Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Η αληθινή ιστορία της "χαμένης πόλης" που έγινε διάσημη από τον Ιντιάνα Τζόουνς

 
Στην ταινία "Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού", η πόλη Τάνις είχε θαφτεί από μια αρχαία αμμοθύελλα και ανακαλύφθηκε ξανά από τους Ναζί που αναζητούσαν την Κιβωτό της Διαθήκης.
 
 
 
Οι θησαυροί που βρέθηκαν στη "χαμένη πόλη" Τάνις ανταγωνίζονται αυτούς του Βασιλιά Τουταγχαμόν. Ωστόσο, για περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο πλούτος από τους τάφους των ηγεμόνων της παρέμενε άγνωστος σε μεγάλο βαθμό.

Όσοι γνωρίζουν την Τάνιδα ίσως την θυμούνται από την ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς. Στην ταινία, η πόλη θάφτηκε από μια καταστροφική αρχαία αμμοθύελλα και ανακαλύφθηκε ξανά από τους Ναζί που αναζητούσαν την Κιβωτό της Διαθήκης.

Στην πραγματικότητα, η Κιβωτός δεν κρύφτηκε ποτέ στην Τάνιδα, η αμμοθύελλα δε συνέβη και οι Ναζί δεν πολέμησαν ποτέ με τον Ιντιάνα Τζόουνς στα ερείπιά της. Όμως, η αληθινή ιστορία της πόλης ταιριάζει με την κινηματογραφική ταινία.
 
Μια πόλη εξαφανίζεται
 
Οι βασιλικοί τάφοι στην Τάνιδο - πηγή
 
Η Τάνις ήταν γνωστή με πολλά ονόματα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την ονόμαζαν Ντζανέτ (Djanet), ενώ στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ως Ζόαν. Σήμερα, ονομάζεται Σαν ελ Χάτζαρ (Sân el-Hagar).

Το μέρος, στο Δέλτα του Νείλου βορειοανατολικά του Καΐρου, ήταν πρωτεύουσα της 21ης ​​και 22ης δυναστείας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Τανιτικών βασιλέων στην Τρίτη Ενδιάμεση περίοδο της Αιγύπτου.

Η πλεονεκτική της θέση της επέτρεψε να γίνει ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο πολύ πριν την άνοδο της Αλεξάνδρειας. Όμως, οι πολιτικές τύχες άλλαξαν, όπως και τα νερά του ποταμού -και τους τελευταίους αιώνες, η τοποθεσία της πόλης είχε μετατραπεί σε μια πεδιάδα γεμάτη λάσπη, με κάποιες τούμπες που μοιάζουν με λόφους και που πιστεύεται ότι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήταν γνωστό ότι, κάπου στην περιοχή, ήταν κρυμμένη αυτή η αρχαία πόλη. Αλλά, που;

"Οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσπαθούν να ταυτίσουν διαφορετικά μέρη μαζί της", είπε η Salima Ikram, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο και χορηγός της National Geographic Society.

Οι "ενδιάμεσες περίοδοι" της Αιγύπτου ήταν περίοδοι αδύναμης κεντρικής κυβέρνησης, όταν η εξουσία διαιρούνταν και, κάποιες φορές, δεν την ασκούσαν οι Αιγύπτιοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ηγεμόνες της πόλης ήταν λιβυκής καταγωγής, όχι γόνοι παραδοσιακών αιγυπτιακών οικογενειών, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στην εξαφάνιση της πόλης τα επόμενα χρόνια.

"Δεν είναι σαν την Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου όλοι ήξεραν ότι έθαβαν [φαραώ] για δέκα περίπου γενιές", είπε ο David Silverman, Αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Χάθηκε και βρέθηκε
 
Ερείπια της πόλη σήμερα - πηγή
 
Το 1939 ένας Γάλλος αρχαιολόγος, ο Πιέρ Μοντέ (Pierre Montet), μετά από σχεδόν δώδεκα χρόνια ανασκαφών, έφερε την Τάνιδα στον 20ο αιώνα. Ανακάλυψε ένα βασιλικό επιτύμβιο συγκρότημα που περιελάμβανε τρεις ανέπαφους ταφικούς θαλάμους, ένα σπάνιο και θαυμάσιο εύρημα.

Στους τάφους υπήρχαν εκθαμβωτικοί νεκρικοί θησαυροί, όπως χρυσές μάσκες, ασημένια φέρετρα και περίτεχνες σαρκοφάγοι, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα, όπως βραχιόλια, περιδέραια, μενταγιόν, επιτραπέζια σκεύη και φυλαχτά. Επίσης, υπήρχαν αγάλματα και βάζα, όλα μέρος μιας κατάστασης που μαρτυρεί, μετά από χιλιάδες χρόνια, τη δύναμη και τον πλούτο των ηγεμόνων της Τάνιδος.

Ένας από τους βασιλιάδες, ο Σοσένκ Β', ήταν άγνωστος πριν ο Μοντέ ανακαλύψει τον ταφικό του θάλαμο. Φορούσε όμως περίτεχνα κοσμήματα που κάποτε κοσμούσαν τον πιο διάσημο Σοσένκ Α', ο οποίος αναφέρεται στη Βίβλο (θεωρείται ότι είναι ο Σισάκ, που αναφέρεται στην Βίβλο και τα ανδραγαθήματα του σκαλίστηκαν στην Πύλη της Βούβαστη στο Καρνάκ).

"Αυτό δείχνει ότι [οι βασιλιάδες της Τάνιδος] ήταν πολύ σημαντικοί, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου", είπε ο Silverman.

Η Τάνις βρέθηκε χάρη στο ότι ήταν εγκαταλελειμμένη, επομένως, εκτός από τους τάφους, φιλοξενεί πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί διάφοροι ναοί, συμπεριλαμβανομένου ενός του Άμμωνα και ενός Όρου, ενώ παραμένουν ακόμα αστικές συνοικίες της αρχαίας πόλης. Όπως είναι φυσικό, η περιοχή συνεχίζει να φιλοξενεί αρχαιολογικές αποστολές για αναζήτηση περισσότερων ευρημάτων.

Την πόλη που πολλοί είχαν αποτύχει να ανακαλύψουν, ο Μοντέ, με σκληρή εργασία κατάφερε να την επιτέλους. Αν όμως τα επιτεύγματά του ήταν εξαιρετικά, ο συγχρονισμός ήταν φρικτός. Η ανακάλυψη της πόλης επισκιάστηκε εντελώς από την σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η χρυσή νεκρική μάσκα των Ψουσέννη Α' - πηγή
 
Ακόμη και σήμερα, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία των θησαυρών που ανακάλυψε ο Μοντέ. Και παρόλο που τα αντικείμενα βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, προσελκύουν πολύ λιγότερους επισκέπτες από τα άλλα, πιο διάσημα.

"Αν δεν είχε μεσολαβήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι βασιλικοί τάφοι της Τάνιδος θα ήταν εξίσου, αν όχι καλύτερα, γνωστοί με τον τάφο του Τουταγχαμόν", σημειώνει η Ikram.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου