Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Το κυνήγι του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν

Ο Άντολφ Άιχμαν ενώ περιμένει τη δίκη του στο Ισραήλ το 1961
 
Ο Άντολφ Άιχμαν ενέπνευσε τη διάσημη φράση της Γερμανοαμερικανίδας, εβραϊκής καταγωγής, πολιτική επιστήμονα και φιλοσόφου Χάνα Άρεντ, "η κοινοτοπία του κακού".
 

Όταν το FBI ερεύνησε τη "δολοφονία" του Trent Reznor των Nine Inch Nails

 
Τα δύο άτομα που στέκονταν πάνω από το πτώμα, είπε στις κάμερες ο ντετέκτιβ της αστυνομίας του Μίσιγκαν, Paul Wood, "φορούσαν μια στολή διακριτικού τύπου. Απ' ότι θυμάμαι, μαύρο παντελόνι, κάποιο είδος δερμάτινου μπουφάν με σχέδιο πάνω του και ο ένας φορούσε άρβυλα. Ο άλλος φορούσε κάτι που έμοιαζε με λουστρίνι. Αν ήταν ανθρωποκτονία, σκέφτηκα ότι ήταν πιθανώς μια ανθρωποκτονία τύπου συμμορίας".
 

O σπειροειδής πύργος του Κράσνο στην Τσεχία

 
Μια σπειροειδής σκάλα ανηφορίζει προς την κορυφή αυτού του ασυνήθιστου τσέχικου παρατηρητηρίου.
 

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Η παράξενη ιστορία της χειρότερης πρότασης στην αγγλική λογοτεχνία


Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ένα μυθιστόρημα, έχει πάρα πολλές επιλογές για την πρώτη γραμμή, την εναρκτήρια. Όμως, αν θέλει να ξεκινήσει άσχημα, υπάρχει μόνο μία επιλογή. "Ήταν μια σκοτεινή και θυελλώδης νύχτα".
 

Ένα "μυστικό" μουσείο με αντίκες στον Σηκουάνα

 
Στο Παρίσι, στις όχθες του Σηκουάνα, στον αριθμό 25, ανάμεσα στο Musée D'Orsay και το Assemblée Nationale, βρίσκεται ένα αρχοντικό, που πιθανότατα οι περαστικοί να το έχουν δει δεκάδες φορές. Επίσης πιθανότατα, δε θα ξέρουν ότι μπορούν να χτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας και να περιπλανηθούν.
 

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ο μύθος των ταινιών με την δεμένη κοπέλα στις σιδηροδρομικές γραμμές

Σκηνή από τη βωβή κωμωδία, Barney Oldfield's Race for a Life
 
Το να δένονται γυναίκες στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά σε τρένα που έρχονταν, δεν ήταν ποτέ αληθινό.
 

Η Βίλα Φαρνέζε στην Καπραρόλα της Ιταλίας

 
Ένα πολυτελές αρχοντικό του 16ου αιώνα γεμάτο με εντυπωσιακές σκάλες, φανταστικές τοιχογραφίες και υπέροχους κήπους.
 

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Προσωπικότητες που ήταν φανατικοί κατά των εμβολίων

Γελοιογραφία του 1802 του Τζέιμς Γκίλρεϊ που απεικόνιζε τις προβλέψεις των αντιεμβολιαστών για τις επιπτώσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς 
 
Συχνά, η αρχή του κινήματος κατά των εμβολίων χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ένα έγγραφο το οποίο, πλέον έχει ανακληθεί, βασίστηκε σε παραποιημένα δεδομένα και συνέδεσε ψευδώς το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό. Η τάση όμως κατά των εμβολίων είναι πολύ παλαιότερη από αυτό. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο παλιά όσο και τα ίδια τα εμβόλια.
 

Η γεμάτη συμβολισμούς πύλη ενός κήπου στην Βαρκελώνη που σχεδίασε ο Γκαουντί


Η ποίηση, η αρχιτεκτονική και ο μύθος ενώνονται στη σιδερένια Πύλη του Δράκου στον Κήπο Güell από το έργο των Güell, Verdaguer και Gaudí.
 

Πώς προέκυψε ο όρος "Box Office";

 
Τα παλιά ταμεία -κλειστά, απομονωμένα περίπτερα που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα θέατρα- φαίνεται σαν μια ταιριαστή ιστορία προέλευσης για τον όρο "box office". Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.
 

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Station d'altitude de Bokor, η δυο φορές εγκαταλελειμμένη πόλη της Καμπότζης

 
Η ιστορία της Καμπότζης στον 20ό αιώνα είναι μια ιστορία σχεδόν συνεχών πολέμων και συγκρούσεων. Ένα μέρος που αποδίδει τα γεγονότα που υπέστη η χώρα είναι το Station d'altitude de Bokor -στα γαλλικά-, μερικά γαλλικά αποικιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν ως ένα ορεινό πολυτελές θέρετρο και καταφύγιο για κατοίκους της αποικίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην κορυφή του βουνού Bokor. Αυτή η απόκοσμη πόλη-φάντασμα έχει εγκαταλειφθεί δύο φορές στην ιστορία της.
 

Συνδυασμοί παζλ από τον Tim Klein


Ο Tim Klein είναι ένας Αμερικανός καλλιτέχνης με έδρα το Βανκούβερ της Ουάσιγκτον και του αρέσει να δημιουργεί "μοντάζ παζλ", μια διασκεδαστική μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί κομμάτια από διάφορα παζλ για να δημιουργήσει νέα και ιδιόμορφα mashup.
 

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Οι πιο μακρινοί ορίζοντες στη Γη

Τα Ιμαλάια
 
Πέρυσι, γύρω στον Απρίλιο, οι κάτοικοι στην πολιτεία Παντζάμπ στη βόρεια Ινδία έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τα Ιμαλάια από την ταράτσα των σπιτιών τους για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
 

Φωτογράφος απαθανατίζει ένα "δέντρο πλάσματος" να εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα του ήλιου


Στην εικόνα, που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Andrew McCarthy και φαίνεται ένα "δέντρο πλάσματος" ύψους 80.000 μιλίων που ξεσπά από την επιφάνεια του Ήλιου στην ατμόσφαιρά του, παρέχει μια αίσθηση της τεράστιας μάζας του άστρου του συστήματός μας.
 

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Όταν ο Μοχάμεντ Άλι πρωταγωνίστησε σε ένα μιούζικαλ του Broadway

 
Από το ρινγκ της πυγμαχίας μέχρι τα φώτα του Μπρόντγουεϊ, η σύντομη καριέρα του Μοχάμεντ Άλι στο μουσικό θέατρο δεν είναι καλά τεκμηριωμένη.
 

Ζώα που ενεπλάκησαν με τον νόμο λόγω... εγκλημάτων


Είτε ήταν ένοχα για αθυροστομία, κλοπή παπουτσιών, καταστροφή αυτοκινήτων ή έκαναν λαθρεμπόριο, τα ζώα αυτής της λίστας βρέθηκαν στη λάθος πλευρά του νόμου.
 

Το σπίτι που έγινε θέμα ενός πίνακα του Χόπερ, το οποίο με τη σειρά ενέπνευσε το σπίτι στο "Ψυχώ"

Το σπίτι που ενέπνευσε τον πίνακα του Χόπερ
 
Αυτό το σπίτι ήταν το θέμα ενός πίνακα του Έντουαρντ Χόπερ, ο οποίος με τη σειρά του βοήθησε στην έμπνευση του σχεδίου του σπιτιού του Μπέιτς στο «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. 
 

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Κάστρο Hammond, το κτήριο που χτίστηκε από έναν εκκεντρικό προστατευόμενο του Τόμας Έντισον

 
Γνωστός ως ο "πατέρας του τηλεχειρισμού", ο John Hays Hammond Jr. έχτισε το παλάτι των ονείρων του με παραδοσιακά μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, όπως μια κινητή γέφυρα, ένα καμπαναριό και ένα μπουντρούμι.
 

Τα εκπληκτικά υποβρύχια τοπία που έγιναν μέσα σε μια καταδυτική καμπάνα

Λιθογραφία υποβρύχιας σκηνής από τον Eugen Ransonnet-Villez, από έγχρωμα σχέδια με μολύβι που έκανε ο καλλιτέχνης βυθισμένος στην καταδυτική του καμπάνα, από το "Sketches of the Inhabitants, Animal Life and Vegetation in the Lowlands and High Mountains of Ceylon"
 
Ο Eugen von Ransonnet-Villez κατέβηκε στον ωκεανό με το μολύβι στο χέρι.
 

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα που ενέπνευσαν ταινίες, Μέρος 3ο: Edward Paisnel, το Τέρας του Τζέρσεϊ, που ενέπνευσε την ταινία "Beast"

Ένας αστυνομικός με τη μάσκα του Edward Paisnel
 
Μεταξύ του 1957 και του '71, ο Edward Paisnel διέπραξε περισσότερους από δώδεκα βιασμούς και επιθέσεις στα Νησιά της Μάγχης και έμεινε στην ιστορία ως το "Τέρας του Τζέρσεϊ".
 

Τα πιο διάσημα αγάλματα του κόσμου σε μια σύγκριση


Ο Amir Kedir δημιούργησε ένα συναρπαστικό τρισδιάστατο animation που συγκρίνει το μέγεθος διάσημων αγαλμάτων από όλο τον κόσμο.
 

Belyana: Τα ρωσικά, γιγάντια ξύλινα πλοία

 
Τα belyana ήταν από τα μεγαλύτερα ξύλινα πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, προορίζονταν για ένα μόνο ταξίδι.
 

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα που ενέπνευσαν ταινίες, Μέρος 2ο: Η δολοφονία του Νίκολας Μάρκοβιτς και η ταινία "Alpha Dog"

Ο Νίκολας Μάρκοβιτς
 
Το 2000, έμποροι ναρκωτικών απήγαγαν τον Νίκολας Μάρκοβιτς -λόγω του χρέους του αδελφού του από ναρκωτικά-, έκαναν πάρτι μαζί του για μέρες και τελικά τον σκότωσαν. Η τραγική ιστορία αποτέλεσε την βάση για την ταινία του 2006 "Alpha Dog".
 

Ο "Χρονοφάγος" του κολεγίου Corpus Christi στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ


Το κλικ του ρολογιού προέρχεται από τον μηχανισμό διαφυγής της ακρίδας, που αλέθει τις ώρες καθώς το ανοιχτό στόμα της κινείται στον "χρονοφάγο".
 

Μια απομονωμένη "γέφυρα φάντασμα" που είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει

 
Κάθε χρόνο, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, όταν η στάθμη του νερού της λίμνης Nukabira στην Ιαπωνία πέφτει, εμφανίζεται μια δομή που καταρρέει και που μοιάζει με αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο.
 

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα που ενέπνευσαν ταινίες, Μέρος 1ο: Η βίαιη δολοφονία ενός νταή και η καλτ ταινία "Bully"

Ο Μπόμπι Κεντ το 1992 - πηγή
 
Το 1993, σε μια Pizza Hut στη Φλόριντα, επτά έφηβοι σχεδίασαν να σκοτώσουν τον Μπόμπι Κεντ, η δολοφονία του οποίου ενέπνευσε την κλασική, καλτ ταινία "Bully".
 

Η Διαστημική Εποχή μέσα από τον Κλασικό Κόσμο


Στην εικόνα φαίνονται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και το Κολοσσαίο της Ρώμης.
 

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Frank Reade, o ξεχασμένος Ιούλιος Βερν της Αμερικής


Το πρώτο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, τα μυθιστορήματα του Frank Reade, διέθεταν ελικόπτερα και αερόπλοια πριν από τον Ιούλιο Βερν.
 

Αυτή η φωτογραφία των 717 Gigapixel είναι η υψηλότερη ανάλυση ενός έργου τέχνης που έχει καταγραφεί ποτέ

 
Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ κυκλοφόρησε μια διαδραστική φωτογραφία του πίνακα "Νυχτερινή Περίπολος" (στα ολλανδικά, "De Nachtwacht", αναλυτικός πλήρης τίτλος: Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ, στα ολλανδικά, "Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq") του 1642 του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ στην εκπληκτική ανάλυση των 717 gigapixel. Το μουσείο ισχυρίζεται ότι είναι η φωτογραφία με την υψηλότερη ανάλυση που έχει καταγραφεί ποτέ.
 

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της JonBenét Ramsey...

 
... και τα ανατριχιαστικά στοιχεία που άφησε πίσω της.
 

Τα λεπτομερή ορύγματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου του Andy Belsey μέρος 2ο


Ο Andy Belsey -είχαμε ξαναδεί παλιότερα έργα του- περνά τις μέρες του φτιάχνοντας αρχιτεκτονικά μοντέλα. Όμως, αυτά που έχουν τραβήξει την προσοχή είναι τα μοντέλα που κατασκευάζει στον ελεύθερο χρόνο του και συγκεκριμένα, τα απίστευτα λεπτομερή χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
 

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η ιστορία της "πριγκίπισσας Caraboo" που κατάφερε να ξεγελάσει την Αγγλία τον 19ο αιώνα

 
Στην πραγματικότητα, η "Πριγκίπισσα Caraboo" ήταν η Mary Baker Willcocks, η κόρη ενός Άγγλου τσαγκάρης που κορόιδεψε μια ολόκληρη πόλη κοντά στο Μπρίστολ της Αγγλίας, πιστεύοντας ότι προερχόταν από μια βασιλική οικογένεια από το νησί "Javasu" του Ειρηνικού.
 

Το ανάγλυφο ενός σκύλου που λάμπει επειδή το χαϊδεύουν οι περαστικοί


Ίσως το γεγονός ότι υπάρχουν μνημεία και αγάλματα που αποτίουν φόρο τιμής στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο, δεν αποτελεί έκπληξη.
 

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Σε ένα απομακρυσμένο ινδικό χωριό, το όνομα κάθε ανθρώπου είναι ένα τραγούδι

 
Στο χωριό Kongthong, οι κάτοικοι δεν αποκαλεί ο ένας τον άλλον με το όνομά του, αλλά χρησιμοποιούν μοναδικές μελωδίες που μοιάζουν με τραγούδι πουλιών.
 

Η ιστορία των δακτυλικών αποτυπωμάτων

Μετά τη σύλληψή του το 1934, ο Alvin Karpis επιδεικνύει τα αποτελέσματα της αφαίρεσης των δακτυλικών του αποτυπωμάτων
 
Μπορεί να φαίνεται προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης, αλλά η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ξεκίνησε στην αρχαία Κίνα, όταν το δακτυλικό αποτύπωμα χρησιμοποιήθηκε ως σφραγίδα και υπογραφή σε κυβερνητικά έγγραφα.
 

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Κάθε πανσέληνος του 2021 σε μια εικόνα

φωτογραφία: Soumyadeep Mukherjee
 
Σε αυτή την σύνθετη εικόνα αστροφωτογραφίας φαίνεται κάθε πανσέληνος του 2021.