Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ποια είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο;

 
Με βάση την περιοχή ή τον πληθυσμό είναι η Πόλη του Βατικανού.
 
 
 
Το θέμα είναι να ορίσουμε τι είναι μια χώρα και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Βατικανό δεν πληροί αυτά τα κριτήρια.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Τεχνικά, δεν είναι ούτε κράτος μη μέλος -αυτό θα ήταν η Αγία Έδρα, την οποία, ο ΟΗΕ περιγράφει ως "έναν όρο σχεδόν 2.000 χρόνων που αναφέρεται στο διεθνές κυρίαρχο κράτος του Πάπα ή του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το κράτος της Πόλης του Βατικανού είναι η γεωγραφική ιδιοκτησία που διασφαλίζει αυτή την κυριαρχία".

Όμως, για να ονομάζεται κάποια "χώρα", δεν απαιτείται η ένταξη στον ΟΗΕ. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η Ελβετία δεν ήταν χώρα πριν ενταχθεί στον ΟΗΕ το 2002 ή ότι η Ιταλία δημιουργήθηκε μόνο όταν έγινε μέλος το 1955.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ορισμού μιας χώρας είναι η χρήση της Σύμβασης του Μοντεβιδέο, η οποία υπογράφηκε μεταξύ πολλών χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής το 1933. Σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Σύμβασης, "Το κράτος ως πρόσωπο διεθνούς δικαίου πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα προσόντα: μόνιμο πληθυσμό, καθορισμένη περιοχή, κυβέρνηση και ικανότητα σύναψης σχέσεων με τα άλλα κράτη".

Από αυτούς, το Βατικανό έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 1000 ατόμων (αν και, λόγω της περίεργης δομής του, μόνο περίπου ο μισός πληθυσμός έχει στην πραγματικότητα υπηκοότητα του Βατικανού), μια σαφώς καθορισμένη περιοχή, κυβέρνηση και έχει σχέσεις με πολλά άλλα κράτη. Ως εκ τούτου, προφανώς είναι χώρα.

Υπάρχει και το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας
Υπάρχει μια ομάδα που κάνει το ερώτημα λίγο πιο περίπλοκο: το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis), αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας ή απλά Ιππότες της Μάλτας.

Εντοπίζοντας την ιστορία του Τάγματος πίσω στο 1048, ιδρύθηκε επίσημα με παπική Βούλα το 1113 και πήρε τον έλεγχο της Μάλτας το 1530. Το 1789 όμως, έχασαν τη Μάλτα και βρέθηκαν στη Ρώμη, όπου κατέλαβαν το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Μάγιστρος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στον Αβεντίνο λόφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία. Το 2001 ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μάλτας να πάρουν τον έλεγχο ενός φρουρίου στη Μάλτα.

Όλα αυτά κάνουν ορισμένους να ισχυρίζονται ότι είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο, με έκταση -στην καλύτερη περίπτωση- μερικά κτίρια και πληθυσμό που δηλώνεται γενικά σε τρία άτομα (αν και περίπου 13.500 άτομα είναι μέλη και επιπλέον 80.000 εθελοντές). Έχει επίσης το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο -μόνο ο Μεγάλος Μαγίστρος έχει μόνιμο διαβατήριο και 12 ακόμη άτομα έχουν προσωρινά διαβατήρια.

Μπορεί όμως να θεωρηθεί χώρα; Με βάση τον ΟΗΕ, ταξινομείται όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Ένα άρθρο του 2017, υποστήριξε ότι το τάγμα είναι ουσιαστικά ένα θρησκευτικό τάγμα υπό την αιγίδα της πιο διεθνώς αναγνωρισμένης Αγίας Έδρας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή χώρα. Το επιχείρημα συνοψίζεται στην έλλειψη πληθυσμού, στην έλλειψη οποιουδήποτε εδάφους που μπορεί να αποκαλεί δικό του (η Αγία Έδρα κατέχει το Βατικανό) και μια πρόσφατη διαμάχη γύρω από το Τάγμα.

Το 2016, ο Μέγας Καγκελάριος ο Άλμπρεχτ Φράιχερ φον Μπέσελαγκερ (Albrecht Freiherr von Boeselager) καθαιρέθηκε με εντολή για τη συμμετοχή του σε ένα υποτιθέμενο σχέδιο προώθησης της χρήσης προφυλακτικών στη Μιανμάρ. Μετά την απόλυση, ο φον Μπέσελαγκερ προσέφυγε στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος διόρισε μια πενταμελή επιτροπή για να διερευνήσει την υπόθεση. Μετά από κάποιες διαμάχες για την κυριαρχία, ο 79ος Μέγας Άρχων του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας, Μάθιου Φέστινγκ, αναγκάστηκε σε παραίτηση και ο φον Μπέσελαγκερ αποκαταστάθηκε.

Αυτή η ιστορία δείχνει ότι "ο ισχυρισμός του Τάγματος ότι είναι ανεξάρτητο έχει μια αμφίβολη βάση -οι Ιππότες δεν μπορούν να είναι, γιατί οφείλουν την απόλυτη πίστη στον Πάπα και στο κράτος του Βατικανού. Επομένως, είναι υποτελές και όχι κυρίαρχο κράτος".

Βέβαια, με αυτό δε συμφωνούν όλοι, επομένως το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας υπάρχει ως αστερίσκος στα πιο μικρά έθνη.

Πάντως, η μικρότερη χώρα με βάση την περιοχή είναι το Μονακό και η μικρότερη σε πληθυσμό είναι το Ναουρού, τόσο πλήρη μέλη του ΟΗΕ όσο και αναμφισβήτητα χώρες.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου