Το γιο-γιο είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την παγκόσμια ιστορία και μπορεί να είναι το δεύτερο αρχαιότερο παιχνίδι στον κόσμο (μετά τις κούκλες). Υπάρχουν αρχαία ελληνικά γιο-γιο από τερακότα σε μουσεία της Αθήνας και απεικονίσεις σε τοίχους αιγυπτιακών ναών. Ήταν το αγαπημένο του Ναπολέοντα και του Δούκα του Ουέλινγκτον. Καταχωρήθηκε πρώτη φορά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1866 από τους James L. Haven και Charles Hettrich.
Η σύγχρονη ιστορία του γιο-γιο ξεκινάει με ένα νεαρό από τις Φιλιππίνες, τον Pedro Flores. Κάπου στα 1920, μετακόμισε στις ΗΠΑ, και εργάστηκε ως γκρουμ στο ξενοδοχείο Santa Monica. Η δημιουργία και το παιχνίδι ξύλινων γιο-γιο ήταν μια παραδοσιακή ενασχόληση στις Φιλιππίνες, αλλά ο Pedro διαπίστωσε ότι το μεσημεριανό του διάλειμμα για να παίξει γιο-γιο προσέλκυε το πλήθος. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του ονόματος "γιο-γιο", που σημαίνει "ελάτε-ελάτε". Δημιούργησε μια εταιρεία για να φτιάχνει το παιχνίδι, την οποία ονόμασε Flores Yo-Yo Company.
Ένας επιχειρηματίας, ο Donald F. Duncan, συνάντησε πρώτη φορά το γιο-γιο κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στην Καλιφόρνια. Ένα χρόνο αργότερα, το 1929, επέστρεψε και αγόρασε την εταιρεία από τον Flores, όχι μόνο το παιχνίδι, αλλά και το μαγικό όνομα "γιο-γιο". Εκείνη την περίοδο, ο Duncan εισήγαγε το σχοινάκι, το οποίο επιτρέπει σ’ αυτόν που παίζει να κάνει τα διάφορα κόλπα.
Στη δεκαετία του 1950, ο Duncan εισήγαγε το πρώτο πλαστικό γιο-γιο και το γιο-γιο Πεταλούδα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να προσγειωθεί στο σχοινάκι για πολύπλοκα κόλπα. Η μεγαλύτερη «έκρηξη» στην ιστορία του γιο-γιο συνέβη το 1962, λόγω της καινοτόμου χρήσης των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Οικονομικές απώλειες στο τέλος της «επανάστασης» του γιο-γιο και μια δαπανηρή αγωγή για την προστασία του εμπορικού σήματος από τους ανταγωνιστές του, ανάγκασε την οικογένεια Duncan να εγκαταλείψει την επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η Flambeau Products, η οποία έφτιαχνε τα πλαστικά μοντέλα του Duncan, αγόρασε την εταιρεία και εξακολουθεί να κατέχει σήμερα.
Ο Steve Brown διαθέτει την υπ' αριθμό US Patent #6,371,824 για «το γιο-γιο και η μέθοδος χρήσης του».
Δείτε την ιστορία του γιο-γιο από την επίσημη ιστοσελίδα Duncan Yo-Yo.
πηγές: historyc.blogspot.com, en.wikipedia.org
Σωστά! Αυτό το παιχνίδι φέρνει μαζί του ιστορία, φυσική, φιλοσοφία και φυσικά διασκέδαση! Συγχαρητήρια για το άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Διαγραφή