Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κατάδυση σε μια εγκαταλελειμμένη υποβρύχια φυλακή της Εσθονίας

 
Ένα πρώην σοβιετικό στρατόπεδο εργασίας, σήμερα είναι μερικώς πλημμυρισμένο.
 
 
 
Οι Φινλανδοί αστικοί εξερευνητές Tanja Palmunen και Kimmo Parhiala, γνωστοί ως Abandoned Nordic, από το 2016 ταξιδεύουν σε όλη την Βόρεια Ευρώπη για να βρουν και να φωτογραφίσουν εγκαταλελειμμένα αρχοντικά, οικόπεδα αυτοκινήτων, καζίνο, εκκλησίες και, σε αυτή την περίπτωση, μια υποβρύχια φυλακή, συχνά μέσα στο καταχείμωνο.
 
 
Η παλιά φυλακή, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός βυθισμένου λατομείου, βρίσκεται κοντά στην μικρή πόλη Rummu της Εσθονίας. Η λίμνη είναι ρηχή και το μέσο βάθος κατάδυσης είναι περίπου 6 με 10 μέτρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις καταδύσεις τους παγωμένους χειμερινούς μήνες. Ο χειμώνας της Βόρειας Ευρώπης ρίχνει τη θερμοκρασία του νερού σε περίπου 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι δύτες χρησιμοποιούν στεγνή στολή. Ωστόσο, μετά από λίγο, το σώμα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κρύο νερό και αρχίζουν να κρυώνουν πολύ.
 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ορατότητα, και στην Rummu, υπάρχουν πολλά να δει κανείς. Η φυλακή -γνωστή αρχικά ως Murru- ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αν και το πρώτο κελί της φυλακής κατασκευάστηκε μόλις το 1949. Όπως είναι λογικό, δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη μέση μιας λίμνης, αλλά το μέρος, αρχικά, ήταν έναν λατομείο ασβεστόλιθου όπου οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το μέρος εγκαταλείφθηκε. Σύντομα, τα υπόγεια ύδατα, τα οποία πριν αντλούνταν σε μια κοντινή πόλη και χρησιμοποιούνταν σε τοπικές φάρμες, πλημμύρισαν το λατομείο, δημιουργώντας ένα μερικώς βυθισμένο νησί από γκρεμισμένους τοίχους από τούβλα. 
 

Πάνω από το νερό διακρίνονται οι τοίχοι από το κεντρικό κτίριο. Από κάτω όμως, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική θέα. Δίπλα στα κυρίως κτίρια, ένας δύτης μπορεί να επισκεφθεί άλλα κτίρια, τα οποία είναι εντελώς βυθισμένα και τα οποία έχουν πολλά δωμάτια, είναι καλυμμένα με πράσινα βρύα και συντρίμμια και παλιές οι λάμπες να είναι ακόμα άθικτες.
 
 
Κατά τη διάρκεια της κατάδυσής τους, η ομάδα κινήθηκε αργά μέσα από τη φυλακή, σταματώντας για φωτογραφίες και για να εξετάσει την ιστορία του μέρους.
 

 
"Τα κάγκελα στα παράθυρα μας θύμισαν την ιστορία του τόπου. Όπως πολλά άλλα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Εσθονία, και αυτό ήταν φτιαγμένο από φτηνά γκρίζα τούβλα που απλώνονταν παντού στο κάτω μέρος".
 

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου