Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 331 (-6)

 
 
 
Η παραλία Στενογιάλι στη Νότια Χίο με τα γαλαζοπράσινα νερά
 

Η παραλία Στενογιάλι βρίσκεται στη Νότια Χίο. Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία με καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά που σχηματίζεται μέσα σε ένα στενόμακρο κόλπο. Η ακτή αποτελείται από λεπτό βότσαλο ενώ στο εσωτερικό της έχει πέτρες με λίγη άμμο. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται δια θαλάσσης με σκάφος ή από μονοπάτι 2,5 χλμ που ξεκινάει από την παραλία Καρίντα. Κοντά στην παραλία, κατά μήκος της ακτογραμμής υπάρχει και μία μικρή σπηλιά. 


Λίμνη Στεφανιάδας! Δείτε την κατολίσθηση του 1963 που δημιούργησε τη μικρή αυτή λίμνη!
 

Η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, σχηματίστηκε από κατακρήμνιση του εδάφους και την δημιουργία λεκάνης που σιγά - σιγά γέμισε νερό το (1963-64), βρίσκεται 2 χλμ. περίπου από τη Μονή Σπηλιάς, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομα πρανή και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου.
Το σχήμα της λίμνης είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200x400μ.), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700μ.. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.
Από τη λίμνη Στεφανιάδας ο δρόμος (χωματόδρομος με δυσκολίες) συνεχίζει προς τα χωριά του Δήμου Αχελώου και Ευρυτανίας (Κέδρα).


Θάλασσα, λίμνη και ποτάμι μαζί: Η πιο εξωτική παραλία της Ελλάδας που μοιάζει να βγαλμένη από την καρδιά της Καραϊβικής
 

Ο λόγος για την Πρέβελη, την περιοχή της Κρήτης που βρίσκεται 38 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και 10 χιλιόμετρα ανατολικά του διάσημου Πλακιά. Η παραλία της Πρέβελης -γνωστή στου Κρητικούς ως Φοίνικας ή Λίμνη- είναι ένα αριστούργημα. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος μετά το Βάι, με έκταση 40 στρέμματα. Στο φοινικόδασος της Πρέβελης υπάρχει το είδος αυτοφυούς κρητικού φοίνικα. Εκτός από φοίνικες, υπάρχουν και λυγαριές, σκίνα, χαρουπιές και πικροδάφνες. - στο: ethnos.gr
 
 
Χλιδή: Για μπάνιο κοντά στο ακριβότερο σπίτι της Ελλάδας, την λευκή παραλία και το "ιδιωτικό" νησί
 

Αν απορείτε ποια είναι η θέα από το ακριβότερο σπίτι της Ελλάδας, των 20 εκατ. ευρώ, και τι παραλία υπάρχει κοντά του, η οποία είναι μεν προσβάσιμη με αυτοκίνητο χωρίς χωματόδρομο αλλά δεν υπάρχει καμία πινακίδα και θα πρέπει να γνωρίζετε καλά το Google Earth για να την βρείτε, αυτό το βίντεο έρχεται να σας λύσει τις απορίες.
Βρισκόμαστε στο Κουνούπι Αργολίδας, 2 ώρες και κάτι από το κέντρο της Αθήνας.
Το μέρος αυτό λέγεται - όχι άδικα - το "Μονακό" της Ελλάδας, καθώς είναι γεμάτο από πολυτελείς κατοικίες που αφήνουν τον επισκέπτη με το στόμα ανοικτό.
Η παραλία Κουνούπι βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιόμετρων ανατολικά από το Πόρτο Χέλι, κοντά στον οικισμό του Αγίου Αιμιλιανού στην Αργολίδα.
Η παραλία Κουνούπι διαθέτει λευκή άμμολευκή και έχει ρηχά νερά, ενώ απέναντί της βρίσκεται ένα πανέμορφο νησάκι, που μοιάζει σαν ιδιωτικό για να απολαύσετε το μπάνιο σας, και ονομάζεται και αυτό Κουνούπι. Διαθέτει μία μόνο παραλία, η οποία φαίνεται στα πλάνα.
Η παραλία Κουνούπι είναι μια παρθένα παραλία που θα σας αποζημιώσει, αλλά θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως για να την επισκεφτείτε.
Βάλτε το στίγμα της στο GPS: https://goo.gl/maps/NGicXEPAR2hEigaJ6
και προσεκτικά ακολουθήστε τις οδηγίες για να πλοηγηθείτε ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες και να νοιώσετε για λίγο... βασιλιάδες, μέχρι να φτάσετε στην παραλία που θα σας ανταμείψει με τα τιρκουάζ νερά της.
 
 
Τα αεροδρόμια του Αιγαίου που κόβουν την ανάσα
 
 
Διάδρομοι που καταλήγουν στον γκρεμό και προσγειώσεις πάνω από τα κεφάλια των λουομένων - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το πρώτο smartphone
 
 
Το 1992 κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone. Το Simon της IBM κυκλοφόρησε στα 899 δολάρια και διέθετε οθόνη αφής LCD 4,5 ιντσών. Το τηλέφωνο ήταν μπροστά από την εποχή του καθώς μπορούσε να στέλνει και να λαμβάνει email, φαξ και σελίδες. Το Simon πούλησε 50.000 μονάδες.
Αν και ο όρος "smartphone" επινοήθηκε το 1995, λόγω των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων του Simon, έχει αναφερθεί αναδρομικά ως το πρώτο αληθινό smartphone. - από: Historic Photographs


Τα φαράγγια της Κρήτης θα σας εκπλήξουν
 

Γνωρίζατε ότι η Κρήτη διαθέτει περισσότερα από 250 φαράγγια; - στο: kathimerini.gr

 
"Κορωνησία" Η "ελληνική Πολυνησία" με το "ζωντανό" ιστορικό αποτύπωμα
 


Μία στενή λωρίδα γης μήκους 6,5 χιλιομέτρων, συνδέει την ξηρά με την "καρδιά" του Αμβρακικού Κόλπου, με το "Πέρα Νησί", το μεγαλύτερο νησάκι της Κορωνησίας, στην λιμνοθάλασσα Λογαρού.
Η Κορωνησία ή Κορακονησία ή Κυρονησία, είναι σύμπλεγμα νησιών μέσα στον Αμβρακικό κόλπο, σε απόσταση 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας - στο: thetoc.gr
 
 
Κάστρο Κυθήρων: Ένα μέρος μαγικό με θέα που κόβει την ανάσα
 

Το Κάστρο των Κυθήρων, ένα κράμα διάφορων πολιτισμών με επιρροές ορατές μέχρι και σήμερα, προσφέρει θέα στην απεραντοσύνη της θάλασσας, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Σημείο αναφοράς για τη χώρα του Τσιρίγου, όπως είναι διαφορετικά γνωστά τα Κύθηρα, συγκαταλέγεται στις επιβεβλημένες στάσεις που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης του νησιού. - στο:  newsbeast.gr
 
 
Μονή: Το νησάκι με τα ελάφια, τα παγώνια και τις ωραιότερες παραλίες στον Σαρωνικό
 

 
 
Η Μονή βρίσκεται στο κομμάτι του Σαρωνικού ανάμεσα στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, απέχοντας μόλις 1.800 μέτρα από την ακτή του γνωστού οικισμού Πέρδικα, που με τη σειρά του είναι 9 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Αίγινας, όπου θα σας φέρει το πλοίο από τον Πειραιά. Θα σας πάρει 1 ώρα και 15 λεπτά αν διαλέξετε το φέρι μποτ και περίπου 40 λεπτά, αν έρθετε με το ιπτάμενο δελφίνι. - στο: travel.gr
 
 
O άνθρωπος που είχε λόξιγκα για 68 χρόνια
 

Η απίστευτη περίπτωση του Τσαρλς Όσμπορν ο οποίος έχει μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως ο άνθρωπος με τον πιο επίμονο λόξιγκα στην ιστορία. - στο: janus.gr
 
 
Quiz: Αναγνωρίζεις τα αγάλματα της Αθήνας;
 

Η Αθήνα είναι γεμάτη από αγάλματα, ανδριάντες, προτομές, εικαστικές συνθέσεις. Απάντησε σε 25 ερωτήσεις και δες πόσα ξέρεις γι' αυτά - στο: athensvoice.gr


Για ροκάδες και όχι μόνο
 
 
Κουίζ: Ποιο συγκρότημα ερμήνευσε το “Χάρτινο Τσίρκο”, ποιο το “Sarajevo”, το “κράτος κλειστόν” κ.ά. - στο: mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου