Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 329 (-6)


 
 
Η "Γαλάζια Λίμνη" της Ελλάδας

 
Στις εσχατιές της Ελλάδας, εκεί που ατενίζει κανείς την Τουρκία σε κοντινή απόσταση βρίσκεται αυτός ο επίγειος, ανέγγιχτος παράδεισος, το Κασονήσι Σάμου.
Πρόκειται για το τρίτο σε έκταση νησί γύρω από τη Σάμο και βρίσκεται μια ανάσα απ' αυτήν.
Η θάλασσα που υπάρχει σ' αυτή την τυρκουάζ λωρίδα είναι "βελούδινη", τα νερά έχουν απίστευτα χρώματα, σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και είναι ρηχά και φιλικά για κολύμπι.
Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος είτε από ένα δύσβατο μονοπάτι.
Ο κόπος όμως ανταμείβεται με το παραπάνω από το εξωτικό, απερίγραπτο τοπίο.
 
 
Βώλαξ. Το εξωγήινο πανέμορφο χωριουδάκι που προσγειώθηκε στην καρδιά των Κυκλάδων
 
 
Βώλαξ ή Βώλακας
Ίσως το πιο περίεργο χωριουδάκι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα χωριό που βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα το συναντάμε στα ορεινά της πανέμορφης Τήνου.
Το τοπίο στο οποίο βρίσκεται αρμονικά φτιαγμένο αυτό το ξεχωριστό μα και πανέμορφο χωριουδάκι είναι τόσο μεταφορικά όσο και ίσως κυριολεκτικά από άλλον πλανήτη εξού και το συνοδεύουν και διάφοροι μύθοι.
Ένας από αυτούς αναφέρει πως αυτοί οι τεράστιοι πέτρινοι και στρογγυλοί όγκοι που βρίσκονται διάσπαρτοι σε ολόκληρη την περιοχή είναι απομεινάρι μιας πολύ ξεχωριστής μάχης όπως αυτής των Γιγάντων  και των Τιτάνων.
Ο μύθος αναφέρει πως στο συγκεκριμένο σημείο στήθηκε ένα ιδιότυπο πεδίο μάχης ανάμεσα σε αυτά τα τέρατα της μυθολογίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά το τέλος της μάχης να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό τοπίο.
Η δεύτερη θεωρία αναφέρει πως αυτοί οι τεράστιοι στρογγυλοί βράχοι είναι αποτέλεσμα μιας πτώσης μετεωρίτη στην συγκεκριμένη περιοχή και αυτοί οι όγκοι είναι τα απομεινάρια αυτής της βίαιης σύγκρουσης.
Τρίτη και ίσως και επικρατέστερη θεωρία είναι πως το όλο αυτό απόκοσμο σκηνικό δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια ενώ αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν ενδείξεις πως κάποτε η θάλασσα έφτανε μέχρι το συγκεκριμένο σημείο.
Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο χωριουδάκι είναι ένα ακόμα σπάνιο αξιοθέατο της πατρίδας μας και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε και να περιπλανηθείτε τόσο στα γραφικά σοκάκια του ομώνυμου χωριού όσο και ανάμεσα στους τεράστιους αυτούς βράχους.
 
 
Καλάμια. Ο απέραντος καλοκαιρινός τυρκουάζ παράδεισος της Κορινθίας
 
 
Μόλις μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένας κυριολεκτικά απέραντος τυρκουάζ παράδεισος και μάλιστα στο παραλιακό μέτωπο μιας εκ των ομορφότερων πόλεων της Ελλάδας.
Αναφερόμαστε στην Κόρινθο και στην παραλία "Καλάμια" όπου τους καλοκαιρινούς μήνες χτυπά η καρδιά της πόλης.
Στα καλάμια θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα κάνετε της βουτιές σας σε νερά που έχουν βραβευτεί και για το 2022 με την "Γαλάζια σημαία". Ενώ τα πολλά και εξαιρετικά καταστήματα εστίασης που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας θα σας παρέχουν κάθε άνεση σε τιμές λογικές.
Μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα μετά το μπάνιο σας και στους τεράστιους πεζόδρομους εντός της πόλης της Κορίνθου και να περιπλανηθείτε στην πλούσια τοπική αγορά.
 
 
Πεταλιοί Ευβοίας
 

Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του.
Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού.
 
 
Το απόλυτο τιρκουάζ στα μοναδικά Πράσσα της Κιμώλου
 

Η παραλία Πράσσα βρίσκεται στην βορειοανατολική Κίμωλο και η έκτασή της δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού.
Οι ντόπιοι την χαρακτηρίζουν "Άσπρη Κιμωλία", λόγω του πετρώματος της κιμωλίας που δίνει άλλωστε στο νησί και το όνομά του και που κυριαρχεί ολόγυρά της.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ υπάρχουν και τα αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκίαση για όλους αυτούς που προτιμούν την ηρεμία και την απομόνωση στις διακοπές τους.
Τα υπέροχα τιρκουάζ νερά της, το ολόλευκο χρώμα της άμμου και οι λευκοί λοφίσκοι από μπετονίτη που οριοθετούν την παραλία είναι όλα όσα κάνουν τα Πράσσα μοναδικά.
Στην άκρη του όρμου Πηγάδι, στον κάβο του Αγίου Γεωργίου βρίσκει καταφύγιο μέσα σε θαλάσσιες σπηλιές η μεσογειακή φώκια “monachus-monachus”, ενώ ακριβώς απέναντι από την παραλία, βρίσκεται η νησίδα Πρασονήσι, η οποία είναι έτσι τοποθετημένη ώστε προστατεύει τον όρμο από τους άσχημους καιρούς, προσφέροντας μια νηνεμία στο εσωτερικό του που θα σας μείνει αξέχαστη.

 
Τρίκαλα: Ο καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς
 


Μετά από μια καταπληκτική διαδρομή, ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, ο επισκέπτης, σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, θα συναντήσει τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς.
Η Παλαιοκαρυά, απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και 11 χιλιόμετρα από την Πύλη Τρικάλων, ενώ διοικητικά ανήκει στον δήμο Πύλης. Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Πύλης, βρίσκεται 500 μ. πριν το χωριό της Κάτω Παλαιοκαρυάς, δίπλα στο φράγμα του Πορταϊκού.
Το γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων. Στο βάθος, τα βουνά της Κατούνας και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα κατάφυτα με έλατα και βαλανιδιές στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να συναντήσει κάποιος στον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, ο οποίος αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό για όσους βρεθούν στην περιοχή, αισθανόμενοι ένα δέος με τον τρόπο που πέφτουν τα νερά. - στο: in.gr
 
 
O παραθαλάσσιος οικισμός του Γερολιμένα στην Λακωνίας
 



Με παραδοσιακά, πέτρινα κτίρια που φτάνουν σχεδόν τη θάλασσα, το επιβλητικό τοπίο της Μάνης να τον αγκαλιάζει και τα διάφανα σαν ψεύτικα νερά στην υδάτινη αγκαλιά ακριβώς μπροστά του, αυτό το καλοκαίρι πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί στην ταξιδιωτική σας ατζέντα. - στο: newsbeast
 
 
Γραμβούσα δεν έχει μόνο η Κρήτη
 
 
Το άγνωστο νησί της Αμοργού με τις παρθένες παραλίες, όπου έζησαν ερημίτες κτηνοτρόφοι.
Πάνε σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που οι τελευταίοι κάτοικοι της Γραμβούσας πέρασαν με το καΐκι απέναντι στην Αμοργό.
Το μικρό νησάκι που άλλοτε ήταν τόπος αγροτικών δραστηριοτήτων, πλέον αναβιώνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στους λίγους και τυχερούς ταξιδιώτες που ανακαλύπτουν τις ειδυλλιακές ακτές της. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Αβλέμονας: Το χωριό στα Κύθηρα με το κινηματογραφικό σκηνικό
 


Ο Αβλέμονας στα Κύθηρα είναι μόνο ένα από όλα τα μαγικά σημεία στο νησί της Αφροδίτης, γνωστό και ως Τσιρίγο, που γοητεύει τους επισκέπτες του με το απαράμιλλου κάλους τοπίο του. Με τις εικόνες εδώ να μοιάζουν βγαλμένες από κινηματογραφικό σκηνικό ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’60, ο Αβλέμονας σίγουρα θα συμπεριληφθεί ανάμεσα στις αγαπημένες σας γωνιές στα Κύθηρα. - στο: newsbeast.gr


Μια θάλασσα στην Ιαπωνία όπου συναντώνται το χιόνι, η παραλία και η θάλασσα
 
 
στο: reddit


1 Ιουνίου, πεθαίνει ο θρυλικός «πολιτικός ρήτορας» Αρμάντος Δελαπατρίδης
 

Αν το ονοματεπώνυμο Αρμάντος Δελαπατρίδης σας δημιουργεί διάφορους... πολιτικούς συνειρμούς αλλά δεν είστε σίγουροι, καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε την ιστορία του θρυλικού «πολιτικού ρήτορα» ο οποίος ήταν η μέγιστη μορφή της προπολεμικής Αθήνας αλλά πέθανε μόνος και ξεχασμένος μια ημέρα σαν σήμερα. - στο: reader.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου