Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ο κεκλιμένος φάρος Kiipsaare

 
Στη θάλασσα, έξω από την ακτή της Saaremaa της Εσθονίας, στέκεται ένας λεπτός φάρος που γέρνει δραματικά προς τη θάλασσα.
 
 
 
Όταν χτίστηκε το 1933, βρισκόταν σε στέρεο έδαφος, πάνω από 150 μέτρα στην στεριά. 'Όμως από τότε, η θάλασσα είχε κατακλύσει την ακτή, ροκανίζοντας σταδιακά την ακτογραμμή μέχρι που τα κύματα αφαίρεσαν τη στεριά από τα θεμέλια του φάρου. Η έλλειψη σταθερού εδάφους έχει κάνει τον φάρο να γέρνει καθώς πλέον βρίσκεται μέσα στη Βαλτική Θάλασσα, περισσότερο από 50 μέτρα μακριά από την ακτή.
 
Το 2005, ο φάρος ήταν πιο κοντά στην ακτή 
 
Ο φάρος ύψους 25 μέτρων κατασκευάστηκε αρχικά για να προειδοποιεί τους ναυτικούς για τους κινδύνους στην περιοχή της χερσονήσου. Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η θάλασσα είχε ήδη φτάσει στον φάρο και εκείνος άρχισε να γέρνει. Οι υπεύθυνοι, πιστεύοντας ότι σύντομα θα έπεφτε στη θάλασσα, αφαίρεσαν τη λυχνία του. Ωστόσο, ο φάρος συνεχίζει να στέκεται. Από το 1992 έως το 2009, ο φάρος λειτούργησε ως τοπόσημο κατά την ημέρα, αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται ως βοήθημα στην ναυσιπλοΐα.

Κάποια στιγμή, ο φάρος έγειρε κατά 15 μοίρες, αλλά τα κύματα και η άμμος έχουν αντιστρέψει τη διαδικασία. Έτσι, πλέον είναι πολύ πιο ευθύς απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου