Η Γαλλική Επανάσταση έφερε μαζί της και μια σθεναρά αντίσταση στην εκκλησιαστική ηγεσία: Μέχρι το 1794, οι αρχές είχαν κλείσει κάθε εκκλησία στη χώρα και απαγορεύσει σκηνές της Γεννήσεως. Σε μια προσπάθεια να μείνουν προσκολλημένοι στη θρησκεία τους, πολλοί Γάλλοι άρχισαν να κατασκευάζουν αυτοσχέδιες σκηνές της Γεννήσεως από πεπιεσμένο χαρτί, ύφασμα, ψωμί και οτιδήποτε μπορούσαν να επεξεργαστούν με τα χέρια τους, ακόμη και με τον κίνδυνο της γκιλοτίνας.
Δείτε ακόμη:
Marwencol: Η ιστορία του άντρα που έχασε τη μνήμη του και ξαναχτίζει την φαντασία του
Μικρά θαύματα: Πέντε από τα καλύτερα διοράματα του κόσμου
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό
Ένα μουσείο με την μεγαλύτερη συλλογή μολυβένιων στρατιωτών
Μόλις τρία χρόνια αργότερα, ο τεχνίτης Jean-Louis Lagnel από τη Μασσαλία, έκανε την παράδοση για τα ειδώλια επιχείρηση, πουλώντας στους ντόπιους μικρά ειδώλια φτιαγμένα από πηλό (και όχι ξύλο ή γύψο, ώστε να είναι προσιτά). Αυτή η τολμηρή, αντι-επαναστατική ιδέα, μεγάλωσε και αναπτύχθηκε.
Το 1826, Το 1826, τα ειδώλια ονομάστηκαν "santons" (στη γλώσσα της Προβηγκίας σημαίνει "μικροί άγιοι"), και τον 20ο αιώνα, ο Thérèrese Nevau έγινε ο πρώτος που έφτιαξε ειδώλια σε φούρνο από πηλό, ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Ο ίδιος αυτο-ανακηρύχτηκε "santonnier", κατασκευαστής δηλαδή "μικρών αγίων", και αρκετά σύντομα το σπίτι του πόλη στην κομμούνα Aubagne -με ιστορία στη βιομηχανία του πηλού που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή- έγινε διεθνές κέντρο για τα ειδώλια.
Αυτή η μορφή της χειροτεχνίας ευημερεί στην Aubagne, όπου υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις με santons και που οι δεξιότητες των κατασκευαστών έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Οι επισκέπτες στην Aubagne μπορούν να παρακολουθήσουν τη δημιουργία ενός ειδωλίου στο Santons Maryse Di Landro, ένα εργαστήριο και μουσείο.
Στο Santons Maryse Di Landro, ο πρώτος όροφος είναι για την κατασκευή των ειδωλίων, αλλά ο δεύτερος έχει μετατραπεί σε μουσείο. Με 400 πρωτότυπα ειδώλια, στο μουσείο εκθέτονται σκηνές από τη Βίβλο, τη γαλλική ιστορία και την καθημερινή ζωή στην Προβηγκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου