Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γιατί επιλέχθηκε ο Ιούνιος ως Μήνας Υπερηφάνειας και τι σημαίνουν τα χρώματα της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

 
Στις 28 Ιουνίου 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές gay bar στο Greenwich Village. Φαινομενικά, η επιδρομή έγινε επειδή το μέρος δεν είχε άδεια για να πουλάει ποτά -οι αρχές δεν τα ενέκριναν σε γκέι μπαρ- αλλά ήταν μια ενέργεια από τις πολλές που έγιναν ειδικά για τη δίωξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της πόλης.
 
 
 
Οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους και όταν ένας χτύπησε έναν κρατούμενο, ο κόσμος άρχισε να αντεπιτίθεται. Καθώς ο όχλος αυξανόταν σε δύναμη και αριθμό, ξεκινώντας μια σειρά διαδηλώσεων που διήρκεσαν για αρκετές ημέρες, η αστυνομία εγκλωβίστηκε μέσα στο μπαρ. Με τις αποκαλούμενες "Ταραχές του Stonewall" (Stonewall Riots ή Stonewall Uprising) δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας πάλεψε ανοιχτά κατά της συστημικής καταπίεσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. Στην πραγματικότητα, η πρώτη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 1924. Όμως, τα γεγονότα στο Stonewall προκάλεσαν εντύπωση και, το 1970, οι κάτοικοι του Γκρίνουιτς Βίλατζ πραγματοποίησαν μια πορεία για να τιμήσουν την επέτειο με θέμα "gay pride". Οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες διοργάνωσαν επίσης εκδηλώσεις για την περίσταση.

Αν και τα γεγονότα του Stonewall βοήθησαν στην έναρξη μιας νέας εποχής ακτιβισμού ΛΟΑΤΚΙ+ και το "Gay Pride" έγινε το σύνθημα για ένα ολοένα και πιο παγκόσμιο κίνημα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη σημασία σε εθνικό επίπεδο το 1999. Τον Ιούνιο εκείνου του έτους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τίμησε την 30ή επέτειο του Stonewall ανακηρύσσοντας τον Ιούνιο ως "Μήνα Υπερηφάνειας των Ομοφυλοφίλων και των Λεσβιών". Δέκα χρόνια αργότερα, ο Μπάρακ Ομπάμα εξέδωσε μια άλλη διακήρυξη ενημερώνοντας τον τίτλο της σε "Μήνας Υπερηφάνειας Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων και Τρανσέξουαλ».

Η σημαία
 
Η σημαία του Progress Pride Flag - πηγή
 
Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που φτάνει ο Ιούνιος, είναι σύνηθες να βλέπουμε ουράνια τόξα για τον εορτασμό του Μήνα Υπερηφάνειας.
 
Η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ή σημαία του ουράνιο τόξο, όπως λέγεται, έχει γίνει ένα εύκολα αναγνωρίσιμο σύμβολο της κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν το 1978, όταν ο Gilbert Baker δημιούργησε ένα ειδικά κατασκευασμένο πανό με οκτώ ρίγες ως σύμβολο απελευθέρωσης και ελπίδας για τους queer ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε μία από αυτές τις λωρίδες είχε κάποια σημασία.

Το έντονο ροζ συμβολίζει τη σεξουαλικότητα, ενώ το κόκκινο αντιπροσωπεύει τη ζωή. Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τη θεραπεία, ενώ η λάμψη και η φωτεινότητα του ήλιου αντιπροσωπεύονται από το κίτρινο. Το πράσινο είναι το αναμφισβήτητο χρώμα της φύσης, ενώ το τιρκουάζ σημαίνει μαγεία και τέχνη. Η γαλήνη και η ηρεμία αντιπροσωπεύονται από το μπλε, ενώ το βιολετί σημαίνει πνεύμα.

Η σημαία είχε επιτυχία, αλλά η αυξανόμενη ζήτησή της έκανε δύσκολο την αναπαραγωγής της. Λίγο μετά τη δημιουργία της, αφαιρέθηκε η ροζ ρίγα λόγω του ότι ήτα δύσκολο να βρεθεί ύφασμα με αυτό το χρώμα. Τελικά αφαιρέθηκε και η τιρκουάζ λωρίδα, για να είναι πιο συμμετρική η σημαία. Η έκδοση με τις έξι λωρίδες που προέκυψε έγινε η Σημαία Υπερηφάνειας που γνωρίζει ο κόσμος σήμερα.

Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Από το αρχικό σχέδιο του Baker, η σημαία συνέχισε να εξελίσσεται για να γίνει πιο περιεκτική. Το 2018, ο Daniel Quasar δημιούργησε το Progress Pride Flag προσθέτοντας πέντε νέες χρωματιστές ρίγες σε σχήμα βέλους που δείχνουν προς τα δεξιά, απεικονίζοντας την κίνηση προς τα εμπρός.

Πέρα από το κλασικό σχέδιο ουράνιου τόξου, το Progress Pride Flag ενσωμάτωσε μαύρες και καφέ ρίγες που αντιπροσωπεύουν τους queer έγχρωμους ανθρώπους. Επίσης, η μαύρη ρίγα τιμάει τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS και όσους έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Οι γαλάζιες, ροζ και λευκές αποχρώσεις τιμούν τις διεμφυλικές και μη δυαδικές κοινότητες, κάτι που άντλησε έμπνευση από τη σημαία των τρανς που δημιουργήθηκε από τη Monica Helms το 1999.

Αν και το Progress Pride Flag δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως τη Σημαία Υπερηφάνειας με τις έξι ρίγες, επέστησε την προσοχή στη σημασία της διαφορετικότητας και στην ανάγκη να φέρει στο προσκήνιο τους ανθρώπους από περιθωριοποιημένες και συχνά υφιστάμενες διακρίσεις.

από: mental floss και mental floss

1 σχόλιο: