Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Το τελευταίο μέρος που θα αποχαιρετήσει το 2016 είναι ένα εγκαταλελειμμένο νησί γεμάτο... κουτσουλιές

Στο βάθος, ο φάρος του Baker Island - πηγή

Το Baker Island βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού και είναι το ένα από τα δύο νησιά που βρίσκεται στην χρονική ζώνη UTC-12:00.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Βουτιά στο παρελθόν: Τα 20 πιο δημοφιλή θέματα του 2016


Ακόμα ένας χρόνος έφτασε στο τέλος του, οπότε, και φέτος, ήρθε η στιγμή να κοιτάξω και εγώ πίσω και να κάνω τον δικό μου "απολογισμό", όσον αφορά το ιστολόγιο. Όπως και άλλες χρονιές λοιπόν, θα σας παρουσιάσω τα 20 πιο δημοφιλή θέματα για το 2016, αυτά που διαβάσατε εσείς -οι καθημερινοί και μη, αναγνώστες αυτού του ιστολογίου- περισσότερο.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες με drone του 2016


Στην ιστοσελίδα Dronestagram, με πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες, είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με ειδίκευση σε drone και περιέχει μερικές από τις καλύτερες αεροφωτογραφίες. Πριν λίγες μέρες παρουσίασαν 20 από τις καλύτερες φωτογραφίες του 2016.

Ένα όμορφο πλανητάριο -και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας


Αυτά τα μηχανικά μοντέλα του ηλιακού συστήματός μας είναι εκπληκτικά.

Το παλαιότερο ρολόι του κόσμου που λειτουργεί είναι από τον 14ο αιώνα


Βρίσκεται στον Καθεδρικό του Σόλσμπερι και λειτουργεί από το 1386.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τα 135 χάλκινα μετάλλια που σηματοδοτούν τον γαλλικό μεσημβρινό που κάποτε συναγωνιζόταν εκείνο του Γκρίνουιτς


Στους δρόμους του Παρισιού βρίσκονται μερικά χάλκινα μετάλλια, σε ένα φαινομενικά τυχαίο μοτίβο για όσους δεν γνωρίζουν την προέλευσή τους. Στην πραγματικότητα όμως ακολουθούν αυτό που κάποτε ήταν μία από τις σημαντικότερες γραμμές στον κόσμο.

Πώς ένα υβριδικό φυτό βρέθηκε στη σημαία του Χονγκ Κονγκ


Όταν το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, επέλεξε ένα παράξενο αλλά όμορφο λουλούδι για να μπει στη σημαία του. Αυτή είναι η ιστορία αυτού του φυτού.

Ένας τύπος πέτυχε 240 διαδοχικά πράσινα φανάρια στη Νέα Υόρκη


Προφανώς είναι κάποιου είδους ρεκόρ

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 45

Santa Claus Is Coming to Town

Βρυξέλλες, Βέλγιο, 25 Νοεμβρίου 2016 - από


Αλλά, για να μην χαλάμε και το "έθιμο"...


Η ταινία Ms. 45, γνωστή και ως Angel of Vengeance, είναι ένα αμερικάνικο exploitation θρίλερ του 1981, σε σκηνοθεσία του Abel Ferrara.

Ο ορισμός "ταινίες exploitation" (εκμετάλλευση, στα αγγλικά) αποτελεί μία ανεπίσημη ετικέτα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ταινία που γενικά θεωρείται ότι είναι χαμηλού προϋπολογισμό και χαμηλής ηθικής ή καλλιτεχνικής αξίας, και ως εκ τούτου προσπαθεί να κερδίσει την οικονομική επιτυχία με την "εκμετάλλευση" μιας τρέχουσας τάσης ή της επιθυμίας για μακάβριο θέμα.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η χριστουγεννιάτικη κατσίκα της πόλης Γκέβλε που βανδαλίζεται κάθε χρόνο


Κάθε χρόνο για το Advent, περίπου έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, η πόλη Γκέβλε στη Σουηδία, κατασκευάζει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη κατσίκα από άχυρο. Και κάθε χρόνο, εμπρηστές κάνουν ό,τι καλύτερό μπορούν για να την ρίξουν.

Παράξενες -και ανατριχιαστικές- κάρτες Χριστουγέννων από την Βικτοριανή εποχή


Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες σήμερα είναι διακοσμημένες με κάποιον ευχάριστο Άγιο Βασίλη ή με στολισμένα δέντρα. Αλλά οι κάρτες της Βικτοριανής εποχής ήταν παράξενες -και τρομακτικές, θα έλεγε κανείς.

Παράξενα χριστουγεννιάτικα δέντρα


Είδαμε σε παλιότερο θέμα ότι η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πολύ παλιά -μπορεί να χρονολογείται και πριν από τον χριστιανισμό.

Όποια και αν είναι η ιστορία όμως, οι άνθρωποι έχουν φανταστεί και δημιουργήσει διάφορα δέντρα, πολλά από τα οποία είναι πολύ παράξενα.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μια βόλτα στη μεγαλύτερη τζίντζερμπρεντ πόλη


Διαθέτει λίμνη, ρόδα και ένα τρένο που κινείται

Το ιαπωνικό χωριό με τις κούκλες


Κάποτε, στο χωριό Nagoro, στα νοτιοδυτικά του νησιού Σικόκου στην Ιαπωνία, ζούσαν εκατοντάδες άνθρωποι. Με τα χρόνια όμως, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά, μιας και οι νεαροί κάτοικοί του έφυγαν για να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή στις πόλεις, αφήνοντας μόνο τους γηραιότερους πίσω.

Μερικά από τα πιο όμορφα Infographic του τελευταίου αιώνα

Αποστολές της National Geographic Society, Ιανουάριος 1963

Από τους καλύτερους χάρτες και διαγράμματα των 128 χρόνων του περιοδικού "National Geographic"

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία της προτομής του Pablo Iglesias Posse στη Μαδρίτη

Η αυθεντική προτομή

Ούτε πολυβόλα και δυναμίτες, αλλά ούτε και ο Φράνκο δεν τα κατάφεραν να καταστρέψουν αυτή την προτομή, που σώθηκε και διατηρήθηκε κρυμμένη ως οικογενειακό μυστικό για πάνω από 40 χρόνια.

Ίχνη του Ήλιου


Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, στις 10:44 UT (παγκόσμια ώρα), είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η πρώτη ημέρα του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη του καλοκαιριού στο νότιο.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας


Μια πλάκα στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, είναι ο δείκτης που αξιώνει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Blackbird, ένα βιολί από μαύρη πέτρα


Το Blackbird είναι ένα κανονικό βιολί, που μπορεί κανείς να παίξει και είναι φτιαγμένο από μαύρο διαβάση (δολερίτης), σε σχέδια του Antonio Stradivari (Stradivarius), αλλά με τεχνικές τροποποιήσεις, ώστε να είναι εύχρηστο. Το βιολί σχεδιάστηκε και παράχθηκε από τον Σουηδό καλλιτέχνη Lars Widenfalk.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία του Κατεργάρη των Χριστουγέννων του Δρ. Σέους


Στις αρχές του 1957, ο Δρ. Σέους (Theodor Geisel) είχε την μεγαλύτερη επιτυχία του σαν συγγραφέας. Η προηγούμενη δουλειά του, το Cat in the Hat (Ο Γάτος), ήταν μια τεράστια επιτυχία και τώρα ήρθε η ώρα για τη συνέχεια.

4 από τις μικρότερες σε διάρκεια πρωτοκαθεδρίες


Είναι δύσκολο να είναι κανείς πρώτος. Η ιστορία είναι γεμάτη με ανατροπές μοναρχών, εκθρονισμένους βασιλείς και άτυχους αυτοκράτορες. Πολλοί ηγέτες απέκτησαν εξουσία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθιστώντας τους μια μικρή παρένθεση στην Ιστορία. Είτε λόγω ασθένειας, εξέγερσης, δολοφονίας, ή κάποιας μυστήριας και άλυτης υπόθεσης, οι παρακάτω απήλαυσαν τις συντομότερες πρωτοκαθεδρίες στην Ιστορία.

Η παλαιότερη δεξαμενή νερού του κόσμου είναι 2 δισεκατομμυρίων χρόνων

Η δεξαμενή ηλικίας 1,5 δισεκατομμυρίων χρόνων

Και βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων σε ένα καναδικό ορυχείο

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 44


Η Expedition 44 ήταν η 44η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ξεκίνησε με την αποχώρηση του Soyuz TMA-15M από τον ΔΔΣ με το πλήρωμα της Expedition 42/43 στις 11 Ιουνίου του 2015 και έληξε με την αποχώρηση του Soyuz TMA-16M, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015. Τον Ιούλιο του 2015, οι Kelly και Lindgren έγιναν οι πρώτοι Αμερικανοί που έφαγαν φαγητό που καλλιεργήθηκε εξ ολοκλήρου στο διάστημα. - από

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η εναντίωση κατά της "άχρηστης" ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων δώρων από χιλιάδες γυναίκες το 1912


Τα μέλη της Society for the Prevention of Useless Giving (Κοινωνία για την Πρόληψη των Άχρηστων Δώρων) ήταν γνωστές ως Spugs.

Αυτοπροσωπογραφίες του Πικάσο από τα 15 μέχρι τα 90 του


Ο Πάμπλο Πικάσο ή Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ ι Πικάσο (Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso) ήταν ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ένα supercut των 400 εκδόσεων του "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" σε ένα βίντεο διάρκειας μιας ώρας

Χριστουγεννιάτικη ιστορία: Από την πρώτη έκδοση του 1843 - πηγή

Εσείς το ξέρατε ότι το διάσημο "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" (A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843, έχει εκατοντάδες εκδόσεις;

Το ψηλότερο κύμα που καταγράφηκε από σημαδούρα

The Great Wave off Kanagawa - πηγή - περισσότερα εδώ

Ήταν ψηλότερο από μια εξαώροφη πολυκατοικία

Ο πιο διάσημος αυλικός γελωτοποιός στην ιστορία της Πολωνίας

Stańczyk, Jan Matejko: ο γελωτοποιός απεικονίζεται ως το μόνο πρόσωπο στο βασιλικό χορό που είναι προβληματισμένος από την είδηση ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το Σμολένσκ. Το γεγονός συνέβη το 1514. - πηγή

Ο Stańczyk ήταν ο πιο διάσημος αυλικός γελωτοποιός στην πολωνική ιστορία. Εργάστηκε για τρεις βασιλιάδες. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά γι' αυτόν -ακόμη και το όνομα και η ταυτότητά του αμφισβητούνται.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι δύο τεράστιες υδρόγειοι του Λουδοβίκου ΙΔ' που κρέμονται από την οροφή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας


Οι δύο τεράστιες μπαρόκ σφαίρες κρέμονται από το ταβάνι σε μια σκοτεινή γωνιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο Παρίσι.

Ένα εκπληκτικό τζίντζερμπρεντ κάστρο


Η Christine McConnell πέρασε γύρω στις 250 ώρες δημιουργώντας αυτό το όμορφο τζίντζερμπρεντ κάστρο.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

10 μέρη παγιδευμένα σε παράξενες συνοριακές διαφορές

Κουρίλες νήσοι - φωτογραφία

Μερικά από τα πιο παράξενα χαρτογραφικά φέουδα του κόσμου

Ο χάρτης ολόκληρου του διαδικτύου όπως ήταν το 1973


Χωράει σε μια κόλλα χαρτί

Πίσω στα 1970, ο πατέρας του David Newbury, Paul, δούλευε στην Carnegie Mellon, μια από τις πρωτοπόρες σχολές πάνω στην επιστήμη των υπολογιστών στις ΗΠΑ. Αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια του Internet, τότε που ήταν το μυστικό και πολύ μικρό ARPANET, που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με μόνο τέσσερις τοποθεσίες. Μέχρι το 1973, είχε γίνει ένα μικρό δίκτυο με κυβερνητικά εργαστήρια, ερευνητικά πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά και πάλι, ήταν τόσο λίγα που ολόκληρο το δίκτυο μπορούσε να χαρτογραφηθεί σε ένα και μόνο φύλλο χαρτιού.

Ένα παράξενο αντικείμενο που ξεβράστηκε σε μια ακτή της Νέας Ζηλανδίας


Ενώ η Melissa Doubleday έκανε την βόλτα της στην παραλία Muriwai, κοντά στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, συνάντησε το παράξενο αντικείμενο που βλέπετε πιο πάνω. Το αντικείμενο είναι καλυμμένο παντού με ένα παχύ υλικό, που μοιάζει με σχοινιά, και μοιάζει σαν αγριοβούβαλος.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Το μυστήριο πίσω από το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο ποίημα


Σχεδόν 200 χρόνια αφότου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Troy Sentinel της Νέας Υόρκης, κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος έγραψε το "A Visit from St. Nicholas", πιο γνωστό ως "The Night Before Christmas" και "'Twas the Night Before Christmas" από τον πρώτο στοίχο του.

Η πιο φωτογραφημένη γυναίκα της Εδουαρδιανής εποχής


Η Lily Elsie -κανονικό όνομα Elsie Hodder- γεννήθηκε στο Armley του West Yorkshire στην Αγγλία, την 8η Απριλίου του 1886, από μια ανύπαντρη ράφτρα. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός και διασκεδαστής από παιδί, ως "Little Elsie", το 1890.

Μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης μετατρέπονται σε τέρατα


Σε μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες, η Αμερικανίδα καλλιτέχνις Alice Bruderer μετατρέπει σύγχρονα αλλά και παλιά στρατιωτικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα κ.ά. από τη Ρωσία και άλλες χώρες σε τέρατα sci-fi που αποκαλεί "Biomechs".

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 43

Το μνημείο για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές του Ayotzinapa στην Πόλη του Μεξικού - πηγή

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014, 43 μαθητές από το Κολέγιο Εκπαιδευτικών 'Raúl Isidro Burgos' της Ayotzinapa εξαφανίστηκαν στην πόλη Iguala στο Μεξικό. Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις, ταξίδευαν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην πόλη Iguala ενάντια στο γεγονός της ύπαρξης διακρίσεων σε πρακτικές πρόσληψης δασκάλων και χρηματοδότησης σχολών από τη μεξικανική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η τοπική αστυνομία τους σταμάτησε και ακολούθησε βίαιη αντιπαράθεση. Κατόπιν τους παρέδωσαν σε μέλη ενός καρτέλ των ναρκωτικών. Τα μέλη της συμμορίας δολοφόνησαν τους φοιτητές κι έκαψαν τις σορούς τους. Αυτή είναι η εκδοχή των μεξικανικών αρχών. - από

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η προέλευση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Glade jul, Viggo Johansen, 1891 - πηγή

Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν γερμανικής προέλευσης που χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Βονιφατίου, ενός Άγγλου ιεραποστόλου στη Γερμανία, τον 8ο αιώνα. Το δέντρο, που αφιερώθηκε στον μικρό Ιησού, αντικατέστησε τις θυσίες στην ιερή βελανιδιά του θεού των Βίκινγκ Όντιν -μερικοί λένε ότι ήταν η βελανιδιά του Θορ.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ένα μακάβριο μουσείο στη Ρώμη και ο Παπικός Δήμιος


Στην Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη, στην οδό 29 Via del Gonfalone, υπάρχει ένα περίεργο -αλλά και- φρικιαστικό μουσείο. Πρόκειται για το σκοτεινό Museo Criminologico.

Δημιουργίες από στοιβαγμένα κέρματα που αψηφούν την βαρύτητα


Με τη χρήση απλών καθημερινών αντικειμένων, ο χρήστης του Twitter @thumb_tani δημιουργεί πύργους που αψηφούν τη βαρύτητα και που βασίζονται σε ακριβή ισορροπία.

Η πρώτη ουρά δεινοσαύρου που βρίσκεται σε κεχριμπάρι

Μια μικρο-αξονική τομογραφία αποκαλύπτει τα λεπτά φτερά που καλύπτουν την ουρά του δεινοσαύρου

Και είναι καλυμμένη με φτερά

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο: τα μυστηριώδη αντικείμενα που βρέθηκαν παντού σε όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία


Το ρωμαϊκό δωδεκάεδρο είναι μια μικρό και κούφιο αντικείμενο από μπρούντζο και -πιο σπάνια- από πέτρα.

Το σχήμα του αποτελείται από δώδεκα επίπεδες επιφάνειες, σε σχήμα πεντάγωνου και με μια κυκλική οπή στο μέσο τους η κάθε μια. Όλες οι πλευρές συνδέονται σε ένα κοίλο κέντρο. Κάθε γωνιά του πενταγώνου διακοσμείται με μικρά σβωλάκια. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 4 έως 11 εκατοστά. Χρονολογείται κάπου στο 200 π.Χ..

Ένα νησί στη λίμνη Ονέγκα και οι ξύλινες εκκλησίες του

Η εκκλησία της Σκέπης, το καμπαναριό και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - φωτογραφία

Ένα "Pogost", δηλαδή μια περιφραγμένη περιοχή, βρίσκεται απομονωμένο στο νησί Κίζι, στη λίμνη Ονέγκα, στη Δημοκρατία της Καρελίας στη Ρωσία. Στο νησί βρίσκονται ένα σύμπλεγμα εκκλησιών, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρωσικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μια ταφόπλακα που χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αποκωδικοποιηθεί ο αινιγματικός επιτάφιός της


Στο κοιμητήριο Rushes της αγροτικής πόλης Wellesley στο Οντάριο του Καναδά, μια ταφόπλακα ξεχωρίζει από τι άλλες -αν όχι από πολλές σε όλο τον κόσμο. Αντί για το γνωστό RIP, η πλάκα είναι χαραγμένη με έναν γρίφο. Ένα μήνυμα κάτω από τον κώδικα παροτρύνει, "Αναγνώστη συνάντησε μας στον ουρανό".

Ένα μνημείο για τα εργαστηριακά ποντίκια


Το μνημείο για τα εργαστηριακά ποντίκια είναι αφιερωμένο στα ποντίκια και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στην επιστήμη.

Η χαμένη για χρόνια σφραγίδα από χρυσό καθαρότητας 95% που αποτελεί εθνικό θησαυρό της Ιαπωνίας


Το 1784 ανακαλύφτηκε στο νησί Shikanoshima στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας μια χρυσή σφραγίδα, η επονομαζόμενη Χρυσή Σφραγίδα του Βασιλιά του Na. Πρόκειται για σφραγίδα που θεωρείται εθνικός θησαυρός της χώρας.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η αληθινή ιστορία του μοναδικού θύματος από μετεωρίτη στην Ιστορία

Ο Moody Jacobs δείχνει μια γιγαντιαία μελανιά στο πλευρό και το ισχίο της ασθενής του, Ann Hodges, το 1954, αφότου χτυπήθηκε από μετεωρίτη

Το 1954, η Ann Hodges χτυπήθηκε από μετεωρίτη στο σπίτι της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Μια τριανταφυλλιά ηλικίας 1.000 χρόνων


Είναι η παλαιότερη του κόσμου και έχει επιβιώσει από βομβαρδισμό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο άνθρωπος που έκανε τα Χριστούγεννα καλύτερα για χιλιάδες ανθρώπους

Ο Sidney Myer - πηγή

Και στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκαν 100.000