Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Αθλητές που αυτομόλησαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι στο Τόκιο - πηγή
 
Για ορισμένους αθλητές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Είναι και μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καταπίεση.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, επτά αθλητές από το Καμερούν εξαφανίστηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό και τρεις δρομείς από την προπονητική ομάδα του Σουδάν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Βρετανία.
 
Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1948, Λονδίνο, Βρετανία
Η Marie Provaznikova, η Τσέχα Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, ήταν ο άνθρωπος που αυτομόλησε κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων. Η Τσεχοσλοβακία είχε γίνει πρόσφατα δορυφόρος της ΕΣΣΔ και η Provaznikova ήξερε ότι η χώρα της δε θα ήταν η ίδια. Πέρασε στις ΗΠΑ, όπου αργότερα δίδαξε γυμναστική και έζησε εκεί μέχρι το 1991, όταν πέθανε σε ηλικία 101 ετών.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956, Μελβούρνη, Αυστραλία
Το 1956, η Ουγγαρία έστειλε 83 αθλητές στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Την ώρα που το αεροπλάνο τους απογειωνόταν, στους δρόμους της Βουδαπέστης ακουγόντουσαν πυροβολισμοί, καθώς οι Ούγγροι εξεγέρθηκαν ενάντια στη σοβιετική κυριαρχία. Μέχρι τη λήξη των Αγώνων, οι Σοβιετικοί είχαν συντρίψει την αντιπολίτευση. Όταν η ομάδα έμαθε τα νέα, μόνο 38 αθλητές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι από τους άλλους αθλητές έφυγαν για την Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1964, Ίνσμπρουκ, Αυστρία
Η ομάδα toboggan της Ανατολικής Γερμανίας είχε κερδίσει και το γιόρταζε. Όμως η Ute Gaehler, μια αναπληρωματική αθλήτρια, έτρεξε στα σύνορα και πέρασε με επιτυχία στη Δυτική Γερμανία. Το AP αναφέρει ότι 13 οπαδοί από τις "Κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης" διέφυγαν.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1964, Τόκιο, Ιαπωνία
Δύο Ούγγροι αθλητές -ένας του κανό και ένας σκοπευτής- αυτομόλησαν το 1964 και αργότερα βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ. Και οι δύο έφυγαν επειδή είχε απομακρυνθεί ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ. Ο Χρουστσόφ ήταν ένας από τους λιγότερο καταπιεστικούς ηγέτες της ΕΣΣΔ και οι Ούγγροι φοβόντουσαν ότι η ζωή τους θα άλλαζε προς το χειρότερο.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1968: Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Το 1968 ήταν η πρώτη φορά που οι αθλητές έπρεπε να κάνουν "τεστ επαλήθευσης σεξ". Οι αμφιλεγόμενες εξετάσεις προκάλεσαν θόρυβο και βοήθησαν τον Κουβανό τενίστα Juan Campos να αυτομολήσει ήσυχα στο Μεξικό.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1972: Μόναχο, Γερμανία
Σύμφωνα με το AP, 117 άτομα αυτομόλησαν στους αγώνες του Μονάχου. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ήταν, από πού ήταν και πού πήγαν.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1976: Μόντρεαλ, Καναδάς
Το 1976, τέσσερις Ρουμάνοι και ένας Ρώσος αναζήτησαν καταφύγιο στον Καναδά. Ένας από τους αποστάτες ήταν ο Sergei Nemtsanov, ένας 17χρονος Ρώσος καταδύτης. Ο επικεφαλής της Σοβιετικής Ολυμπιακής Ομάδας ισχυρίστηκε ότι "άγνωστοι τρομοκράτες" απήγαγαν τον Nemtsanov και του έκαναν πλύση εγκεφάλου για να "αγκαλιάσει την ελευθερία". Στην πραγματικότητα, ο Nemtsanov ερωτεύτηκε μια καταδύτρια από το Σινσινάτι και κρυβόταν σε μια οικογένεια στο Οντάριο. Τελικά, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την αποστασία και έφυγε με πληγωμένη καρδιά.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1980, Μόσχα, ΕΣΣΔ
Στους Ολυμπιακούς της Μόσχας συνέβησαν πολλές αποστασίες, κυρίως επειδή η ΕΣΣΔ είχε εισβάλει στο Αφγανιστάν το 1979. Πολλοί Αφγανοί αθλητές φοβήθηκαν να πάνε στη Μόσχα και προσπάθησαν να τους αποφύγουν. Ένα μήνα πριν από τους Αγώνες, επτά μέλη της ομάδας μπάσκετ κατέφυγαν στο Πακιστάν. Μια ημέρα πριν από την πτήση που θα τους μετέφερε στην Μόσχα, επτά παλαιστές του Πακιστάν αυτομόλησαν. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, άλλοι πέντε παίκτες αυτομόλησαν, κάποιοι για τις ΗΠΑ και άλλοι για την Δυτική Γερμανία.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Το 1984, μια εφημερίδα του Σαν Ντιέγκο προσέλαβε τον Ρουμάνο αθλητή συγγραφέα Vladimir Moraru ως μεταφραστή. Όταν τελείωσαν οι Αγώνες, ο Moraru αποφάσισε ότι του άρεσε ο ήλιος του Σαν Ντιέγκο, οπότε ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1996, Ατλάντα, ΗΠΑ
Ο Ιρακινός αρσιβαρίστας Raid Ahmed ήταν ο σημαιοφόρος της χώρας του στην τελετή έναρξης. Μία εβδομάδα αργότερα, απέρριψε εκείνη τη σημαία και αυτομόλησε στις ΗΠΑ. Ο Ahmed αντιτάχθηκε σθεναρά στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και φοβόταν ότι θα τον εκτελούσαν. Ο σημαιοφόρος του Αφγανιστάν, πυγμάχος Jawid Aman Mukhamad, είχε το ίδιο πρόβλημα: Αφγανοί αξιωματούχοι τον κατηγόρησαν ότι ήταν κομμουνιστής (ο Mukhamad είχε εκπαιδευτεί στη Ρωσία). Φοβούμενος για τη ζωή του, κατέφυγε πρόσφυγας στον Καναδά.

από: mental floss

1 σχόλιο: