Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο μυστικός κήπος του Φαμπερζέ


Όταν ακούμε το όνομα Φαμπερζέ, στο μυαλό μας έρχονται αμέσως τα εξαιρετικά αυτοκρατορικά αυγά.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Στην πραγματικότητα όμως, ο πραγματικός και πιο δυνατός έρωτας του διάσημου χρυσοχόου ήταν τα λουλούδια. Η αξία των Λουλουδιών Φαμπερζέ ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί μόνο περίπου 80 μελέτες λουλουδιών και φρούτων, τα οποία εκτιμώνται πλέον πολλών εκατομμυρίων το καθένα. Αυτές οι κομψές απεικονίσεις είναι τόσο ρεαλιστικές που συχνά ανταγωνίζονται την πραγματικότητα. Έχουν βγει λαθραία από παλάτια και ταξίδεψαν σε ηπείρους, ξεχάστηκαν και εμφανίστηκαν γενιές αργότερα στα πιο απροσδόκητα μέρη.
 

 
Κάποτε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, η Βασίλισσα Μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' είχ επει ότι ένιωθε άνετα κοιτάζοντας τα Λουλούδια Φαπερζέ που διέθετε για να αντιμετωπίσει τις κακουχίες και την καταστροφή που αντιμετώπισε η Βρετανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 

 
Ο Peter Carl Fabergé ήταν ένας Ρώσος κοσμηματοπώλης από την Αγία Πετρούπολη που βρήκε ιδιαίτερη δημοτικότητα στις βασιλικές τάξεις, και έγινε ο αγαπημένος της Δανής πριγκίπισσας που έγινε τσαρίνα της Ρωσίας Μαρία Φεοντόροβνα και της αδερφής της, Αλεξάνδρας -μετέπειτα, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτοκράτειρα της Ινδίας από το 1901 μέχρι το 1910. Οι δύο αδερφές λάτρεψαν τις πολυτέλειες του Φαμπερζέ, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αγάπη τους για τα λουλούδια, κάτι που τους ανέβασε τη διάθεση ζώντας σε χώρες όπου το κρύο είναι βαρύ, ιδιαίτερα για τη Ρωσίδα Αυτοκράτειρα. Αν και στον Φαμπερζέ άρεσε να ασχολείται με την κινεζική και την ιαπωνική βοτανική, η εμμονή του ήταν τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ του χειμώνα και της άνοιξης.
 

 
Για να ευχαριστήσει τις νεαρές βασίλισσες, ο Φαμπερζέ ασχολήθηκε με τη μελέτη της βοτανικής, των φυτών, των λουλουδιών, των βοτάνων, των μούρων κ.ά., ώστε να τα απεικονίσει με λεπτομέρειες. Είναι γνωστό ότι, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Πάβλοβνα, η οποία δραπέτευσε με τα κοσμήματά της από τη ρωσική επανάσταση -αρχικά στο Βουκουρέστι και στη συνέχεια στο Παρίσι-, είχε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές με 33 λουλούδια. Μεταξύ των αγαπημένων της ήταν διάφορα λουλούδια, κάκτοι και μια πικραλίδα από χρυσό και διαμάντια με χρυσό μίσχο και φύλλα από νεφρίτη. 
 

 
Κάθε στέλεχος φαίνεται να ισορροπεί στο χείλος από διαφανούς γυαλιού, τοποθετημένο σε απομίμηση νερού, που απεικονίζεται με κρύσταλλο. Αυτές οι δημιουργίες, που είναι διακοσμημένες με εξαιρετικά ορυκτά -όπως χαλκηδόνιο, καρνεόλιο, αχάτη, ακουαμαρίνα, οπάλιο, ίασπις, οψιανό, νεφρίτη και ροδονίτη-, είναι περαιτέρω διακοσμημένες με χρυσό, διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια. Πολλά από αυτά, που είναι εξαιρετικά σπάνια, βρέθηκαν στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας, καθιστώντας τα ακόμη πιο πολύτιμα.
 

 
Το κυνήγι συνεχίζεται για τα χαμένα αυγά Φαμπερζέ -οκτώ αυτοκρατορικά αυγά εξακολουθούν να αγνοούνται-, αλλά υπήρχαν χιλιάδες κομμάτια Φαμπερζέ στα ανάκτορα των Ρομανόφ, τα περισσότερα από τα οποία πλέον είναι διασκορπισμένα σε διάφορες συλλογές σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, το Antique Roadshow του BBC αποκάλυψε την ανακάλυψη ενός λουλουδιού Φαμπερζέ φτιαγμένο με χρυσό, διαμάντια και νεφρίτη, το οποίο εκτιμήθηκε σε πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες, καθιστώντας το το πιο ακριβό εύρημα της σειράς. Το περίτεχνο κομμάτι παρουσιάστηκε στην εκπομπή από δύο Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχε δοθεί δώρο στο σύνταγμα που υπηρετούσαν μετά τον πόλεμο των Μπόερ. Τα κοσμήματα Φαμπερζέ, δεν ήταν μια πολυτέλεια μόνο για τη βασιλική τάξη, αλλά συχνά δωρίζονταν σε ήρωες πολέμου και άλλες προσωπικότητες, και πράγματι, τα λουλούδια είχαν απονεμηθεί για μια μάχη στη Νότια Αφρική ως αναγνώριση της θυσίας των στρατιωτών που δεν επέστρεψε από τον πόλεμο το 1904. Ο μίσχος αχλαδιού μήκους 6 ιντσών είναι τοποθετημένος σε ένα κρυστάλλινο βάζο με διαφανές νερό και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται να ανθίσουν νέα μπουμπούκια.
 

 
Μετά τη δημοσιότητα της απροσδόκητης ανακάλυψης, εμφανίστηκαν ακόμη δύο λουλούδια Φαμπερζέ. Για 40 χρόνια, τα κομψά στολίδια βρισκόντουσαν μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών, μέχρι που ο ιδιοκτήτης τους έμαθε την ιστορία του λουλουδιού αξίας 1 εκατομμυρίου λιρών στο Antiques Roadshow. Τα είχε κληρονομήσει από την οικογένειά της που "ζούσε σε υψηλούς κύκλους της κοινωνίας".
 

 
Το ένα είναι μια εξαιρετικά σπάνια μελέτη ενός περιπλοκοειδούς (οικογένεια αγγειοσπέρμων δικοτυλήδονων φυτών στην οποία ανήκουν η περιπλοκάδα, η γλυκοπατάτα, τα χωνάκια κ.α.) με φύλλα σε σχήμα καρδιάς φτιαγμένα από νεφρίτη Σιβηρίας. Το δεύτερο είναι ένα κλαδί από ένα θάμνο βερβερίδας (βερβερίτσα). Η βασίλισσα Αλεξάνδρας και η Lady de Gray ήταν από τους πιο σημαντικούς πελάτες των γραφείων Φαμπερζέ στο Λονδίνο και επέμειναν να δουν πρώτες τα νέα κομμάτια. Και στα δύο είναι χαραγμένο το όνομα της κόρης της Lady de Grey, Juliet, κάτι που υποδηλώνει ότι η Lady de Gray κέρδισε τη βασίλισσα Αλεξάνδρα.
 


Σήμερα, η Βρετανική Βασιλική Συλλογή περιέχει 26 λουλούδια Φαμπερζέ και ανήκει στη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β', που τα κληρονόμησε από τη βασίλισσα Αλεξάνδρα, η οποία ήταν μανιώδης συλλέκτρια -όπως και η αδερφή της η Ρωσίδα αυτοκράτειρα. Η συλλογή περιλαμβάνει κλαδιά από σουρβιά, αγριοκερασιά, βατόμουρο, κράνμπερι, άγριες μαργαρίτες, χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, πανσέδες και ένα μικροσκοπικό πεύκο σε γλάστρα από ίασπις.
 


Το 1900, η Μαρία Φεοντόροβνα και η νύφη της, Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα (η τελευταία αυτοκράτειρα της Ρωσίας) δάνεισαν τα κομμάτια τους στην Έκθεση Universelle στο Παρίσι για πρώτη φορά. Αυτά, αντιγράφηκαν αμέσως από άλλους σχεδιαστές, αλλά, ο Φαμπερζέ ανέβασε τον πήχη με πιο περίτεχνα σχέδια.
 

 

1 σχόλιο:

  1. Η αυτοκρατειρα της ρωσιας και η αδελφη της βασιλισσα της αγγλιας εχουν κατι κοινο με την Ελλαδα. Ειναι οι δυο βασιλισσες αδελφες του βασιλεως των Ελληνων του Γεωργιου Α' .

    ΑπάντησηΔιαγραφή