Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Τι κάνει αυτό το μικρό πραγματάκι στο πίσω μέρος του λαιμού μας;

 
Ο σταφυλίτης, ή σταφυλή, είναι ένα από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος για το οποίο οι επιστήμονες πέρασαν αιώνες να βρουν τη λειτουργία του.
 
 
 
Η σταφυλή βρίσκεται στο μαλακό μέρος του ουρανίσκου μας και οι επιστήμονες είχαν πολλές θεωρίες για την χρήση της.
 
Ανάμεσα τους:
 
Βοηθούσε στην καθοδήγηση της ροής της τροφής και του νερού και, στους ανθρώπους, ήταν ένα απλό κατάλοιπο από προηγούμενα θηλαστικά που έπρεπε να σκύβουν για να φάνε και να πιουν.
Προκαλεί το αντανακλαστικό της φίμωσης.
Συνέβαλε στον "χρόνιο βήχα", ένα πρόβλημα που, οι γιατροί του 19ου αιώνα, αντιμετώπισαν με μια "απλή" διαδικασία αφαίρεσής της.
Συμβάλλει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και η υπνική άπνοια.

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι γιατροί αντιμετωπίζουν την υπνική άπνοια αφαιρώντας την σταφυλή. Όσο δυσάρεστο κι αν ακούγεται αυτό, μεγάλο μέρος της πρόσφατης έρευνας προέκυψε από τη μελέτη ασθενών χωρίς σταφυλή. Αρκετές τέτοιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σταφυλή είναι πολύ καλή στην απέκκριση του σάλιου -πολύ σάλιο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μια άλλη μελέτη συνέκρινε τους μαλακούς ουρανίσκους οκτώ διαφορετικών θηλαστικών και διαπίστωσε ότι μια μικρή, υπανάπτυκτη σταφυλή βρέθηκε σε μόνο δύο μπαμπουίνους.

Οπότε, τι κάνει αυτό το πράγμα;
 
Επειδή η σταφυλή είναι βασικά μοναδική για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι χρησιμεύει κυρίως ως εξάρτημα στην ομιλία. Ίσως και να έχετε βρεθεί στην κατάσταση να πρέπει να μιλήσετε σε μεγάλο ακροατήριο και να στεγνώνει ο λαιμός σας. Η σταφυλή είναι εκεί για να παρέχει την κατάλληλη λίπανση για την περίπλοκη ανθρώπινη ομιλία.
 
Με τον καιρό, ίσως μάθουμε και άλλα πράγματα που γίνονται χάρη στην σταφυλή.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου