Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το εργαλείο της Βικτοριανής εποχής που ήταν για τα πάντα, από τις κήλες μέχρι το σεξ


Ή, πώς μια ιατρική εφεύρεση καταχράστηκε τη μανία της ηλεκτροθεραπείας



Κατά τη διάρκεια της Βικτοριανής εποχής, ή της "Ηλεκτρικής Εποχής" όπως την αποκαλούσαν πολλές διαφημίσεις της εποχής, νέες εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρικός τηλέγραφος και τα ηλεκτρικά φώτα άλλαξαν γρήγορα τις δραστηριότητες για το ευρύ κοινό. Αλλά πέρα από αυτές τις πρακτικές οικιακές συσκευές υπήρξαν και μερικές εφευρέσεις που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον ηλεκτρισμό για χάρη της ομορφιάς και της υγείας.

Το εμπόριο γέμισε με είδη από βούρτσες μαλλιών, κάλτσες, κορσέδες, μέχρι και περικάρπια. Όμως, μια από τις πιο δημοφιλές -και σκανδαλώδεις- εφευρέσεις ήταν η ηλεκτροπαθητική ζώνη, ένα αντικείμενο που αποτελούνταν από επάργυρο ψευδάργυρο, πηνία χαλκού και καλώδια που διόγκωνε το σώμα με μικρές δόσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι θεραπείες με ηλεκτρισμό θεωρήθηκαν καλές για σχεδόν όλες τις ασθένειες και παθήσεις. Οι γιατροί και οι επιστήμονες εφάρμοζαν και δίδασκαν την ηλεκτροθεραπεία από τα μέσα του 18ου αιώνα σε νοσοκομεία στο Παρίσι και το Λονδίνο. Μέχρι το 19ο αιώνα, οι συσκευές έγιναν μικρότερες, φορητές και εύκολες στη λειτουργία. Προϊόντα όπως η ηλεκτροπαθητική ζώνη είχε μέχρι και 25% όλων των διαφημίσεων στα 1880.


Η ηλεκτροπαθητική ζώνη (γνωστό ως "ηλεκτρική ζώνη", "ηλεκτρική αλυσίδα" και "ηλεκτρο-γαλβανική ζώνη") ήταν από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα. Παρά τις αρχικές επικρίσεις, πουλήθηκαν στις ΗΠΑ δεκάδες χιλιάδες τέτοιες ζώνες μόνο μεταξύ των 1890 και 1920.

Οι εταιρείες πάσχιζαν να κερδίσουν τη "μάχη των ζωνών". Δημιουργούσαν πολυτελείς διαφημίσεις με μυώδης άνδρες και όμορφες γυναίκες.

Η συσκευή υποτίθεται ότι αντιμετώπιζε όλες τις γνωστές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της εξάντλησης, της ανικανότητας, της δυσπεψίας, της ηπατικής νόσου, των νευρικών διαταραχών, τις καρδιοπάθειες, τις κήλες και τη μη ικανοποιητική σεξουαλική απόδοση.


Αυτές οι ζώνες έγιναν προσβάσιμες σε μια ευρεία βάση πελατών. Έβγαιναν σε διάφορα μεγέθη, για άνδρες και γυναίκες, και είχαν τιμή μεταξύ 4 με 18 δολαρίων. Ορισμένες ζώνες είχαν ένα υγρό σφουγγάρι ή μπαταρίες για να βοηθήσουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά οι περισσότερες είχαν σχεδιαστεί να παράγουν ηλεκτρισμό από τον ιδρώτα του χρήστη.

Αυτές οι ζώνες συνέχισαν να πωλούνται, μέχρι άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα δικαστικές υποθέσεις μιας από τις κύριες παραγωγικές εταιρίες στο Λονδίνο.

Κάποιος Cornelius Bennett Harness, πρώην κοσμηματοπώλης και πωλητής επίπλων, χαρακτήριζε τον εαυτό του ως "ιατρικό ηλεκτρολόγο" και ίδρυσε την Medical Battery Company το 1885 αφού πρώτα ανέπτυξε μια επιχείρηση με ηλεκτρικές βούρτσες στη Νέα Υόρκη. Το 1892, κάποιος τον μήνυσε για απάτη, όταν χρησιμοποίησε τη ζώνη για να θεραπεύσει την κήλη του, η οποία έγινε χειρότερη όσο περισσότερο χρησιμοποιούσε τη συσκευή. Ο μηνυτής κέρδισε την υπόθεση και αμέσως άρχισαν οι έρευνες στην εταιρεία. Σε μια δίκη εμφανίστηκαν πάνω από 400 μάρτυρες.


Οι ζώνες είχαν επίσης επιβλαβή παρενέργεια στο δέρμα, καθώς οι δίσκοι από ψευδάργυρο και χαλκό που διέθεταν άφηναν διαβρωτικά άλατα που προκαλούσαν πληγές.

Ιμάντες αγνόησε αρχικά παράπονα των ανθρώπων για τον ερεθισμό του δέρματος. Είπε στους πελάτες να φορούν τη ζώνη πάνω από ένα λεπτό ρούχο για μια-δυο μέρες και ο ερεθισμός θα πήγαινε γρήγορα μακριά.

Ο Harness κατηγορήθηκε έχει δεν κατανοούσε την ηλεκτρική ενέργεια. Αποδείχθηκε ότι είχε σβήσει το όνομα κάποιου άλλου από ένα επίσημο πιστοποιητικό που στοίχισε υποστήριζε τα διαπιστευτήριά του. Ο ισχυρισμός του ότι ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Ιατρικής Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν αλήθεια, αλλά μόνο επειδή ήταν μια οργάνωση που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.


Η εταιρεία του Harness πτώχευσε το 1895, αλλά προσπάθησε να ξεκινήσει μια παρόμοια εταιρεία εννέα μήνες αργότερα η οποία απέτυχε γρήγορα.

Οι διαφημίσεις για ηλεκτροπαθητικές ζώνες άρχισαν να μειώνονται γύρω στα 1910 και διάφοροι οργανισμοί άρχισαν να τις διώκουν δυναμικά τους χωρίς άδεια ιατρικούς πωλητές.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου