Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το "S" που ζωγράφιζαν κάποτε τα παιδιά και η Λωρίδα του Μέμπιους


Ούτε που θυμάμαι πόσο ήμουν όταν κάποιος μου έδειξε πώς να φτιάξω αυτό το -πασίγνωστο- σχέδιο. Το σίγουρο είναι ότι ήταν κάμποσα χρόνια πριν... Για να το φτιάξει κανείς, ξεκινούσε με δύο σειρές τριών παράλληλων γραμμών που ενώνονταν διαγώνια από αριστερά προς τα δεξιά και μετά έκλεινε την κορυφή και το κάτω μέρος, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το σχέδιο είχε γίνει σχεδόν εθιστικό.



Το έβλεπες παντού.

Περιπλανώμενος λοιπόν στο διαδίκτυο, βρήκα ένα άρθρο που αναφέρεται στο διάσημο S. Εκεί, ο συντάκτης του ανακαλύπτει ότι αν και όλοι το ξέρουν κανείς δεν ξέρει από που προήρθε -μέχρι στο Reddit έφτασε η χάρη του αλλά και πάλι δεν υπήρχε καμιά απάντηση στο "πως προήρθε".

Διαβάζουμε λοιπόν ότι μάλλον εμφανίστηκε σε όλη της Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ασία και την Αυστραλία. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι κάτι από τα 1990, άλλοι αναφέρουν ότι το είδαν πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Υπήρχαν θεωρίες ότι ήταν το σύμβολο κάποιας metal μπάντας της δεκαετίας του '80. Άλλοι πίστευαν ότι ήταν το αρχικό έμβλημα για την μάρκα ειδών ένδυσης Stussy (μια καλιφορνέζικη εταιρεία ρούχων που ιδρύθηκε στη δεκαετία του '80). Άλλοι, ότι ήταν κάποιο λογότυπο του Σούπερμαν. Κανείς δεν ήταν σίγουρος.

Αφού λοιπόν ο συντάκτης ρώτησε και για την metal μπάντα και την DC Comics για τον Σούπερμαν και για το λογότυπο της Stussy και έλαβε αρνητικές απαντήσεις (κάποιος ανάφερε ότι μοιάζει και στο λογότυπο της Suzuki), απευθύνθηκε στον ειδικό των συμβόλων και της σημειολογίας Paul Cobley, ο οποίος είναι καθηγητής Γλωσσολογίας και Μέσων στο Middlesex University του Λονδίνου.

Ο Cobley ανέφερε ότι ο λόγος που τα παιδιά το σχεδίαζαν ήταν πιθανόν λόγω του ότι είναι μια Moebius strip (Λωρίδα του Μέμπιους).

Τι είναι όμως αυτή η Λωρίδα;

Ο Άουγκουστ Φέρντιναντ Μέμπιους - πηγή

Η Λωρίδα του Μέμπιους είναι μια διδιάστατη μη προσανατολίσιμη επιφάνεια που έχει μόνο μία πλευρά όταν είναι ενσωματωμένη στον τριδιάστατο ευκλείδειο χώρο. Οφείλει την ονομασία της στον Γερμανό μαθηματικό, αλλά και θεωρητικό αστρονόμο, Άουγκουστ Φέρντιναντ Μέμπιους. Η λωρίδα ανακαλύφθηκε -και ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε σχετικό άρθρο- από τον μαθηματικό Johann Benedict Listing. Απλά, ο Μέμπιους ασχολήθηκε ενδελεχώς μαζί της.

Η ταινία του Μέμπιους φτιάχνεται πολύ απλά. Κόψτε μια λωρίδα χαρτί. Έπειτα πάρτε τα άκρα της, στρίψτε το ένα κατά 180ο και κολλήστε τα μεταξύ τους. Μόλις φτιάξατε μια Λωρίδα. Ο Μέμπιους είχε γοητευτεί απ' αυτό το παράξενο σχήμα, διότι έχει μερικές ασυνήθιστες τοπολογικές ιδιότητες.


Η Λωρίδα είναι πλέον ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο σχήμα που ξέφυγε από τα στενά όρια της κοινότητας των μαθηματικών. Σε αναζήτηση στο Google εμφανίζει κάμποσα αποτελέσματα. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα της Λωρίδας είναι το διεθνές σήμα της ανακύκλωσης.

πληροφορίες: vice, mathhmagic, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου