Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μερικά ιστορικά πρόσωπα που είχαν τατουάζ


Η λέξη tattoo -τατουάζ ή δερματοστιξία, στα ελληνικά- είναι δανεισμένη από την Πολυνησιακή λέξη tatau, που σημαίνει ορθός, έντεχνος. Πριν την εισαγωγή της Πολυνησιακής λέξης στο λεξιλόγιο, η πρακτική του τατουάζ περιγραφόταν στη Δύση ως τσιμπήματα, ζωγραφική ή χρώση. Οι ναυτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους λάνσαραν αργότερα, τόσο τη λέξη όσο την επαναφορά της ιδέας του τατουάζ στην Ευρώπη.



Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη tattoo, εμφανίζεται στο ημερολόγιο του Τζόζεφ Μπανκς, του φυσιοδίφη στο πλοίο HMS Endeavour του εξερευνητή Κουκ: «Τώρα θα κάνω αναφορά στον ανεξίτηλο τρόπο που σημαδεύουν τον εαυτό τους, ο καθένας τους σημαδεύεται τόσο ανάλογα από το χιούμορ του ή τη διάθεσή του». Η λέξη «tattoo» εισήχθη στην Ευρώπη από τον εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, όταν επέστρεψε το 1769 από το πρώτο του ταξίδι στην Αϊτή και την Νέα Ζηλανδία. Στη αφήγησή του για το ταξίδι, αναφέρεται σε μια δραστηριότητα που ονομάζεται «tattaw». Πρότερα αυτού περιγραφόταν σαν σημάδεμα, ζωγραφική, ή χρώση.

Διατηρημένα τατουάζ σε αρχαία μουμιοποιημένα ανθρώπινα σώματα αποκαλύπτουν ότι η τεχνική του τατουάζ εξασκείτο σε όλο τον κόσμο για πολλούς αιώνες.

Δείτε μερικούς ιστορικές προσωπικότητες που είχαν τατουάζ.

Τόμας Έντισον: Τα τατουάζ δε θα μπορούσαν να "απογειωθούν", αν ο Έντισον δεν είχε ανοίξει το δρόμο για το πρώτο μηχάνημα τατουάζ με το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας "ηλεκτρικό στυλό" του. Ο ίδιος είχε ένα γεωμετρικό μοτίβο με πέντε τελείες στον πήχη του.

Τζορτζ Όργουελ: Ο συγγραφέας του 1984 είδε επίσης τελείες. Οι δικές του ήταν με λαμπερό μπλε χρώμα στις αρθρώσεις των δαχτύλων του. Αυτές οι κουκίδες υποτίθεται ότι ήταν κομμάτι της νεανικής εξέγερσης από τις ημέρες που ο Όργουελ ήταν αστυνομικός στην αποικιακή Βιρμανία.

Τζέιμς Νοξ Πολκ: Ο 11ος πρόεδρος των ΗΠΑ -που προσάρτησε το Τέξας- άφησε μια εξίσου διαρκή κληρονομιά: ξεκίνησε την τάση των τατουάζ με κινέζικους χαρακτήρες. Η λέξη που είχε ο Πολκ μεταφράζεται ως "πρόθυμος" -ή έτσι του είχαν πει δηλαδή...

Θεόδωρος Ρούζβελτ: Ο Πολκ δεν ήταν ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ με τατουάζ. Ο Ρούζβελτ, ο 26ος πρόεδρος, είχε το οικόσημο της οικογένειας του στο στήθος του (η εικόνα στην αρχή του θέματος είναι photoshop εννοείται).

Άντριου Τζάκσον: Ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ και στρατιωτικός κυβερνήτης της Φλόριντα και διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μάχη της Νέας Ορλεάνης, Άντριου Τζάκσον, εκτός από εκκεντρικός είχε και ένα Tomahawk σαν τατουάζ στο εσωτερικό των μηρών του.

Ντόροθι Πάρκερ: Η Αμερικανίδα ποιήτρια, διηγηματογράφος, κριτικός και σατιρικός είχε ένα μικρό μπλε αστέρι κοντά στο αγκώνα της, ως ενθύμιο μιας μεθυσμένης νύχτας στη δεκαετία του 1930.

Ουίνστον Τσώρτσιλ: Από το 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τον τίτλο ως το κράτος με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο. Αυτή η τάση πηγαίνει πολύ πίσω. Ακόμη και ο Τσόρτσιλ είχε μια άγκυρα στο πήχη του.

Τσάρος Νικόλαος Β': Το 1891, ο Νικόλαος Β' της Ρωσίας επισκέφθηκε την Ιαπωνία για να βελτιώσει τις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις. Επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας στο ταξίδι του και επέστρεψε με ένα σουβενίρ: ένα πολύχρωμο δράκο στο δεξί του χέρι.

Χάρολντ Β' της Αγγλίας: Όταν ο Χάρολντ Β' αναδείχθηκε ο μεγάλος ηττημένος της μάχης του Χάστινγκς το 1066, οι σύμμαχοί του εντόπισαν το σώμα του από το μελάνι που είχε πάνω του, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της συζύγου του, Edith, γραμμένο στην καρδιά του.

από: wikipedia, mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου