Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η ψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα της Μιανμάρ που κάποτε ήταν η ψηλότερη στον κόσμο

 
Η γέφυρα Gokteik είναι μια χαλύβδινη σιδηροδρομική γέφυρα που προκαλεί ίλιγγο καθώς εκτείνεται πάνω από ένα βαθύ φαράγγι ενός ποταμού.
 
 
 
Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε το 1899 και άνοιξε επίσημα το 1901, είναι μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και τελευταία βασιλική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, την πόλη Μανταλέι, προς την πόλη Lashio στην πολιτεία North Shan, με στόχο την επέκταση της επιρροής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη Μιανμάρ.
 


Η γέφυρα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, περίπου 60 μίλια βορειοανατολικά της πόλης Μανταλέι. Έχει μήκος 689 μέτρα και είναι χτισμένο πάνω σε 14 πύργους που υψώνονται μέχρι και 102 μέτρα πάνω από το φαράγγι. Την εποχή της κατασκευής της, ήταν η ψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο και θεωρούνταν ένα θαύμα της μηχανικής.

Σχεδιάστηκε στο Λονδίνο και τα τμήματά της κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, φορτώθηκαν σε πλοία για ένα πολύμηνο ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στη Νοτιοανατολική Ασία. Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξη των τμημάτων, συναρμολογήθηκε η γέφυρα.
 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Θερού περιγράφει την γέφυρα ως "ένα τέρας ασημένιας γεωμετρίας σε όλο τον βράχο και τη ζούγκλα" στο βιβλίο του 1975 "The Great Railway Bazaar".
 
Ακόμη και σήμερα, καθημερινά, τρένα διασχίσουν τη γέφυρα. Τα τρένα κινούνται μία φορά την ημέρα προς κάθε κατεύθυνση. Ο συνολικός χρόνος ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων υπερβαίνει τις 15 ώρες, ενώ το τρένο εξυπηρετεί και άλλες πόλεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου