Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Η "Υπόθεση της Μάσκας Μολύβδου" που παραμένει άλυτη για περισσότερα από 50 χρόνια


Το 1966, οι Βραζιλιάνοι κυνηγοί ΑΤΙΑ Manoel Pereira da Cruz και Miguel José Viana βρέθηκαν νεκροί στην κορυφή ενός λόφου με θέα το Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα μάτια τους ήταν καλυμμένα με μάσκες μολύβδου.
 
 

Το μυστήριο της "Caso das Máscaras de Chumbo" (Υπόθεση των Μασκών Μολύβδου), όπως έγινε γνωστή στην Βραζιλία, ξεκίνησε στους λόφους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια καλοκαιρινή μέρα του 1966, ένα παιδί βρήκε τυχαία δύο πτώματα, οι συνθήκες γύρω από τα οποία, ήταν από την αρχή περίεργες.

Δίπλα ο ένας στον άλλο, και χωρίς φαινομενικά τραύματα, οι νεκροί φορούσαν μάσκες μολύβδου στα μάτια τους. Τα λίγα αντικείμενα που είχαν μαζί τους δεν έδωσαν απαντήσεις και ένας από αυτούς είχε ένα σημείωμα στην τσέπη του που απλώς βάθυνε το μυστήριο.
 
Με τα χρόνια, έχουν προκύψει πολλές θεωρίες -που κυμαίνονται από το εγκόσμιο μέχρι και το υπερφυσικό- για τους μυστηριώδεις θανάτους. Όμως οι ερευνητές εξακολουθούν να μην ξέρουν γιατί φορούσαν μάσκες μολύβδου, τι ακριβώς τους τράβηξε στους λόφους του Ρίο και -το σημαντικότερο- τι τους σκότωσε. 

Η αρχή της υπόθεσης
Στις 20 Αυγούστου του 1966, ο Jorge da Costa Alves αποφάσισε να πάει με τον χαρταετό του στους λόφους. Καθώς περιπλανιόταν στο λόφο Vintém στο Niterói του Ρίο ντε Τζανέιρο, βρήκε στα αγριόχορτα δύο πτώματα.

Το Morro do Vintém είναι δύσκολο έδαφος και, όταν η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα πτώματα την επόμενη μέρα, βρήκε μια περίεργη σκηνή. Και οι δύο νεκροί φορούσαν κοστούμια και από πάνω αδιάβροχα, ενώ τα μάτια τους ήταν καλυμμένα με χειροποίητες μάσκες μολύβδου. Κοντά τους υπήρχε ένα άδειο μπουκάλι νερό, μερικές πετσέτες και λίγα μετρητά.

Ίσως όμως το πιο παράξενο στοιχείο ήταν ένα σημείωμα που είχε στην τσέπη του ο ένας από αυτούς.
 
"16:30 στο συμφωνημένο μέρος, 18:30 κατάποση καψουλών, μετά την επίδραση προστασία των μετάλλων περιμένοντας το σινιάλο της μάσκας". (16:30 estar no local determinado. 18:30 ingerir cápsulas, após efeito proteger metais aguardar sinal mascara)


Παρόλο που τις επόμενες ημέρες η αστυνομία κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τους νεκρούς, κάθε απάντηση οδηγούσε σε περισσότερες ερωτήσεις.
 
Ποιοι ήταν οι Manoel Pereira da Cruz και Miguel José Viana;
Σύντομα, η αστυνομία κατάφερε να αναγνωρίσει τους νεκρούς ως τον 32χρονο Manoel Pereira da Cruz και τον 34χρονο Miguel José Viana. Και οι δύο ήταν παντρεμένοι, επισκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, που κατάγονταν από το Campos dos Goytacazes, περίπου 175 μίλια μακριά από το Niterói.

Ξέροντας ποιοι είναι, η αστυνομία επιχείρησε να βρει τα μοιραία βήματά τους. Διαπίστωσαν ότι, το πρωί της 17ης Αυγούστου, είχαν πει και οι δύο στις οικογένειές τους ότι έπρεπε να πάνε στο Σάο Πάολο για να αγοράσουν εξοπλισμό και αυτοκίνητο. Όμως, ανέβηκαν στο λεωφορείο για το Niterói.

Αφότου έφτασαν στο Niterói γύρω στις 2 μ.μ., έκαναν αρκετές στάσεις και αγόρασαν αδιάβροχα και ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό από ένα μπαρ.

Όμως, όσοι μάρτυρες τους θυμήθηκαν είπαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο μπάρμαν που τους είχε πουλήσει το νερό θυμήθηκε ότι ο Viana φαινόταν νευρικός και, όπως είπε στην αστυνομία, κοιτούσε συνεχώς το ρολόι του.

Ο Manoel Pereira da Cruz και ο Miguel José Viana εθεάθησαν τελευταία φορά να κατευθύνονται στους λόφους γύρω στις 3:15 μ.μ. Τρεις μέρες αργότερα, βρέθηκαν νεκροί.

Οι παραφυσικές θεωρίες γύρω από την υπόθεση
 

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι συνέβη. Ακόμη και τα σώματα έδωσαν λίγες ενδείξεις, καθώς είχαν αποσυντεθεί πάρα πολύ για μια ακριβή τοξικολογική έκθεση.

Όμως, με τα χρόνια, έχουν προκύψει διάφορες θεωρίες.
 
Όπως ανακάλυψε η αστυνομία εκείνη την εποχή, ο Pereira da Cruz και ο Viana ήταν κάτι περισσότερο από επισκευαστές ηλεκτρονικών. Σύμφωνα με τη σύζυγο του da Cruz, και οι δύο άνδρες είχαν ασχοληθεί με τον "επιστημονικό πνευματισμό" και ενδιαφέρθηκαν και οι δύο να έρθουν σε επαφή με εξωγήινα όντα. Στην πραγματικότητα, μαζί με τον φίλο τους Elcio Gomes, είχαν προσπαθήσει πολλές φορές. Μάλιστα, κάποια στιγμή, μια συσκευή που είχαν κατασκευάσει ανατινάχτηκε στην αυλή του da Cruz. Προφανώς, οι τρεις τους είχαν δοκιμάσει ξανά τη συσκευή σε μια παραλία και ισχυρίστηκαν ότι έγιναν μάρτυρες μιας έκρηξης στον ουρανό.
 
Κάποιοι λένε ότι οι δύο άντρες είχαν βρει την "σκουληκότρυπα" και, μιας και σκόπευαν να ταξιδέψουν στο χρόνο, χρησιμοποίησαν μάσκες μολύβδου και αδιάβροχα για να προστατεύσουν το σώμα τους από τις επιπτώσεις του ταξιδιού. Όπως είναι φυσικό, αυτή η εικασία οδηγεί σε ανέκδοτα παρά σε γεγονότα.
 
Μια άλλη θεωρία που είχε διατυπωθεί ήταν ότι είχαν αυτοκτονήσει μαζικά, όπως έχει γίνει με πολλές αιρέσεις. Ωστόσο, και αυτή η θεωρία είναι αρκετά απίθανη επειδή οι μάρτυρες είπαν ότι δεν σκόπευαν να αυτοκτονήσουν. Στο μπαρ που αγόρασαν το μπουκάλι με το νερό, κράτησαν την απόδειξη, κάτι που υπονοεί ότι σκόπευαν να επιστρέψουν το άδειο μπουκάλι για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επιπλέον, και οι δύο είχαν αγοράσει αρκετά ηλεκτρικά εξαρτήματα που θα χρησιμοποιούσαν για τη δουλειά τους. Αν σκόπευαν να αυτοκτονήσουν, γιατί να τα αγοράσουν;

Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι οι δύο άνδρες μπορεί να παρασύρθηκαν από κάποιον τρίτο που ήθελε να τους ληστέψει. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από το σημείωμα που βρέθηκε και το οποίο είχε λάθη στην γραμματική και την ορθογραφία. Μπορεί ο ληστής να υπαγόρευσε το σημείωμα για να δημιουργήσει μια αυτοκτονική εντύπωση. Άλλωστε πάνω τους, δεν βρέθηκαν πολλά από τα χρήματα που είχαν μαζί τους.

Η αστυνομία ακολούθησε περισσότερα επίγεια ίχνη. Για λίγο είδαν τον Gomes ως ύποπτο, μιας και η σύζυγος του da Cruz είπε ότι εκείνος και η σύζυγός του είχαν τσακωθεί, αλλά και επειδή ο ίδιος τους είχε πει αντιφατικές ιστορίες.

Επίσης, κάποιος Hamilton Bezani είπε στην αστυνομία ότι, όταν συνάντησε τους δύο άντρες σε ένα κέντρο πνευματισμού και τους παρέσυρε στο Niterói, βοήθησε στο να τους ληστέψουν και να τους σκοτώσουν. Ισχυρίστηκε ότι ένας συνεργάτης τού είπε, "Τους σκοτώσαμε και τους δύο. Τους αναγκάσαμε, με περίστροφο, να πάρουν το δηλητήριο". Ωστόσο, η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει κάτι για να στηρίξει την ιστορία του.
 
Η πιο δημοφιλής θεωρία ήταν ότι οι δύο άντρες προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με εξωγήινους και το πέτυχαν. Παρόλο που ακούγεται τραβηγμένο, αυτή η θεωρία είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των άλλων. Ήταν γνωστό ότι, οι δύο άνδρες είχαν μεγάλη εμμονή με τα ΑΤΙΑ, ερεύνησαν εκτενώς ιστορίες παρατήρησης και κατασκεύασαν το δικό τους εργαστήριο για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, ο λόφος Vintem λέγεται ότι ήταν τόπος συχνών επισκέψεων ΑΤΙΑ, ενώ οι κάτοικοι γύρω από το λόφο αναφέρουν συχνά περίεργα αεροπλάνα που αιωρούνται.

Ο Manoel Pereira da Cruz και ο Miguel José Viana ανέβηκαν στο λόφο Vintém έχοντας στο μυαλό τους μια αποστολή και φόρεσαν τις μάσκες τους. Έτσι ξεκινάει ένα μυστήριο που συνεχίζει να συναρπάζει και να απογοητεύει γιατί κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη.
 
από: ati και medium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου