I'm not sleeping
Άσσος: Βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης
Στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, κοντά στη γνωστή παραλία του Μύρτου, υπάρχει ένα γραφικό πανέμορφο χωριό που ονομάζεται Άσσος και είναι χτισμένο πάνω σε έναν στενό ισθμό που ενώνει την απόκρημνη χερσόνησο της Άσσου με την Κεφαλονιά.
Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας ακριβώς μπροστά από την απόκρημνη χερσόνησο, στην προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές. Από το 1593 αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς.
Η παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική της με τα χρωματιστά σπιτάκια έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και η μοντέρνα μα διακριτική όψη της που εκπλήσσει ευχάριστα όλους τους επισκέπτες.
Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια, με θέα την υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά καθώς και το κάστρο της χερσονήσου, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς.
Το φρούριο της ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή. Ο διάσημος Βρετανός στρατηγός Τσάρλς Τζέιμς Νάπιερ (1782 - 1853) το περιγράφει σαν «ισχυρότερο ακόμα και από το Γιβραλτάρ». Έχει τετραγωνικό σχήμα και στις 4 γωνίες του βρίσκονται ισάριθμοι προμαχώνες με ιδιαίτερα ονόματα.
Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο ερείπια του τείχους και άλλα μέρη του κάστρου της Άσσου, όπως επίσης και ο ναός του Αγίου Μάρκου.
Ο παράδεισος απέχει μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Μια βυθισμένη βάρκα, ένα μοναχικό νησάκι με ένα εκκλησάκι βγαλμένο από καρτ-ποστάλ και τιρκουάζ νερά που μοιάζουν σαν ζωγραφιστά, συνθέτουν αυτόν τον μικρό παράδεισο στις παρυφές του Λεκανοπεδίου.
Πετάμε πάνω από την Βραυρώνα Αττικής, νότια της Αρτέμιδας, έναν τόπο που στα αρχαία χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης, γι αυτό και κατασκευάστηκε εκεί ο Ναός της Αρτέμιδας.
Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα). Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή.Σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από εκεί στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδελφού της Ορέστη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος.
Θεοδώριανα - Ανατολικά Τζουμέρκα
Το χωριό στα Τζουμέρκα που αποκαλούν «πρωτεύουσα του νερού». Εκεί σχηματίζονται διπλοί καταρράκτες. - στο: mixanitouxronou.gr
Η λίμνη Βουλιαγμένης με την μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου
Η λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική λίμνη που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή σε απόσταση 21 χλμ από την Αθήνα. Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε η οροφή ενός σπηλαίου πριν 2.000 χρόνια περίπου. Το νερό της λίμνη έχει ιαματικές ιδιότητες για ρευματικές, γυναικολογικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις κλπ. Η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από 22 έως 29 βαθμούς. Το μέγεθος της είναι 550 μέτρα πλάτος και 1820 μέτρα μήκος. Τη λίμνη έχουν ερευνήσεις γεωλόγοι, σπηλαιολόγοι και δύτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο στη λίμνη, οι αποστολές που έχουν γίνει στην περιοχή είναι οχτώ, οχτώ είναι και οι δύτες που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια καταδύσεων στο σπήλαιο. Η λίμνη Βουλιαγμένης διαθέτει την μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου με μήκος 800 μέτρα και βάθος 80 μέτρα, η εξερεύνηση της είναι δύσκολη και επικίνδυνη.
Ο Περίπλους της Μήλου σε 42 Εικόνες
Xαρακτηριστικό της Mήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. - στο: popaganda.gr
Μαρμάρι: Η ευχάριστη έκπληξη στην Εύβοια
Το Μαρμάρι είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην Εύβοια. Για πολλούς αποτελεί ένα ήρεμο καλοκαιρινό αραξοβόλι, για ανέμελες διακοπές χαλάρωσης και αναζωογόνησης μακριά από τους πιο δημοφιλείς και λαοφιλείς προορισμούς της χώρας. - στο: newsbeast.gr
Κόλπος του Μεραμπέλλου: Μικροί οικισμοί, όμορφες παραλίες, μαγευτικά νερά σε ένα θρυλικό σημείο της Κρήτης
Ένας εμβληματικός κόλπος της Κρήτης, μια γειτονιά «αστέρων», ένας προορισμός- πόλος έλξης τουριστών από ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κόλπος του Μεραμπέλλο γίνεται σημείο συνάντησης στο ταξιδιωτικό σήμερα, ωστόσο έχει ιστορία αιώνων, παίζοντας τον δικό του ξεχωριστό ρόλο σε μια ζωηρή γειτονιά. Τα παράλια του κόλπου ήταν γνωστά για την εξέλιξη της μεταλλουργίας του χαλκού, την περίοδο του 3000 π.Χ. Κατά τη Μινωική Εποχή ιδρύθηκαν πόλεις στα υψώματα περιμετρικά του κόλπου, όπου ταυτόχρονα λειτουργούσαν και ως σημεία εποπτείας. στο: travel.gr
Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns, Νέο Μεξικό
Από το λουτρικόν ένδυμα στο… μαγιό: Ένα υπεραιωνόβιο μακροβούτι στις ελληνικές θάλασσες
Οι παραθαλάσσιες Τζιτζιφιές είναι η περιοχή, όπου πρωτοεμφανίζονται λουόμενοι στην Αθήνα. Κι αν οι δυτικοευρωπαίοι έχουν από καιρό εξοικειωθεί με το θαλασσινό νερό, οι τιτλούχοι μεγαλοαστοί της Ελλάδας εξακολουθούν να μη καλοβλέπουν αυτή τη συνήθεια, που αφήνει ακάλυπτα τα άκρα του σώματος και θέτει σε κίνδυνο τη λευκή επιδερμίδα, καταφανές δείγμα της αριστοκρατικής καταγωγής τους… Έτσι λοιπόν, εκείνοι που αψηφούν κινδύνους και αγκυλώσεις είναι λίγοι. Ώσπου η Αμαλία εμφανίζεται λουόμενη στα κρυστάλλινα νερά της περιοχής, ενθαρρύνοντας ακόμη και τους πλέον επιφυλακτικούς. - στο: in.gr
Ένας αδίστακτος απατεώνας: Πούλησε τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα και εξαπάτησε τον Αλ Καπόνε
Μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουνίου του 1925 ο Βίκτορ Λούστιγκ είχε ανάψει το πούρο του, είχε ξαπλώσει στον καναπέ του και σκεπτόταν: «Δεν μπορεί τόσα κορόιδα να μην μπορούν να ζήσουν έναν έξυπνο;»… Σκέφτηκε αρκετά και κάποια στιγμή η απάτη έλαμψε στο νου του: Θα πουλούσε τον Πύργο του Άιφελ! - στο: ethnos.gr
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου