Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τα δέντρα του Ισημερινού που μετακινούνται μέχρι και 20 μέτρα κάθε χρόνο


Το δέντρο Socratea exorrhiza είναι γνωστό ως ο φοίνικας του Ισημερινού που περπατάει. Μπορεί να "περπατήσει" μέχρι και 3 εκατοστά την ημέρα.



Δείτε ακόμη:
Τα δέντρα του Slope Point
Η κοιλάδα με τα τετράγωνα δέντρα
Τα νεκρά δέντρα ενός πάρκου μεταμορφώνονται σε γλυπτά
The Tree Circus: Τα παράξενα δέντρα που δημιουργούσε ο Axel Erlandson
Τα δέντρα της Αγγλίας με τα κέρματα


Αυτοί οι φοίνικες βρίσκονται βαθιά μέσα στην καρδιά του Unesco Sumaco Biosphere Reserve. Αυτό το συναρπαστικό είδος δέντρου μπορεί να μετακινηθεί από 2 έως και 3 εκατοστά την ημέρα, προκειμένου να μετεγκατασταθεί σε κάποιο μέρος με αρκετό νερό και φως του ήλιου, ολοκληρώνοντας διαδρομές που απαιτούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.


Καθώς το έδαφος διαβρώνεται, το δέντρο αναπτύσσει νέες, μεγάλες ρίζες που βρίσκουν νέο και πιο στέρεο έδαφος, μερικές φορές έως και 20 μέτρα, αναφέρει ο Peter Vrsansky, παλαιοβιολόγος του Earth Science Institute της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών στην Μπρατισλάβα. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, καθώς οι ρίζες εγκαθίστανται στο νέο έδαφος και το δέντρο γέρνει υπομονετικά προς τις νέες ρίζες, οι παλιές ρίζες σηκώνονται αργά-αργά στον αέρα. Η όλη διαδικασία ώστε το δέντρο να μετεγκατασταθεί σε μια νέα θέση με καλύτερο φως του ήλιου και πιο στέρεο έδαφος μπορεί να πάρει ένα με δυο χρόνια.


Όπως και τα περισσότερα από τα δάση της Γης, τα δέντρα αυτά αντιμετωπίζουν την ολοένα αυξανόμενη απειλή της αποψίλωσης. Το δάσος είναι διαθέσιμο για αγορά μέσω της γεωργικής μεταρρύθμισης, η οποία στηρίζει τους ντόπιους ώστε να κόβουν δέντρα για να αποκτήσουν δικαιώματα στο κομμάτι της γης που ζουν.

από: time wheel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου