Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Το μυστήριο της γέφυρας Overtoun στη Σκωτία που αυτοκτονούν τα σκυλιά


Τουλάχιστον 300 σκυλιά έχουν πηδήξει από τη γέφυρα Overtoun στο Ντάμπαρτον της Σκωτίας και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι φταίει η παραφυσική δραστηριότητα. 



Από τη δεκαετία του 1960, η γέφυρα Overtoun στο Ντάμπαρτον της Σκωτίας είναι ένα μυστηριώδες μέρος "αυτοκτονιών σκύλων", όπως λένε οι ντόπιοι.

Σύμφωνα με τους New York Times, ντόπιοι ερευνητές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 300 σκυλιά έχουν πηδήξει από τη γέφυρα, ενώ τα τοπικά ταμπλόιντ αναφέρουν ότι ο αριθμός πλησιάζει τα 600. Συνολικά, περίπου 50 σκυλιά έχουν όντως πεθάνει ως αποτέλεσμα αυτών των ανεξήγητων αλμάτων από τη γέφυρα. Αυτό το απόκοσμο, θλιβερό φαινόμενο έχει αποφέρει στο μέρος το παρατσούκλι "Γέφυρα των αυτοκτονιών σκύλων".

Η ιστορία της γέφυρας Overtoun
 
To Overtoun House
 
Αρχικά, το μέρος ήταν γνωστό ως Overtoun Farm και εκεί βρισκόταν αυτό που σήμερα είναι ο επίσημος κήπος. Το 1859, ο James White απέκτησε την αγροικία για να αποσυρθεί από τη νομική και, μαζί με τον πατέρα και τον θείο του, να μπουν στην επιχείρηση παραγωγής χημικών. Τρία χρόνια αργότερα, έχτισε το Overtoun House.

Όταν το 1884 ο White ο πρεσβύτερος πέθανε, ο γιος του, John White, προσέλαβε τον σχεδιαστή τοπίου Henry Milner για να σχεδιάσει μια γέφυρα και να ενώσει το Overtoun με τον Garshake. Η παλιά γέφυρα Overtoun, όπως είναι σήμερα, είναι μια επέκταση του δρόμου που γειτνιάζει με το Overtoun House.

Εδώ και πολλά χρόνια, η γέφυρα, που ολοκληρώθηκε το 1895, είναι ένα δημοφιλές μέρος για πεζοπορία και ιδιοκτήτες σκύλων, εν μέρει λόγω του περίτεχνου σχεδιασμού και του καταπράσινου τοπίου και στις δύο πλευρές. Από τότε όμως, δεκάδες περιπατητές έχουν αναφέρει περίεργα συμβάντα στα οποία ο σκύλος τους, με κάποιο τρόπο "καταλαμβάνεται" και τρέχει προς τη γέφυρα πριν στα βράχια που έχει 50 πόδια από κάτω.

Κάποιοι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι είδαν σκυλιά να σκαρφαλώνουν στον τοίχο της γέφυρας πριν κάνουν το άλμα. Σε πιο ανησυχητικές αναφορές, ορισμένοι είπαν ότι τα σκυλιά που επέζησαν από το πρώτο άλμα, επέστρεψαν στη γέφυρα και προσπάθησαν ξανά.

Το φαινόμενο έχει σοκάρει τους ιδιοκτήτες σκύλων. Πριν από τρία χρόνια, η Lottie MacKinnon περνούσε με το κόλεϊ της, την Bonnie, τη γέφυρα Overtoun. Ξαφνικά, η MacKinnon είπε ότι μπορούσε να αισθανθεί κάτι να αλλάζει στον σκύλο της. "Κάτι την ξεπέρασε μόλις πλησιάσαμε τη γέφυρα. Στην αρχή [η Bonnie] πάγωσε, αλλά μετά κυριεύτηκε από μια περίεργη ενέργεια και έτρεξε και πήδηξε από το στηθαίο". Η Bonnie ήταν μία από τις τυχερές που επέζησαν από το άλμα από τη γέφυρα Overtoun.

Τα τελευταία χρόνια, η MacKinnon δεν είναι η μόνη που έχει δει το σκυλί της να "αλλάζει" ενώ περνάει τη γέφυρα. Το 2011, ο David και η Louise McPhail περνούσαν την γέφυρα με το λαμπραντόρ τους, τη Sophie. Πριν καν η Louise προλάβει να αντιδράσει, η Sophie είχε κάνει το άλμα. "Άρχισα να φωνάζω στον David "η Sophie πήδηξε από τη γέφυρα, πήδηξε από τη γέφυρα!'. Συνέβη τόσο γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα".

Οι φαινομενικές αυτοκτονίες σκύλων που πηδούν από τη γέφυρα Overtoun έχει προκαλέσει αρκετή αγωνία στους κατοίκους του Ντάμπαρτον και η σκωτσέζικη εταιρεία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας στα Ζώα έστειλε εκπροσώπους για έρευνα. Όμως οι ερευνητές έμειναν άφωνοι καθώς δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Οι θεωρίες αφθονούν
 

Οι κάτοικοι του Ντάμπαρτον είναι γνωστοί για τις δεισιδαιμονίες τους, κάτι που βοηθά στην εξήγηση των θεωριών τους για τα σκυλιά που έχουν πηδήξει από τη γέφυρα.

"Μεγαλώσαμε παίζοντας στα χωράφια του Overtoun και πιστεύουμε στα φαντάσματα γιατί όλοι έχουμε δει ή αισθανθεί πνεύματα εδώ", είπε ένας ντόπιος.

Πολλοί ντόπιοι είναι πεπεισμένοι ότι η δύναμη πίσω από το φαινόμενο είναι παραφυσική. Ο τοπικός μύθος λέει ότι η Λευκή Κυρία του Overtoun, που πιστεύεται ότι είναι το φάντασμα της θλιμμένης χήρας του πρώην ιδιοκτήτη του μέρους John White, το έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα. Οι ντόπιοι έχουν μιλήσει για θεάσεις φαντασμάτων στα παράθυρα και γύρω από τους χώρους, και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αναγκάζει τους σκύλους να πεθάνουν.

Άλλοι εικάζουν ότι η αιτία πίσω από τις παράξενες συμπεριφορές των σκύλων είναι πολύ πιο λογική.
 

Ερευνητές και ειδικοί σε ζώα που γνωρίζουν την υπόθεση της γέφυρας Overtoun έχουν προτείνει ότι τα σκυλιά απλώς έλκονται από τις έντονες μυρωδιές που αναδύουν τα θηλαστικά που ζουν στο καταπράσινο φαράγγι κάτω από τη γέφυρα. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από το γεγονός ότι οι σκύλοι έχουν απίστευτα δυνατή όσφρηση, αλλά όχι καλή όραση -σε σχέση με τον άνθρωπο.

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν περίπου 100.000 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους και είναι γνωστό ότι έλκονται από διάφορες έντονες μυρωδιές. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί, συχνά, τα σκυλιά φέρνουν, με καλή διάθεση, στους ιδιοκτήτες τους "δώρα" έκπληξη -σκουπίδια, πτώματα νεκρών ζώων και, μερικές φορές, ακόμη και περιττώματα. Οι επιστήμονες και οι βιολόγοι πιστεύουν ότι οι σκύλοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορούν να καλύψουν τη δική τους μυρωδιά. Αυτό θυμίζει τον βιολογικό πρόγονό τους, τον λύκο. Είναι γνωστό ότι οι λύκοι κυλιούνται σε υπολείμματα νεκρών ζώων πριν κυνηγήσουν για να καλύψουν τη μυρωδιά τους και να τρέξουν προς το θήραμά τους. Ουσιαστικά, είναι ένστικτο επιβίωσης.

Ο Δρ Ντέιβιντ Σαντς, ένας ειδικός στην συμπεριφορά των ζώων, κλήθηκε από το συμβούλιο του Ντάμπαρτον για να διερευνήσει την αιτία, συμφώνησε με την θεωρεία και επιπλέον πρότεινε ότι τα άλματα των σκύλων μπορεί να έχει να κάνει με τη διαφορά στην οπτική γωνία μεταξύ σκύλων και ανθρώπων. "Ο κόσμος τους είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Είμαστε ψηλοί. Έτσι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη προοπτική του περιβάλλοντος. Τα σκυλιά έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο προοπτικής".

"Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η γέφυρα; Γιατί, απ' όλες τις γέφυρες που υπάρχουν στην χώρα, η γέφυρα Overtoun; Μπορεί αυτό το μέρος να έχει αυτή τη μοναδική συνταγή της άγριας ζωής, της δομής, του αριθμού των σκύλων που την διασχίζουν", είπε ο Δρ Σαντς. "Και ίσως αυτό είναι αρκετό για να γίνει αυτή η γέφυρα μοναδική".

Όποια και αν είναι η αιτία, η γέφυρα Overtoun συνεχίζει να είναι hotspot για τους σκύλους. Μάλιστα, ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου κάλεσε το Συμβούλιο του Ντάμπαρτον να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες γύρω από την περιοχή της γέφυρας, με την ελπίδα να περιοριστεί αυτή η παράξενη και μακάβρια τάση.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου