Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ποιο είναι το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί ποτέ;

 
Εάν το IQ σας είναι μεταξύ 85 και 115, ευθυγραμμίζεστε με την πλειοψηφία του πληθυσμού.
 
 
 
Μια βαθμολογία πάνω από 130 δείχνει εξαιρετική νοημοσύνη και οτιδήποτε μεγαλύτερο από 160 σας κάνει ιδιοφυΐα -τουλάχιστον όταν πρόκειται να κάνετε τεστ νοημοσύνης.
 
Όμως, η Marilyn vos Savant είναι μια κατηγορία από μόνη της. Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, το εκπληκτικό IQ της 228 είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Αμερικανίδα αρθρογράφος, συγγραφέας και κολουμνίστρια είναι κόρη μεταναστών (Ιταλού και Γερμανίδας) και γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1946. Οι προηγμένες γνωστικές της ικανότητες ήταν εμφανείς από νεαρή ηλικία και, σύμφωνα με ένα τεστ IQ, σε ηλικία 10 ετών εμφάνιζε ήδη επίπεδα νοημοσύνης ενηλίκων.

Τη δεκαετία του 1980, αποφάσισε να επιδείξει την εντυπωσιακή της εξυπνάδα στην επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες. Χρησιμοποιώντας δύο τεστ -το Stanford-Binet και το Mega Test- έδειξε μια βαθμολογία που την τοποθετούσε πάνω από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ. Από το 1986 έως το 1989, το Γκίνες την κατέταξε ως το άτομο με το υψηλότερο IQ στην Γη.

Αν η vos Savant εξακολουθεί να κατέχει αυτόν τον τίτλο είναι δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς, το 1990, το Γκίνες διέκοψε την κατηγορία, δηλώνοντας ότι τα τεστ IQ ήταν πολύ αναξιόπιστα για να δικαιολογήσουν έναν μόνο κάτοχο του ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι, τα τελευταία 32 χρόνια, ορισμένοι συμμετέχοντες σε τεστ IQ μπορεί να σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τη vos Savant, αλλά χωρίς επίσημη αναγνώριση από κάποιον τρίτο, είναι απίθανο να ανατραπεί.

Η vos Savant εργάζεται ως αρθρογράφος στο Parade από το 1986. Οι αναγνώστες καλούνται να της βάλουν γρίφους και εκείνη απαντάει στη στήλη της "Ask Marilyn". Από το 2008, αναπτύσσει τα παζλ Numbrix.
 
Αν θέλετε να κάνετε ένα brainteaser με το άτομο με το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί ποτέ, δείτε τη δουλειά του εδώ.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου