Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μερικά σπάνια και παράξενα λουλούδια


Όλα τα λουλούδια δεν συμβολίζουν την αγάπη, το ρομάντζο και την ομορφιά. Απόδειξη αυτά τα παράξενα λουλούδια.



Rafflesia arnoldii

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σπάνια λουλούδια του κόσμου (φωτογραφία πάνω), μάλλον είναι ιδανικότερο για κάποια ιστορία επιστημονικής φαντασίας παρά για κάποιο ειδύλλιο.

Χωρίς κάποιου είδους ρίζες ή φύλλα, αυτό το τερατώδες, παρασιτικό λουλούδι είναι γνωστό ότι φυτρώνει από τον ραγισμένο φλοιό των δέντρων. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο παράξενο είναι η απαίσια δυσωδία, σαν σάπιας σάρκας, που διαπερνά τον αέρα, όταν ανθίζει.

Αυτή η δυσωδία και τα σαν κρέας πέταλά του προσελκύουν μύγες, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν στην επικονίαση του. Είναι ενδημικό στη Σουμάτρα.


Orchis italica


Η εικόνα δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Στην περιοχή της Μεσογείου, υπάρχει ένα παράξενο λουλούδι που μοιάζει με έναν... "προικισμένο" άνδρα.

Όσο παράξενο και αν είναι, αυτό το λουλούδι είναι πραγματικά περιζήτητο. Οι κόνδυλοι του φυτού χρησιμοποιούνται στο γνωστό μας σαλέπι. Επίσης, είναι γνωστό για τις ομοιοπαθητικές του ιδιότητες (πιστεύεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό κατά της διάρροιας). Και, είναι επίσης δημοφιλές αφροδισιακό (τι παράξενο;).

Το φυτό πλέον βρίσκεται υπό εξαφάνιση λόγω των χρήσεων του.


Amorphophallus titanum


Θα περίμενε κανείς ότι το πιο σπάνιο και μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου θα μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από κάποιο παραμύθι. Αυτό μέχρι να δει ένα ογκώδες μεγαθήριο, το Corpse Lily, με ύψος 3,5 μέτρα που βρίσκει κανείς στο Βόρνεο.

Το να το βρει κάποιος είναι πολύ σπάνιο, αλλά ακόμα πιο σπάνιο είναι να το βρει να ανθίζει, καθώς αυτό συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια και βοτανολόγοι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στο Βόρνεο για να το δουν στη 12ωρη άνθισή του.

Και κατά τη διάρκεια της άνθισης, εκπέμπει μια δυσωδία σαν ιδρωμένες κάλτσες, ανθρώπινα περιττώματα, τυρί Limburger και σάπια ψάρια -η επιστημονική βιβλιογραφία την χαρακτηρίζει έτσι.


Pecteilis radiata


Με πάνω από 27.000 είδη ορχιδέας να ανθίζουν σε όλο τον κόσμο, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μερικές απ' αυτά μπορούν να καταταγούν στα πιο παράξενα λουλούδια του κόσμου.

Το Habenaria radiata της Ιαπωνίας σίγουρα ταιριάζει σ' αυτή την κατηγορία. Είναι γνωστό ως "ορχιδέα λευκός ερωδιός" λόγω της εντυπωσιακής ομοιότητάς του με το πτηνό. Με τα υπέροχα πέταλα του που μοιάζουν με τα φτερά ενός ερωδιού, αυτή η ασυνήθιστη ορχιδέα είναι πολύ σπάνια στην άγρια φύση.

Το λουλούδι είναι υπό εξαφάνιση και ευδοκιμεί σε τυρφώνες και βάλτους που συχνά καταστρέφονται για να γίνουν ορυζώνες.


Hydnora africana


Μοιάζει περισσότερο με κάποιο είδος εξωγήινου πλάσματος παρά με λουλούδι. Η άνθιση μιας ζωντανής πέτρας (γνωστό και ως "υπόγειο φυτό") μπορεί να αποφέρει μερικά οφέλη.

Είναι μάλλον κοινό σε ορισμένες περιοχές της νότιας Αφρικής, το φυτό μπορεί να μείνει κάτω από τη γη για μέχρι ένα έτος πριν αναδυθεί και ανθίσει. Αλλά όταν το κάνει -η αποκρουστική μυρωδιά και η παράξενη εμφάνιση του- χρησιμεύει ως πηγή τροφής και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής.


Lithops


Το πολύ λίγο ή πάρα πολύ νερό μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου για τα πιο ευαίσθητα λουλούδια.

Για το γένος Lithops όμως (το όνομα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λίθος") το νερό είναι απλά μια επιλογή. Αυτά τα παράξενα λουλούδια που συχνά αναφέρονται ως "ζωντανές πέτρες" λόγω του ότι μοιάζουν με πέτρες και στις οποίες φυτρώνουν άνθη σαν μαργαρίτες.

Επειδή γι' αυτό το λουλούδι είναι ιδανικό το ξηρό κλίμα της Νότιας Αφρικής, έχουν εξελιχθεί να είναι σχεδόν ανθεκτικά στην ξηρασία (το λες και ιδανικό για κάποιον που βαριέται να ποτίζει συνεχώς τα φυτά του...).


Zingiber spectabile


Θεωρείται εύκολα ως ένα από τα πιο μοναδικά λουλούδια του κόσμου. Η "κυψέλη τζίντζερ", όπως είναι το κοινό όνομά του, μοιάζει περισσότερο με κουκουνάρι παρά με λουλούδι.

Αυτό το λουλούδι είναι συγγενής της οικογένειας των τζίντζερ, γεγονός που είναι πιο εμφανής όταν αρωματίζει τον αέρα με το γλυκό άρωμά του. Είναι πολύ μικρό, ανθίζει ανάμεσα σε μικρές κηρήθρες και συχνά λέγεται ότι μοιάζει με λευκές μέλισσες.

Ενώ το λουλούδι είναι μικροσκοπικό, ένα ώριμο φυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 4,5 μέτρα ύψος και είναι περιζήτητο λόγω του γεγονότος ότι το λουλούδι και οι κηρήθρες παραμείνουν φρέσκες και πολύχρωμες για ημέρες μετά την κοπή τους.

από: all-that-is-interesting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου