Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Τα Ρολόγια με τα Κεριά: Τα πρώτα ξυπνητήρια πριν από την ηλεκτρική ενέργεια

 
Σήμερα, το φως των κεριών χρησιμοποιείται κυρίως για ρομαντικά δείπνα ή προσωρινές λύσεις σε διακοπές ρεύματος. Ωστόσο, πριν από την ηλεκτρική ενέργεια, το κερί είχε ποικίλες χρήσεις.
 
 
 
Τα κεριά ήταν μια κρίσιμη πηγή φωτός, μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολυελαίους ή να μεταφερθούν σε βολικές ορειχάλκινες θήκες. Επίσης, το κερί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σφράγιση αλληλογραφίας. Όμως, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως ξυπνητήρι, μια λειτουργία που σήμερα είναι αναμφισβήτητα ξεπερασμένη, αλλά που αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας στο να λέει ο κόσμος την ώρα.

Το ρολόγια με κεριά είναι μια αρχαία τεχνολογία. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά υπάρχει σε ένα κινέζικο ποίημα του 520 μ.Χ., όπου περιγράφονται έξι ομοιόμορφα κεριά, ίσου βάρους και πάχους -12 ίντσες το καθένα. Τα κεριά είχαν σημάδια ανά μια ίντσα. Κάθε ίντσα χρειαζόταν 20 λεπτά για να καεί και ένα ολόκληρο κερί κρατούσε 4 ώρες. Κλεισμένα σε κουτιά για την προστασία της φλόγας, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μετρήσουν το πέρασμα του χρόνου -μια πολύ καλή τεχνική για τις ώρες που δεν είναι ορατός ο ήλιος.

Άλλες πρώιμες αναφορές σε αυτά τα κεριά υπάρχουν στην Ιαπωνία κατά την πρώτη χιλιετία, ενώ, χιλιάδες μίλια μακριά, πιστεύεται ότι ο βασιλιάς Αλφρέδος του Ουέσσεξ (ή Αλφρέδος ο Μέγας) χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο στις εκκλησίες της Αγγλίας. Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα οποιουδήποτε κερί, αρκεί ο χρόνος που θα καιγόταν να ήταν καθορισμένος και τακτικός.
 
Αυτή η μέθοδος ένδειξης του χρόνου παρέμεινε σε χρήση τουλάχιστον κατά τον 18ο αιώνα, παρά την αυξανόμενη παρουσία των παραδοσιακών ρολογιών με γρανάζια. Εκτός από την ένδειξη της ώρας, τα κεριά μπορούσαν να χρησιμεύσουν και ως ξυπνητήρια, καθώς, όποιος ήθελε, μπορούσε να κολλήσει μεταλλικά καρφιά σε ένα κερί, σε μια επιθυμητή χρονική στιγμή, και να βάλει το κερί σε μια μεταλλική θήκη. Μόλις το κερί έλιωνε στο επιθυμητό επίπεδο, το καρφί έπεφτε στη μεταλλική βάση κάνοντας κρότο και χρησιμεύοντας ως συναγερμός. 
 
Γερμανικό ρολόι κεριού, γνωστό ως Kerzenuhr.
 
Ένα διάσημο παράδειγμα ενός ιδιαίτερα περίπλοκου ρολογιού με κερί είναι τα ρολόγια του Al-Jazari, ενός μουσουλμάνου μηχανικού και πολυμαθή του 12ου αιώνα. Γνωστός για τις εφευρέσεις του για την αντλία νερού και το ρολόι του, δημιούργησε ένα ρολόι με κερί το οποίο χρησιμοποιούσε ένα σύστημα τροχαλιών και βαρών για να μετατρέψει το συνεχές κάψιμο του κεριού σε χρόνο που μπορούσε να διαβαστεί σε μια οθόνη. Αυτό το προηγμένο σύστημα ήταν μόνο ένα από τα ρολόγια του εφευρέτη -σχεδίασε επίσης ρολόγια με βάση το νερό που παρακολουθούσαν τις αστρολογικές κινήσεις.
 
Το ρολόι κεριού του Al-Jazari, 1206
 
Τα ρολόγια κεριών είναι ένας από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι αρχαίοι πολιτισμοί μετρούσαν τον χρόνο. Υπάρχουν επίσης μέθοδοι που εμφανίζονται πολύ νωρίτερα στην ιστορική καταγραφή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ρολόγια νερού και ηλιακά καντράν ήδη από το 1500 π.Χ. Γνωστά ως κλεψύδρα, ποικιλίες ρολογιών νερού χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αυτόχθονες πληθυσμούς στην Αμερική και την Αφρική. Οι λάμπες λαδιού χρησιμοποιήθηκαν επίσης τόσο για το φως όσο και για τη μέτρηση του χρόνου. Καθώς το λάδι καίγεται, ο χρόνος μπορεί να μετρηθεί σταδιακά όπως και με το ρολόι των κεριών.
 
Φορητό ηλιακό καντράν, γνωστό ως angbu ilbu ή angbu iryeong, με πυξίδα. Κατασκευάστηκε το 1871 κατά την περίοδο Joseon στην Κορέα 
 
Στα τέλη του Μεσαίωνα, η ωρολογοποιία έκανε μεγάλα βήματα. Καθοδηγούμενα από τη φυσική της ταλαντευόμενης κίνησης των ελατηρίων και των εκκρεμών, τα ρολόγια βελτιώθηκαν σε ακρίβεια τον 17ο αιώνα. Το ρολόι με εκκρεμές του Christiaan Huygens το 1656 ήταν ένα φοβερό βήμα προς τα εμπρός -έχανε λιγότερο από ένα λεπτό την ημέρα. Καθώς τα μηχανικά ρολόγια αναπτύχθηκαν περαιτέρω, οι κατασκευαστές ρολογιών χρησιμοποίησαν έξυπνες καινοτομίες για να παράγουν συναγερμούς σε καθορισμένες ώρες. Ορισμένα ρολόγια χρησιμοποιούσαν πυρίτιδα και ασφάλειες για να δημιουργήσουν έναν δυνατό θόρυβο σε μια συγκεκριμένη ώρα ενεργοποίησης. Άλλα χρησιμοποιούσαν φως -ελατήρια που λειτουργούσαν για να ανάψουν ένα κερί.
 
Επιτραπέζιο ξυπνητήρι από ατσάλι, ορείχαλκο και καρυδιά. Ο συναγερμός χρησιμοποιεί πυρίτιδα τοποθετημένη σε κανάλια για την παραγωγή συναγερμού. Γερμανία, περίπου 1595-1605 
 
Η ένδειξη της ώρας στη θάλασσα ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση στην ιστορία των ρολογιών. Η κίνηση του ωκεανού και η κίνηση ενός πλοίου διέκοψαν την κίνηση των εκκρεμών και των ελατηρίων, καθιστώντας τα παραδοσιακά ρολόγια άχρηστα. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν υπολογισμοί υψομέτρου ή θέσης για την προσέγγιση του χρόνου. Ένα μεσαιωνικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν το navicula de Venetiis, που μεταφράζεται ένα "μικρό πλοίο της Βενετίας". Αυτό το κυρτό ηλιακό ρολόι μετρά τη γωνία του ήλιου πάνω από τον ορίζοντα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Στην οθόνη που έμοιαζε με πλοίο υπήρχαν σημάνσεις που συσχέτιζαν την θέση του ήλιου με την εποχή. 
 
Ένα navicula de Venetiis, ένα καντράν υψομέτρου που έλεγε την ώρα, 18ο αιώνας 
 
Η εφεύρεση των θαλάσσιων χρονομέτρων τον 18ο αιώνα άλλαξε το πρόσωπο της ναυσιπλοΐας, αλλά ήταν επίσης μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των ρολογιών και της ένδειξης του χρόνου. Γενικά αποδίδεται στον Άγγλο ωρολογοποιό John Harrison, το "ρολόι της θάλασσας" ήταν εκπληκτικά ακριβές και έδινε τη δυνατότητα στους ναυτικούς να αποφύγουν τον λάθος υπολογισμό των πορειών τους -που συχνά κατέληγαν σε ναυάγια.
 
Από τα ρολόγια των κεριών μέχρι τα θαλάσσια χρονόμετρα, η ανθρωπότητα εφευρίσκει δημιουργικές λύσεις στο πρόβλημα της αφήγησης του χρόνου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 
Ξυπνητήρι με ελατήριο με συναγερμό που κινείται από μια όρθια κάννη. Καθώς ηχεί ο συναγερμός, ένας μηχανισμός κλειδώματος πυριτόλιθου απελευθερώνεται για να ανάψει ένα κερί το οποίο στη συνέχεια αναπηδά σε όρθια θέση 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου