Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Άντον ΛαΒέι, ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά

 
Ακολουθώντας τα βήματα του Βρετανού αποκρυφιστή Άλιστερ Κρόουλι, ο Άντον ΛαΒέι ίδρυσε την Εκκλησία του Σατανά έχοντας ταλέντο στην επίδειξη.
 
 

Το 1966, ο νεαρός Αμερικανός αποκρυφιστής Άντον ΛαΒέι (Anton LaVey) ίδρυσε στην Καλιφόρνια την Εκκλησία του Σατανά.

Από άγρια όργια μέχρι τη δημοσίευση μιας σατανικής Βίβλου, ο ΛαΒέι έγινε διαβόητος στον Τύπο ως ο "Μαύρος Πάπας" και ο "πιο κακός άνθρωπος στον κόσμο". Αν και κατά βάθος ήταν άθεος, ήθελε να τιμάει τον Σατανά ως σύμβολο της ανθρώπινης απελευθέρωσης και ελευθερίας. Και, δεδομένου ότι ήταν καλός σόουμαν, του άρεσε να προκαλεί.
 
Ακολουθώντας τα βήματα του αμφιλεγόμενου Βρετανού αποκρυφιστή Άλιστερ Κρόουλι,  ο ΛαΒέι χρησιμοποίησε τη θεατρικότητα για να προωθήσει την εκκλησία του, και τα κατάφερε.
 
Ακόμη και το παρουσιαστικό του ήταν έντονο. Είχε ύψος πάνω από 1,80 μέτρα, ξυρισμένο κεφάλι και γενάκι. Η γοητεία του δημιούργησε αφοσιωμένους θαυμαστές και πυροδότησε φήμες ότι υποδύθηκε τον Διάβολο στην ταινία "το Μωρό της Ρόζμαρι" του Πολάνσκι.

Ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, σε ένα κατάμαυρο βικτοριανό σπίτι, το οποίο έγινε η έδρα της Εκκλησίας του. Όμως, πριν γίνει η συναρπαστική φιγούρα μιας αντικουλτούρας της Αμερικής στην δεκαετία του 1960, ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος, ο οποίος αν και δεν ήταν ποτέ "άγγελος", μεγάλωσε σε μέτριες καταστάσεις.

Τα πρώτα χρόνια
 
Ο ΛαΒέι βγαίνει από έναν κρυφό διάδρομο πίσω από ένα ψεύτικο τζάκι στο γραφείο του
 
Ο Howard Stanton Levey γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1930 στο Σικάγο του Ιλινόις και ήταν ένα ήσυχο παιδί που ανατράφηκε από σοβαρούς και εργατικούς γονείς. Ο πατέρας του, Michael Joseph, εργαζόταν στα ακίνητα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ η μητέρα του, Gertrude Augusta Coultron, ήταν νοικοκυρά, οι οποίοι μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο λίγο μετά τη γέννηση του γιου τους.

Αν και οι γονείς του ήταν κάθε άλλο παρά μυστικιστές, το ενδιαφέρον του ΛαΒέι για το υπερφυσικό εμφανίστηκε σε νεαρή ηλικία και, αργότερα, ισχυρίστηκε ότι η γιαγιά του ήταν από την Τρανσυλβανία και του είπε ιστορίες για δαίμονες και βρικόλακες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΛαΒέι ήταν γνωστός για το ότι "φούσκωνε" την αλήθεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έφτιαχνε ιστορίες για να τραβήξει την προσοχή. Για αυτόν τον λόγο, λίγα είναι γνωστά με βεβαιότητα για τα πρώτα του χρόνια, καθώς είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο μύθος από την πραγματικότητα.

Όταν μεγάλωσε, συνειδητοποίησε ότι το παραδοσιακό σχολείο δεν ήταν για αυτόν. Στα 16 του, εγκατέλειψε το γυμνάσιο για να εξερευνήσει "οτιδήποτε υπήρχε εκεί έξω". Την ίδια περίοδο περίπου, συνειδητοποίησε ότι είχε ταλέντο στη μουσική και, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να παίζει διάφορα όργανα -όπως εκκλησιαστικό όργανο και όμποε- σε χώρους εκδηλώσεων για να συντηρεί τον εαυτό του.

Κάποτε, ισχυρίστηκε ότι άφησε τις σπουδές για να ενταχθεί σε ένα περιοδεύον τσίρκο και, όπως δήλωσε ο ίδιος, εργάστηκε ως "παιδί των κλουβιών" και δαμαστής λιονταριών, κάνοντας ακροβατικά που αψηφούν τον θάνατο. Όταν εγκατέλειψε και αυτήν την επικίνδυνη καριέρα, αποφάσισε να αρχίσει να εργάζεται ως μουσικός σε νυχτερινό κέντρο.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν αυτούς τους ισχυρισμούς δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εργάστηκε ποτέ σε κάποιο τσίρκο, ούτε είναι σαφές αν όντως έπαιζε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ΛαΒέι γνώρισε το 1950 τη -15χρονη τότε- μελλοντική σύζυγό του, Carole Lansing, την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα και, το 1952, απέκτησαν ένα παιδί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάποια στιγμή, λέγεται ότι εγγράφηκε στο City College του Σαν Φρανσίσκο για να αποφύγει την κατάταξη για τον πόλεμο στην Κορέα.

Τελικά, για μερικά χρόνια -και σύμφωνα πάλι με τον ίδιο-, εργάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο. Αν και η μεταγενέστερη έρευνα δεν βρήκε καμία απόδειξη γι' αυτό, ο ΛαΒέι είχε ήδη καθιερωθεί ως μια συναρπαστική φιγούρα της τοπικής αντικουλτούρας. Μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι είχε σχέση με τη Μέριλιν Μονρόε και ότι υπνώτιζε ζώα με τη μουσική του, φήμες που απλά προώθησαν τον μύθο του -παρόλο που αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ήταν αληθινοί.

Μέχρι το 1960, το ζευγάρι είχε χωρίσει και ο ΛαΒέι ξεκίνησε μια μακροχρόνια σχέση με την Diane Hegarty, με την οποία απέκτησε το δεύτερο παιδί του, η οποία τον βοήθησε να ιδρύσει την εκκλησία του.

Η ίδρυση της Εκκλησίας του Σατανά
 
Η Εκκλησία του Σατανά απεικονίζει τον Μπαφομέτ, μια θεότητα που οι Ναΐτες Ιππότες κατηγορήθηκαν ότι λάτρευαν
 
Μέχρι το 1966, ο ΛαΒέι είχε αποκτήσει πολλούς ακόλουθους ώστε να ξεκινήσει το δικό του κίνημα. Έτσι, στις 30 Απριλίου ίδρυσε επίσημα την Εκκλησία του Σατανά. Επέλεξε επίτηδες αυτή την ημερομηνία, καθώς αυτή την ημέρα γιορτάζεται η Βαλπουργιανή Νύχτα (Walpurgisnacht), μια παλιά χριστιανική γιορτή που τιμούσε την μεσαιωνική ηγουμένη Αγία Βαλπούργκα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα η γιορτή ήταν συνδεδεμένη με την μαγεία και τις μάγισσες (στις μέρες μας έχει γίνει δημοφιλής λαογραφική εκδήλωση συνδεδεμένη με τον Μάιο, τα ξωτικά και τον ερχομό της άνοιξης).

Σύντομα, το "Μαύρο Σπίτι" του ΛαΒέι έγινε η έδρα της νέας θρησκείας. Εκεί, φιλοξένησε "τελετουργίες", στις οποίες συχνά συμμετείχαν γυναίκες που δεν φορούσαν πολλά ρούχα, ή ντύνονταν σαν μάγισσες και έδιναν παραστάσεις, ενώ άλλες φορές απλώς ξάπλωναν -γυμνές- σε βωμούς ή άλλα τυχαία έπιπλα.

Όσο για τον ίδιο, κατά τη διάρκεια αυτών των "τελετουργιών", συχνά φορούσε κέρατα ώστε να μοιάζει με τον Διάβολο. Στο πιστό κοινό του, που έγινε γνωστός ως ο "Μαύρος Πάπας", ενθάρρυνε να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις -εκδηλώσεις που ήταν συχνά κάτι μεταξύ θρησκευτικών τελετών και οργίων.

Αρχικά, οι συναντήσεις της εκκλησίας γινόντουσαν για συζητήσεις. Σύντομα όμως, οι "τελετουργίες" άρχισαν να κυριαρχούν στις δραστηριότητες της ομάδας. Συχνά, για να βρουν νέους συμμετέχοντες, στρατολογούσαν γυναίκες σε χώρους όπως το Topless Witches Revue -στο οποίο απασχολούνταν το μελλοντικό μέλος της Οικογένειας Μάνσον, Σούζαν Άτκινς.

Παρά τις σαρκικές απολαύσεις, πίσω από τη σατανική θρησκεία του ΛαΒέι υπήρχε και μια φιλοσοφία, οπότε, το 1969, δημοσίευσε τη Σατανική του Βίβλο. Το βιβλίο διευκρίνιζε ότι η Εκκλησία του Σατανά προωθούσε την ανθρώπινη αυτοδιάθεση και την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει απλώς να απολαμβάνουν τη ζωή τους.

Αν και ο ίδιος υπερέβαλλε αισθητικά με την εμφάνισή του και την τελετουργική εκκλησία του, κήρυττε την ευχαρίστηση παρά την συγχώρεση. Και παρά την εμφάνισή του, υποστήριζε ότι η εικόνα του Διαβόλου ως κερασφόρου θηρίου ήταν ανθρώπινη εφεύρεση και δεν πρέπει ο άνθρωπος να περιμένει τη μετά θάνατον ζωή.

Γνωρίζοντας τον Σατανά σε διασημότητες
 
Η Τζέιν Μάνσφιλντ και ο ΛαΒέι

Παρά το ότι τα νέα για την Εκκλησία του Σατανά εξαπλώθηκαν παντού, ο ΛαΒέι είχε μόνο περίπου 2.000 αφοσιωμένους οπαδούς, αν και μεταξύ αυτών ήταν και μερικοί αστέρες υψηλού προφίλ.

Για παράδειγμα, ο Sammy Davis Jr., ο εμβληματικός διασκεδαστής της Rat Pack, ήταν παρόν σε ένα όργιο της Εκκλησίας. Αργότερα ο ίδιος περιέγραψε την οργάνωση ως ένα μείγμα από "μπουντρούμια και δράκους και ανηθικότητα".

Επίσης, το διάσημο pinup μοντέλο Τζέιν Μάνσφιλντ προσκλήθηκε να γίνει ακόλουθος -και μάλιστα κάποια στιγμή συνδέθηκε ερωτικά με τον ΛαΒέι- και, παρότι τελικά οι δρόμοι τους χώρισαν, η ίδια αποκάλεσε τον ΛαΒέι "ιδιοφυΐα". Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι την καταράστηκε -αφού δεν προχώρησε η σχέση τους- με αποτέλεσμα, το μοντέλο να σκοτωθεί σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1967.

Δυσοίωνες ιστορίες σαν κι αυτήν ψιθυρίζονταν για χρόνια, παρόλο που πολλές από αυτές δεν ήταν αληθινές. Η εκκλησία όμως, και μέσω αυτών, τραβούσε την προσοχή.

Για παράδειγμα, φημολογούνταν για πολύ καιρό ότι ο ΛαΒέι ήταν σύμβουλος του Ρόμαν Πολάνσκι στην ταινία "το Μωρό της Ρόζμαρι" και ότι υποδύθηκε τον Διάβολο. Αν και αργότερα αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, και πάλι οι φήμες κράτησαν το ενδιαφέρον για τον ΛαΒέι και τις σχέσεις του με το Χόλιγουντ.

Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν και αλήθειες που συγκλόνισαν. Προς φρίκη των Χριστιανών, ο ΛαΒέι τελούσε σατανικούς γάμους. Ίσως όμως το πιο βλάσφημο για τους Χριστιανούς ήταν ότι έβαλε ολόκληρη την οικογένειά του στην Εκκλησία του Σατανά -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του- ενώ τον Μάιο του 1967, βάφτισε και τη μικρή του κόρη στην Εκκλησία του.

Ο ΛαΒέι τράβηξε την προσοχή που έψαχνε, αλλά ταυτόχρονα, ήταν αποδέκτης ενοχλήσεων και απειλών θανάτου από ανθρώπους που τον έβλεπαν ως τον κυριολεκτικό Διάβολο στη Γη. Έτσι, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει κάποιες αλλαγές.

Η κληρονομιά του ΛαΒέι
 
 
Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, οι δολοφονίες της Οικογένειας Μάνσον φαινόταν ότι έβαλαν στο στόχαστρο, παγκόσμια, τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής, ιδιαίτερα όσους σχετίζονταν με τον Σατανά.

Στην δεκαετία του '70, πολλοί εγκατέλειψαν την Εκκλησία του Σατανά. Ωστόσο, επανήλθε σύντομα ως μια "μυστική κοινωνία", με τις ίδιες αξίες αλλά πολύ λιγότερη δημοσιότητα.

Ως επί το πλείστον, ο ΛαΒέι σταμάτησε τις δημόσιες τελετές και έκανε την οργάνωσή του underground. Ωστόσο, κατά καιρούς εμφανιζόταν στον Τύπο για να διαδώσει τα λόγια του Σατανά, μέχρι που πέθανε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 67 ετών.
 
Παρ' ότι πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 1997, το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου την 31η Οκτωβρίου, την ημέρα του Χάλογουιν στις ΗΠΑ.

"Ήταν ένας προκλητικός, τολμηρός άνθρωπος, που ενήργησε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του με μεγάλο προσωπικό θάρρος", είπε κάποτε η κόρη του. "Κάποιοι τον αποκάλεσαν ως τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου. Αυτό συνέβη επειδή δεν φοβόταν τις συνέπειες του να θεωρηθεί κακός".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου