Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η περίεργη περίπτωση του Baarle-Nassau και του Baarle-Hertog


Το Baarle-Nassau και το Baarle-Hertog είναι δυο δήμοι που χωρίζουν την πόλη Baarle στα σύνορα μεταξύ της Ολλανδίας και του Βελγίου. Το Baarle-Nassau είναι στην νότια Ολλανδία στην επαρχεία North Brabant και το Baarle-Hertog στην βελγική επαρχεία της Αμβέρσα. Και οι δυο πόλεις έχουν κοινό σύνορο, αλλά το διεθνές σύνορο που χωρίζει την βελγική πόλη του Baarle-Hertog από την ολλανδική του Baarle-Nassau δεν είναι ευθεία γραμμή, ούτε καν καμπύλη.



Δείτε ακόμη στο Ξωτικό:
Ένα ξενοδοχείο στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας
Διάσημα Τριεθνή σε όλο τον κόσμο
Όταν ενώνονται τα ποτάμια vol. 2



Αντ' αυτού, υπάρχουν 26 ξεχωριστά κομμάτια γης –μικρά κομμάτια του Βελγίου και της Ολλανδίας διάσπαρτα παντού στο Baarle. Ένα κύριο κομμάτι που ονομάζεται Zondereigen βρίσκεται νότια της βελγικής πόλης Merksplas και 22 βελγικά θυλάκια στην Ολλανδία και ακόμα τρία κομμάτια στα ολλανδο-βελγικά σύνορα. Μέσα στο μεγαλύτερο βελγικό θύλακα υπάρχουν έξι ολλανδικά θυλάκια, ένα μέσα στο δεύτερο μεγαλύτερο και ένα όγδοο μέσα στο Zondereigen.



Τα σύνορα είναι σημειωμένα με λευκούς σταυρούς στο πεζοδρόμιο και μεταλλικά καρφιά στο δρόμο, και κάνει ζιγκ-ζαγκ σε όλη την πόλη, χωρίς να "ενδιαφέρεται" για τα σπίτια, τους κήπους και τους δρόμους. Μια γραμμή μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ. Πολλά σπίτια κόβονται στα δυο από τα σύνορα, και για να φαίνεται η εθνικότητα του νοικοκυριού έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η πόρτα του. Αν το σύνορο κόβει την πόρτα στα δυο, τότε τα δύο μέρη τότε σε διαφορετικό κράτος και υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο πάνω στο κτίριο.


Η περίπτωση των Baarle-Hertog και Baarle-Nassau’s είναι αποτέλεσμα μερικών μεσαιωνικών συμφωνιών και πωλήσεων της γης ανάμεσα στους Λόρδους του Breda και τους Δούκες του Brabant από τον 12ο αιώνα. Μετά τον χωρισμό της Ολλανδίας και του Βελγίου το 1839, υπήρξε ανάγκη να καθοριστούν τα σύνορα, κάτι που έγινε μετά από τρεις συναντήσεις. Η τελευταία καθόρισε μια γραμμή 36 χιλιομέτρων και ολοκληρώθηκε το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου