Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Τα εγκαταλελειμμένα κελάρια κρασιού στη νότια Ιταλία

 
Τα Palmenti είναι το πιο σημαντικό και διάσημο γραφικό στοιχείο της πόλης Pietragalla στην επαρχία της Ποτέντσα, ένα κλασικό παράδειγμα αγροτικής αρχαιολογίας που πλέον είναι σε αχρηστία.
 


Αυτά τα μικρά κτίρια, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται σαν μικρά σπίτια/σπηλιές (στην πραγματικότητα μοιάζει με μικρό χωριό), αντιπροσώπευαν τον πυρήνα της εργασιακής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων της πόλης Pietragalla έως και πριν από 50 με 60 χρόνια.
 

 
Ο σκοπός τους συνδέθηκε με την παραγωγή κρασιού. Μάλιστα εδώ έγινε η πρώτη επεξεργασία και ζύμωση των σταφυλιών που προέρχονται από τους διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια αμπέλια. Σήμερα, έχουν απομείνει λίγα περισσότερα από 60 και όλα σχεδόν βρίσκονται στο Parco Urbano dei Palmenti, στην ανατολική είσοδο της πόλης, αλλά είναι πιθανό να βρει κανείς και μερικά διάσπαρτα στην γύρω ύπαιθρο. Στο παρελθόν υπήρχαν σίγουρα περισσότερα από αυτά, επιδεικνύοντας μια ακμάζουσα αμπελουργική δραστηριότητα που έχει πλέον χαθεί μαζί με τους περισσότερους αμπελώνες. Την περίοδο του τρύγου, πλήθος κόσμου, γαϊδούρια και φοράδες σκαρφάλωναν στα σοκάκια αυτής της μίνι-χώρας, κουβεντιάζοντας, μιλώντας και τραγουδώντας. Κυρίως όμως, δουλεύοντας.
 



από: medium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου