Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ένα time-lapse βίντεο της λάβας που ρέει από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη


Ο φωτογράφος time-lapse Tyler Hulett ταξίδεψε στην Χαβάη πρόσφατα για να συλλάβει την απόκοσμη ομορφιά της λάβας του ηφαιστείου Κιλαουέα. Ο Hulett είναι γνωστός για το "Discover Oregon", μια διαδικτυακή σειρά η οποία διερευνά τεράστια καταπράσινα δάση και τις χιονισμένες κορυφές της πολιτείας των ΗΠΑ. Αλλά τελευταία time-lapse του, "River of Fire", είναι κάτι πολύ διαφορετικό: ένα εκπληκτικό -και κάπως τρομακτικό- βίντεο με τη λάβα που ρέει προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας σκοτεινής νύχτας.



Ο Hulett δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλη πρόκληση για τη δημιουργία του "River of Fire". Ο φωτογράφος και ένας φίλος του, ο επίσης φωτογράφος time-lapse Lance Page, είχαν στηθεί στην κορυφή ενός βράχου από στερεοποιημένη λάβα και φορούσαν βαριά παντελόνια και μπότες για να προστατευτούν από τη λάβα. Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν στα γυρίσματα, ο Hulett είπε ότι ήθελε να συλλάβει μια εικόνα που λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν.

"Το να είσαι δίπλα σε ένα ποτάμι λάβας στη μία το πρωί, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία και δεν είναι μια εμπειρία που πολλοί άνθρωποι έχουν", δήλωσε.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί της Χαβάης και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη. Τι όνομα του σημαίνει "αυτός που διασκορπίζεται" ή "που γρήγορα εξαπλώνεται" στην γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας. Ο κώνος Πουόο συνεχώς εκρήγνυται στην ανατολική ζώνη ρήγματος από το 1983, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκρηξη ζώνης ρήγματος τα τελευταία 200 χρόνια. 35 εκρήξεις έλαβαν χώρα από το 1952, μη συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος επεισοδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου