Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Οι χαραγμένοι με αποφθέγματα βράχοι της Σουηδίας


Εκατοντάδες βράχοι καλυμμένοι με βλάστηση είναι χαραγμένοι με αποφθέγματα από την φιλοσοφία, την λογοτεχνία αλλά και τυχαίους συλλογισμούς



Δείτε ακόμη:
Ο Babson και τα λόγια του που χαράχτηκαν σε πέτρες


Για δεκαετίες, εκατοντάδες χαραγμένοι βράχοι, καλυμμένοι με βρύα, βρισκόντουσαν σε ένα δάσος περιμένοντας να ανακαλυφθούν.

Χαράχτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1800 από τον Alfred Bexell, έναν κτηματία και μέλος του κοινοβουλίου. Ο Bexell προσέλαβε δύο χτίστες να χαράξουν εκατοντάδες πέτρες και βράχους σε ένα δάσος που του ανήκε. Το γιατί το έκανε αυτό είναι μέχρι και σήμερα άγνωστο, αλλά πιστεύεται ότι ήθελε να μοιραστεί το ενδιαφέρον του για την ιστορία, τη φιλοσοφία και τα αποφθέγματα με τις επόμενες γενιές.


Οι εγχαράξεις ξεχάστηκαν για δεκαετίες, μέχρι που μερικές απ' αυτές ανακαλύφθηκαν το 1925 από μια οικογένεια που έκανε πικ-νικ στο δάσος.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 600 ονόματα διάσημων συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και πολιτικών έχουν εντοπιστεί στις εγχαράξεις, καθώς και περισσότερα από 180 αποφθέγματα, παροιμίες, αποσπάσματα από βιβλία και σκέψεις του ίδιου του Bexell σαν ένα είδος περιοδικού. Ανάμεσα τους υπάρχουν μηνύματα όπως, "Μην πείτε ότι τα ξέρετε όλα, αλλά πάντα να ξέρετε τι λέτε" (Κλαύδιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας) και "Τι είναι ο ύπνος, παρά μια εικόνα του θανάτου" (Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής).


Το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε μια εργασία για να ανακαλυφτούν, καθαριστούν και συμπληρωθούν οι εγχαράξεις ώστε να γίνει πιο εύκολο να τις βρει κανείς.


Ο Bexell πέθανε το 1900 σε ηλικία 69 ετών. Το τελευταίο μήνυμα που άφησε στον κόσμο ήταν στον τάφο του και έλεγε, "η ιστορία του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου