Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

10 μυστήρια που λύθηκαν από φωτογραφίες


Στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε 10 μυστήρια που μπορεί να μην είχαν λυθεί χωρίς τη βοήθεια κάποιας φωτογραφίας.



Δείτε ακόμη:
Οι διασημότερες φωτογραφίες "φαντασμάτων" του 20ου αιώνα
20 πραγματικές φωτογραφίες που έγιναν διάσημες από το διαδίκτυο vol. 1 και vol. 2
Οι πιο διάσημες πλαστές φωτογραφίες vol. 1 και vol. 2
Ακόμα 20 πραγματικές φωτογραφίες που έγιναν διάσημες από το διαδίκτυο vol. 1 και vol. 2
Διάσημες παλιές παραποιημένες φωτογραφίες
Τον μίτο μυστηριώδους άλμπουμ του Β' Παγκοσμίου ξετύλιξαν χρήστες του Ίντερνετ

    Πού είναι θαμμένος ο Fuller Pilch; (φωτογραφία πάνω)
    Το 1981, το Canterbury Christ Church University αγόρασε ένα νεκροταφείο για να χτίσει μια αίθουσα συναυλιών στην πόλη Canterbury. Πριν την κατασκευή έπρεπε να αφαιρεθούν 200 λείψανα για να δημιουργηθεί ο χώρος για την αίθουσα. Μεταξύ των λειψάνων ήταν και ένας διάσημος παίκτης του κρίκετ, ο Fuller Pilch (είχε πεθάνει την 1η Μαΐου 1870). Πάνω από τον τάφο του υπήρχε ένα μνημείο που όμως, το 1978 είχε μεταφερθεί στο δημοτικό γήπεδο κρίκετ, οπότε δεν ήξεραν που ήταν ο τάφος. Ένας μακρινός συγγενής του, θυμήθηκε μια φωτογραφία (αυτή δίπλα) της μητέρας του να στέκεται δίπλα στον τάφο το 1950 και την βρήκε σε ένα οικογενειακό άλμπουμ. Λόγω του σπιτιού στο παρασκήνιο, είχαν επαρκείς πληροφορίες για να αποκαλύψουν τη θέση του τάφου του διάσημου παίκτη.


    Ποιος έκλεψε αυτήν την οικογένεια;


    Τον Αύγουστο του 2010, ο John Myers και την οικογένειά του, ήταν στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, για να παρακολουθήσουν τη γαμήλια τελετή κάποιου φίλου. Οι Myers αποφάσισαν να βγάλουν μια φωτογραφία τους και άφησαν μια τσάντα τους στα σκαλιά του δημαρχείου. Έβαλαν το χρονόμετρο και στήθηκαν. Αφού τράβηξαν την φωτογραφία, ο Myers πήγε να πάρει την τσάντα και διαπίστωσε ότι έλειπε. Σκέφτηκε να ρίξει μια ματιά στην φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει (αυτή δίπλα), και είδε κάποιον να παίρνει την τσάντα. Αμέσως πήγε την φωτογραφία στην αστυνομία, η οποία χάρη στα ρούχα του βρήκε τον ύποπτο αμέσως.


    Η αφίσα "Hope" του Ομπάμα


    Ο αφίσα "Hope" του Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάστηκε από τον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη του δρόμου, Shepard Fairey, για την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Η εικόνα έγινε αμέσως ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα. Το που βρήκε την αρχική φωτογραφία ο Fairey ήταν πάντα ένα μυστήριο. Ο ίδιος είπε την βρήκε στις εικόνες του Google, αλλά δεν μπορούσε να βρει την αρχική πηγή. Τελικά μετά από πολλές προσπάθειες από μπλόγκερς βρέθηκε η αρχική φωτογραφία, μετά τις εκλογές, τον Ιανουάριο του 2009. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006, από τον ανεξάρτητο φωτογράφο, πρώην συνεργάτη του Associated Press, Mannie Garcia, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τον ηθοποιό George Clooney.



    Στις 4 Φεβρουαρίου του 2009, το Associated Press δήλωσε πως η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα του ανήκει και ότι η χρήση της απαιτούσε την άδεια του.


    Είναι έργο του Ansel Adams;


    Πριν από 10 χρόνια, ο Rick Norsigian «βρήκε» 200 εκατομμύρια δολάρια, ψάχνοντας ανάμεσα σε κουτιά σε μια αποθήκη. Είχε βρει 65 αρνητικά που ορισμένοι ειδικοί πίστευαν πως είχαν τραβηχτεί από τον διάσημο φωτογράφο, Ansel Adams, ο οποίος είναι γνωστός για τις καταπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του της Αμερικανικής Δύσης. Τα επόμενα 10 χρόνια, πολλά συνέβησαν. Τον Ιούλιο του 2010, κάποιος κάτοικος του Όκλαντ είδε μια φωτογραφία ενός διάσημου δέντρο στο Yosemite, κατά τη διάρκεια μιας /εκπομπής στην τηλεόραση για "διάσημες" φωτογραφίες. Αναγνώρισε αμέσως την φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Uncle Earl. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε πως τα σύννεφα είναι διαφορετικά, αλλά τα κλαδιά και τα φύλλα και στις δύο φωτογραφίες ταιριάζουν απόλυτα, κάτι που δείχνει ότι οι δύο φωτογραφίες τραβήχτηκαν σχεδόν αμέσως.


    Είναι ο JFK;


    Στα τέλη του 2009, η ιστοσελίδα ΤΜΖ εμφάνισε μια αδημοσίευτη φωτογραφία που κάποιοι ισχυρίστηκαν, πως έδειχνε τον -τότε γερουσιαστή- Τζον Κένεντι να κάνει ηλιοθεραπεία σε ένα γιοτ με κάμποσες γυμνές γυναίκες γύρω του. Από το ΤΜΖ είπαν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1950, και πως αν την είχαν εμφανίσει νωρίτερα, θα μπορούσαν να έχουν «άλλαξε την ιστορία». Την έδωσαν μάλιστα και σε κάποιον ειδικό και τη σύγκρινα με φωτογραφίες του JFK και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτογραφία ήταν αυθεντική. Επίσης, δύο βιογράφοι του Κένεντι δήλωσαν ότι στην φωτογραφία είναι ο JFK. Ωστόσο, μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία από την TMZ, η ιστοσελίδα The Smoking Gun ανακάλυψε μια έγχρωμη έκδοση της ίδιας φωτογραφίας από μια φωτογράφηση του 1967 του περιοδικό Playboy με το όνομα "Chartered Yacht Party".


    Η ΤΜΖ ανέφερε επίσης ότι η Τζάκυ Κέννεντυ ήταν έγκυος εκείνη την εποχή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ ο JFK ήταν στο γιοτ. Οι γιατροί της έκαναν καισαρική τομή, αλλά το βρέφος είχε πεθάνει. Η ΤΜΖ αργότερα ανακάλεσε τους ισχυρισμούς της σχετικά με τη φωτογραφία.


    Billy the Kid


    Όλοι πίστευαν πως ο Billy the Kid -πραγματικό όνομα Henry McCarty- ήταν αριστερόχειρας. Μέχρι και ταινία έχει γυριστεί για τη ζωή του με τον Paul Newman, με τον τίτλο «The Left Handed Gun». Αυτή η πεποίθηση οφειλόταν στο γεγονός ότι η μοναδική γνωστή φωτογραφίας (δίπλα), τον έδειχνε με ένα τουφέκι στο δεξί του χέρι και το πιστόλι του στα αριστερά του. Ωστόσο, αφού μερικοί ειδικοί έριξαν μια καλή ματιά στην φωτογραφία, επιβεβαίωσαν ότι αυτή η φωτογραφία είναι αντεστραμμένη και πως στην πραγματικότητα ήταν δεξιόχειρας. Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι τα κουμπιά στο γιλέκο είναι στην αριστερή πλευρά (τα ανδρικά ρούχα έχουν τα κουμπιά στα δεξιά). Επίσης, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η θέση για τις σφαίρες του τουφεκιού βρισκόταν στην αριστερή πλευρά. Στα συγκεκριμένα όπλα η είσοδος είναι πάντα από τα δεξιά. Η κανονική φωτογραφία φαίνεται κάτω.


    Ο διαβόητος παράνομος είχε σκοτώσει 21 άνδρες, ένα για κάθε χρόνο της ζωής του. Ωστόσο, μάλλον σκότωσε λιγότερους από τους μισούς. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του δημιουργήθηκε ένας μύθος, όταν αυτός που τον σκότωσαν, ο σερίφης Patrick Garrett, δημοσίευσε μια βιογραφία με τίτλο, «Η αυθεντική ζωή του Billy the Kid». Θάφτηκε στο παλιό στρατιωτικό νεκροταφείο του Fort Sumner, μαζί με τους νεκρούς συντρόφους του Tom O’Folliard και Charlie Bowdre. Αργότερα, στήθηκε πάνω από τους τάφους μια ενιαία ταφόπλακα. Η επιτύμβια πλάκα έχει κλαπεί και βρεθεί τρεις φορές, από την δεκαετία του 1940, οπότε και στήθηκε. Το μνήμα τώρα είναι μέσα σε ένα ατσάλινο κλουβί.


    Ο κωνικός κρατήρας


    Μετά την προσγείωση στο φεγγάρι τον Φεβρουάριο του 1971, οι αστροναύτες Άλαν Σέπαρντ και Εντ Μίτσελ του Apollo 14 ετοιμάστηκαν να ανέβουν στον Cone Crater. Στόχος τους ήταν να συλλέξουν δείγματα, μετά, να πάνε μέχρι την άκρη του και να κατεβούν στο εσωτερικό του. Οι αστροναύτες ανέβηκαν 1.400 μέτρα περπατώντας και σέρνοντας ένα καλάθι γεμάτο επιστημονικό εξοπλισμό (φωτογραφία δίπλα). Η απότομη κλίση ήταν δύσκολη. Επίσης, χωρίς πινακίδες ήταν δύσκολο να υπολογιστεί η απόσταση. Το Κέντρο Ελέγχου τους είπε να μαζέψουν ότι δείγμα είχαν και να επιστρέψουν. Το μυστήριο του πόσο κοντά είχαν φτάσει παρέμενε αναπάντητο μέχρι πρόσφατα. Τα στοιχεία προέρχονται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Lunar Reconnaissance Orbiter, το οποίο ξεκίνησε το 2009. Οι εικόνες έδειξαν το μονοπάτι που άφησαν οι αστροναύτες και έγινε σαφές ότι ήταν περίπου 30 μέτρα από την άκρη του κρατήρα. Δείτε εδώ πόσο κοντά είχαν φτάσει.


    Αληθινό φάντασμα;


    Γι’ αυτήν την φωτογραφία τα έχουμε ξαναπεί εδώ.


    Το πτώμα του Ταμιευτήρα Titicus


    Στις 13 Ιουνίου 1993, η αστυνομία της Νέας Υόρκης, βρήκε ένα σώμα μέσα στον Ταμιευτήρα Titicus με πέτρες βάρους 38 κιλών στο σακίδιό του. Ο άνθρωπος δεν είχε ενδείξεις ως προς το όνομά του και δεν ταίριαζε με κανένα από τα εξαφανισμένα άτομα της περιοχής. Το μόνο στοιχείο ήταν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία (δίπλα) που βρέθηκε πάνω του. Η φωτογραφία έδειχνε έναν άνθρωπο να κρατάει ένα μικρό αγόρι. Η φωτογραφία ήταν μέσα σε κάδρο και κοντά στην καρδιά του, κάτω από τα ρούχα. Η αστυνομία πίστεψε πως ο πνιγμένος ήταν το μικρό αγόρι, αλλά παρά τις χρόνιες έρευνες δεν βρέθηκε κάτι. 15 χρόνια μετά, το 2008, ένας συνταξιούχος δάσκαλος αναγνώρισε το κτίριο πίσω από τον άνδρα και το παιδί στη φωτογραφία. Οι ερευνητές εντόπισαν το ακριβές σημείο και διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχε το σπίτι της οικογένειας Bookless, πριν από μια πυρκαγιά. Το γραφείο του ιατροδικαστή, μπόρεσε τότε να εντοπίσει τον Andrew Bookless μέσω των οδοντιατρικών αρχείων. Όταν οι αρχές ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια, αυτοί αναγνώρισαν τον ηλικιωμένο άνδρα στην εικόνα, ο οποίος ήταν ο παππούς του Andrew. Ανέφεραν επίσης ότι ο Andrew εξαφανιζόταν συχνά για μήνες, και αυτός ήταν ένας λόγος που η μητέρα του δεν τον ανάφερε σαν εξαφανισμένο. Η αστυνομία δεν διαπίστωσε αν αυτοκτόνησα ή αν τον σκότωσαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Andrew Bookless έπεσε μέσα στον πάγο τον χειμώνα του 1992-93, μήνες βρεθεί το πτώμα του. Ήταν 31 όταν πέθανε.


    Η πολεμική φωτογραφία


    Η φωτογραφία είναι γνωστή ως «ο Στρατιώτης που Πέφτει» και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως μία από τις καλύτερες πολεμικές φωτογραφίες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Ρόμπερτ Κάπα, το 1936, και για πολύ καιρό πιστεύεται ότι απεικονίζει το θάνατο ενός Ισπανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. Μετά από χρόνια καχυποψίας και συζητήσεων, σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πλέον ότι η φωτογραφία ήταν σκηνοθετημένη από τον Κάπα. Ο διάσημος πολεμικός φωτογράφος έχει τραβήξει πολλές άλλες φωτογραφίες την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, με την διάσημη φωτογραφία. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βλέπετε δίπλα. Η φωτογραφία στο κάτω μέρος δείχνει καθαρά έναν άλλο στρατιώτη την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Ο Κάπα ισχυρίστηκε επίσης ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Cerro Muriano (όπου γινόταν οι μάχες), αλλά μια λεπτομερή ανάλυση της φωτογραφίας αποδεικνύει τραβήχτηκε κοντά στο Espejo.


    Αυτό δεν μειώνει καθόλου το εξαιρετικό έργο και τη γενναιότητα που έδειξε κατά τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του. Ήταν μόλις 22 ετών όταν τράβηξε την πλέον αμφιλεγόμενη φωτογραφία του στρατιώτη. Μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, κάλυψε και φωτογράφισε το Β’ Σινο-ιαπωνικό Πόλεμο. Κάλυψε επίσης τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μάχης της Νορμανδίας στην Παραλία της Ομάχα. Το 1948, φωτογράφησε τον Αραβο-ισραηλινό Πόλεμο. Στις 25 Μαΐου 1954, ο Κάπα ήταν σε αποστολή στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι Γάλλοι πολεμούσαν για 8 χρόνια τον Α’ Πόλεμο της Ινδοκίνα. Εκεί, ο Κάπα πάτησε μια νάρκη. Ήταν ζωντανός όταν έφτασε βοήθεια, αλλά το αριστερό του πόδι κάηκε και είχε μια σοβαρή πληγή στο στήθος του. Τον πήγαν σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο όπου διαπίστωσαν πως ήταν νεκρός. Πέθανε με την κάμερά στο χέρι.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου