Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Αυτή η εικόνα περιέχει 48.741 γαλαξίες

Δείτε την και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση εδώ

Πόσο μικροί είμαστε...

Κάθε μια από από αυτές τις 48.741 κουκκίδες αναπαριστά έναν γαλαξία. Κάθε γαλαξίας περιέχει εκατομμύρια αστέρια. Τα αστέρια έχουν γύρω τους πάρα πολλούς πλανήτες, αστεροειδείς και ακόμη και ζωή.

Αλλά αυτή η εικόνα, που είναι το 1/12 του νυχτερινού ουρανού, είναι απλά σαν ένας μικρός φεγγίτης στο σύμπαν. Το σύμπαν πιστεύεται ότι έχει πλάτος 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το πλάτος αυτής της εικόνας είναι 6 δισεκατομμύρια έτη φωτός.



Αυτή την άποψη του κόσμου την έχουμε χάρη στο Sloan Digital Sky Survey III, ένα ψηφιοποιημένο άτλαντα του γνωστού σύμπαντος. Η πλήρης έρευνα, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, χαρτογραφεί συνολικά 1,2 εκατομμύρια γαλαξίες στις τρεις διαστάσεις. Δηλαδή, όχι μόνο δείχνει τις θέσεις τους στον ουρανό, αλλά και την απόστασή τους από τη Γη.

Το SDSS-III ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεργασίας εκατοντάδων επιστημόνων απ' όλων τον κόσμο. Οι παρατηρήσεις έγιναν από το Baryon Oscillation Spectroscopic Survey του SDSS-III, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό, όχι μόνο για να χαρτογραφήσει τους γαλαξίες, αλλά και για να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το ρυθμό διαστολής του σύμπαντος.

Στην παραπάνω εικόνα, τα χρώματα δείχνουν πόσο μακριά είναι ο κάθε γαλαξίας από τη Γη. Το κίτρινο είναι πιο κοντά σε εμάς, το μοβ πιο μακριά και το κόκκινο αντιπροσωπεύει μια ενδιάμεση απόσταση.

Δείτε ακόμη ένα κομμάτι που εκπροσωπεί το Sloan σε τρισδιάστατη μορφή. Αυτή η εικόνα απεικονίζει 120.000 γαλαξίες.


Οι αστρονόμοι χρειάζονται τέτοιους λεπτομερείς χάρτες για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν, όπως το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και από τι είναι φτιαγμένο.

Επίσης, αυτός ο χάρτης επιτρέπει στον καλύτερο υπολογισμό των αποτελεσμάτων της σκοτεινής ενέργειας στην επέκταση του σύμπαντος. Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια μυστηριώδης δύναμη που αντιτίθεται στη βαρύτητα και πιστεύεται ότι τροφοδοτεί τη διαστολή του σύμπαντος.

Εμάς, τους μη αστρονόμους, όλα αυτά μας ζαλίζουν. Όταν όμως κοιτάξει κανείς μια μικρή γωνιά του ουρανού, ανείπωτες μάζες του σύμπαντος είναι μπροστά σας.

από: vox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου