Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Adam Weishaupt, ο Γερμανός φιλόσοφος που ίδρυσε τους Illuminati το 1776

Απεικόνιση μιας τελετής εισαγωγής των Ιλλουμινάτι
 
Αν και πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι οι Ιλλουμινάτι είχαν ρόλο σε γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση ή η δολοφονία του JFK, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του ιδρυτή της οργάνωσης, Άνταμ Βάισχαουπτ.
 
 
 
Αν πιστέψουμε τους θεωρητικούς συνωμοσίας, τότε οι Πεφωτισμένοι κυβερνούν τον κόσμο. Στα μέλη τους συγκαταλέγονται διασημότητες -όπως ο Jay-Z- και έχουν ενορχηστρώσει μερικές από τις βασικές στιγμές της ιστορίας. Ωστόσο, η αλήθεια για την ομάδα και τον ιδρυτή της, Άνταμ Βάισχαουπτ, είναι λιγότερο δραματική.

Ο Βάισχαουπτ, Γερμανός καθηγητής Νομικής, όταν το 1766 συγκέντρωσε μια μικρή ομάδα φοιτητών και δημιούργησε τους Ιλλουμινάτι, είχε μεγάλα όνειρα. Πιστός στις αρχές του Διαφωτισμού, προσπάθησε να δημιουργήσει μια οργάνωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη θρησκεία.
 
Για λίγο, φαινόταν να λειτουργεί. Η οργάνωσή του εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και σύντομα απέκτησε εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- μέλη. Όταν όμως απαγορεύτηκαν οι μυστικές εταιρείες, οι Πεφωτισμένοι του Βάισχαουπτ δεν αντέδρασαν.

Σήμερα, η οργάνωση είναι ένα φάντασμα που διατηρείται ζωντανό από συνωμοσιολόγους και μυθιστοριογράφους όπως ο Νταν Μπράουν. Αυτό, αν πιστέψουμε την επίσημη ιστορία. 

Ποιος ήταν ο Άνταμ Βάισχαουπτ;
 

Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του 1748, ο Johann Adam Weishaupt μεγάλωσε στο Ίνγκολστατ της Βαυαρίας στην Γερμανία. Σύμφωνα με την Deutsche Biography, ήταν ένα έξυπνο, φιλόδοξο παιδί που πήγαινε στο σχολείο με ανυπομονησία.

Αν και λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του, από σε νεαρή ηλικία, φαίνεται ότι έγινε επικριτικός απέναντι στην οργανωμένη θρησκεία και, απογοητευμένος από τους Ιησουίτες δασκάλους του, παρασύρθηκε προς τις ιδέες που προέκυψαν από την Εποχή του Διαφωτισμού.

Αυτή η περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας, που διήρκεσε περίπου από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου, τόνισε την αρετή της λογικής, απώθησε το status quo και ενθάρρυνε την αλλαγή μέσω της ορθολογικής σκέψης.

Ο Βάισχαουπτ, ο οποίος γύρω στο 1772 έγινε καθηγητής Νομικής στο Ίνγκολστατ, άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ιδέες του Διαφωτισμού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του κοινωνία όπου τα ιδανικά του Διαφωτισμού, όπως η ελευθερία και η ανεκτικότητα, θα μπορούσαν να εξερευνηθούν σε βάθος.

Ο "Αδελφός Σπάρτακος" ιδρύει μια μυστική εταιρεία
Την 1η Μαΐου του 1776, ο 28χρονος Βάισχαουπτ συγκέντρωσε μερικούς από τους καλύτερους μαθητές του και ίδρυσε το Bund der Perfektibilisten (Ένωση των Τελειοποιητών). Σύμφωνα με την Heritage Daily, το όνομα της οργάνωσης άλλαξε δύο χρόνια αργότερα σε Illuminatenorden (Τάγμα των Πεφωτισμένων).

Ο Βάισχαουπτ προέτρεψε τους οπαδούς του να αποδεχτούν τη λογική έναντι της θρησκείας. Σύμφωνα με το History Extra, ήλπιζε ότι οι φιλοσοφίες του Διαφωτισμού θα εξαπλωθούν. Φαντάστηκε ότι θα άλλαζαν βαθιά την Ευρώπη ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να θεσπίζουν ορθολογικούς και όχι θρησκευτικούς νόμους.

"Από πολλές απόψεις ήταν ένας επαναστάτης", δηλώνει ο δημοσιογράφος από το Ίνγκολστατ Michael Klarner. "Του άρεσε η ιδέα να διδάσκει τους ανθρώπους να είναι καλύτεροι άνθρωποι. Ήθελε να αλλάξει την κοινωνία, ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη κυβέρνηση".

Όμως οι ιδέες του ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες κατά τη διάρκεια της συντηρητικής, θρησκευτικής εποχής που ζούσε, οπότε, ο ίδιος και τα άλλα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν περίτεχνα τελετουργικά για να κρατήσουν τις δραστηριότητές τους μυστικές.

Για παράδειγμα, οι Ιλλουμινάτι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα -ο Βάισχαουπτ απέκτησε το όνομα "Αδερφός Σπάρτακος", υιοθέτησαν την κουκουβάγια ως σύμβολο τ5ης ομάδας, χρησιμοποίησαν κρυπτογράφηση, χώρισαν την οργάνωση σε τάξεις -όπως οι Novice (αρχάριοι), οι Minerval και οι Illuminated Minerval,- και, σύμφωνα με το Vox, δεν εμπιστεύονταν οποιονδήποτε άνω των 30 ετών -τον οποίο έβλεπαν ότι ήταν πολύ μπερδεμένος.

Σχεδόν αμέσως άρχισαν να διαδίδουν το μήνυμα του Βάισχαουπτ. Τα μέλη αναζήτησαν πλούσιους και άνδρες σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία για να στρατολογήσουν και, παρά τις αρχές τους, δεν δέχονταν γυναίκες, Εβραίους, ειδωλολάτρες ή μοναχούς.

Με τη βοήθεια του Γερμανού διπλωμάτη βαρώνου Άντολφ Φράιχερ Νίγκε (Freiherr von Knigge), ο Βάισχαουπτ έφτασε και σε μασονικές στοές. Προσχωρώντας ο ίδιος σε μια στοά το 1777, προώθησε τους Ιλλουμινάτι ως μια μορφή "καθαρής" μασονίας και τόνισε τις αντιθρησκευτικές και αντικυβερνητικές διδασκαλίες τους.

Το κόλπο έπιασε και, σύντομα, οι ιδέες του είχαν εξαπλωθεί πέρα ​​από τη Γερμανία σε μέρη όπως η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 2.000 άνθρωποι εγγράφηκαν για να γίνουν μέλη των Ιλλουμνάτι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών της αριστοκρατίας.

Όμως το 1785, λιγότερο από μια δεκαετία μετά την ίδρυσή τους, οι Πεφωτισμένοι έλαβαν απότομα τέλος. Σύμφωνα με την History Daily, μερικά από τα μέλη της οργάνωσης είχαν επικρίνει τη μοναρχία πολύ δυνατά, κάτι που οδήγησε τον Δούκα της Βαυαρίας Karl Theodor να απαγορεύσει τις μυστικές εταιρείες το 1784. Τον επόμενο χρόνο, ξεχώρισε τους Ιλλουμινάτι ως μέλη των ήδη απαγορευμένων Ελευθεροτέκτονων.

Εξόριστος από το Ίνγκολστατ, ο Βάισχαουπτ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του γράφοντας δοκίμια για τους Ιλλουμινάτι και την ιστορία τους. Έγραψε τα Πλήρη Ιστορία των Διωγμών των Ιλλουμινάτι στην Βαυαρία (1785), Μια Εικόνα του Ιλλουμινάτι (1786), Μια Απολογία για τους Ιλλουμινάτι (1786) και το Ένα Βελτιωμένο Σύστημα των Ιλλουμινάτι (1787).

Η μυστική οργάνωση κατέρρευσε, αν και η ιστορία της έφτασε μέχρι τις ημέρες μας, και ο ίδιος πέθανε το 1830 σε ηλικία 82 ετών.
 
Η θαμπή κληρονομιά των Ιλλουμινάτι του Βάισχαουπτ
 
Φυλλάδιο για τους Ιλλουμινάτι  που εκδόθηκε από τον Βάισχαουπτ το 1788 που δείχνει την Κουκουβάγια της Μινέρβα (η θεά Αθηνά των Ρωμαίων), ένα κοινό μοτίβο στα γραπτά των Ιλλουμινάτι
 
Σήμερα, οι Ιλλουμινάτι κατέχουν μια ιδιόμορφη θέση στη λαϊκή κουλτούρα. Σύμφωνα με ορισμένους, είχαν πάρει μέρος σε μερικά από τα πιο κομβικά γεγονότα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Επανάστασης, της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι, ακόμη και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, μια θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι, το 1785, ο ίδιος ο Βάισχαουπτ ταξίδεψε στις ΗΠΑ, σκότωσε τον Τζορτζ Ουάσιγκτον και τον αντικατέστησε κρυφά μέχρι να πεθάνει.

Επίσης, οι θεωρητικοί συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι πολλοί από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο είναι μέλη των Ιλλουμινάτι. Όταν ο Τόμας Τζέφερσον επαίνεσε την επιθυμία του Βάισχαουπτ να "αποκαταστήσει τη φυσική θρησκεία και διαχέοντας το φως της ηθικής του, να μας διδάξει να αυτοκυβερνόμαστε" σε μια επιστολή προς τον Τζέιμς Μάντισον, έπρεπε να σταματήσει τις φήμες ότι ήταν μέλος των Ιλλουμινάτι.

Σήμερα, όπως λένε πολλοί συνομωσιολόγοι, η Beyoncé και ο Jay-Z εμπλέκονται σε διάφορα μοτίβα των Πεφωτισμένων. Αλλά και ο μυθιστοριογράφος Νταν Μπράουν άναψε τις δικές του φωτιές όταν συμπεριέλαβε τους Ιλλουμινάτι στα βιβλία του, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον για την ιστορία τους. Από το 1995 που άνοιξε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ -περισσότερο από ένα χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα και με 2 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τον προϋπολογισμό- έχουν διαδοθεί φήμες ότι η τεράστια περίπλοκη και μυστικιστική τέχνη του είναι σημάδια ότι, στην πραγματικότητα, ένας κόμβος της δραστηριότητας των Ιλλουμινάτι.

Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι ιστορικοί λένε ότι η ομάδα δεν υπάρχει πλέον. Μετά την ακμή του 18ου αιώνα, οι οπαδοί του Βάισχαουπτ έγιναν ακόμη ένα θύμα της ιστορίας. "Αφανίστηκαν", είπε ο Chris Hodapp, ο συν-συγγραφέας των Θεωριών Συνωμοσίας και των Μυστικών Εταιρειών για Ανδρείκελα. "Όλα αυτά τα χρόνια, διάφοροι προσπάθησαν να τους αναβιώσουν, αλλά είναι ένα σχέδιο που βγάζει χρήματα".

Ως εκ τούτου, οι ιδέες του Βάισχαουπτ έχουν αντέξει -ίσως όχι με τον τρόπο που οραματιζόταν ο ίδιος αρχικά. Αν και η μυστική κοινωνία του, οι Ιλλουμινάτι, διήρκεσε μόλις εννέα χρόνια, η περιέργεια για τις εσωτερικές λειτουργίες και την πιθανή επιρροή της διαρκεί εδώ και αιώνες.

Επισήμως, η οργάνωσή του έληξε το 1785. Ανεπίσημα, ποιος ξέρει;

από: ati

1 σχόλιο: