Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο θρύλος της λαίδης Γκοντάιβα και ο πρώτος ηδονοβλεψίας

Πίνακας του John Collier

Η Λαίδη Γκοντάιβα ή Γκοντίβα (Lady Godiva) ήταν Αγγλίδα ευγενής (περ. 1040 – 1080), γνωστή για τη θρυλική έφιππη εμφάνισή της στους δρόμους του Κόβεντρυ στο Γουόρικσερ. Ήταν η σύζυγος του Λεόφρικ (Leofric), κόμη της Μερκίας, με τον οποίο ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Κόβεντρυ.Ο χρονικογράφος Φλόρενς του Γούστερ αναφέρει με σεβασμό τον Λεόφρικ και την Γκοντίβα, αλλά δεν κάνει λόγο για τη θρυλική εμφάνισή της. Η αρχαιότερη καταγραφή του περιστατικού βρίσκεται στα «Χρονικά» (Chronica) του χρονικογράφου Ρότζερ του Ουέντοβερ (Roger of Wendover). Αναφέρει ότι ο σύζυγός της, Λεόφρικ, απηυδισμένος από τις ικεσίες της, με τις οποίες του ζητούσε να μειώσει τους βαρείς φόρους που είχε επιβάλλει στους πολίτες του Κόβεντρυ, της δήλωσε ότι θα ικανοποιούσε την επιθυμία της, αν περνούσε ολόγυμνη πάνω στο άλογό της από την πολυσύχναστη αγορά της πόλης.

Η Γκοντίβα αποδέχτηκε την πρόταση του άντρα της, με τα μαλλιά της μόνο να καλύπτουν το γυμνό κορμί της και περιδιάβηκε τους δρόμους του Κόβεντρυ. Ο Ράναλφ Χίτζεν λέει στο «Πολυχρονικό» του ότι η γυμνή εμφάνιση της Γκοντίβα είχε ως αποτέλεσμα να απαλλάξει ο Λεόφρικ την πόλη από όλους τους φόρους. Μεταγενέστερο χρονικό αναφέρει ότι η Γκοντίβα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους την ώρα που θα γυρνούσε γυμνή στην πόλη.

Από ευγνωμοσύνη για την πράξη της αυτή, όλοι οι κάτοικοι κλειδώθηκαν στα σπίτια τους την καθορισμένη ώρα και μόνο ένας ράφτης, ο Τομ, την παρακολουθούσε κρυφά από το παράθυρό του. Ο Πήπινγκ Τομ (Peeping Tom) έγινε από τότε συνώνυμο του ηδονοβλεψία. Η ιστορία του ράφτη έγινε μέρος του θρύλου κατά το 17ο αιώνα, όπου σύμφωνα με τις περισσότερες περιγραφές, για τιμωρία, τυφλώνεται επιτόπου.

Η Λαίδη Γκοντίβα πέθανε γύρω στο 1080 και σύμφωνα με το «Χρονικό του Έβεσαμ» τάφηκε στην Εκκλησία της Ευλογημένης Τριάδας στο Έβεσαμ (Evesham), που δεν υπάρχει σήμερα. Υποστηρίζεται όμως και η άποψη ότι είχε ταφεί μαζί με το σύζυγό της στην πόλη του Κόβεντρυ.

Η Λαίδη Γκοντίβα, έργο του William Reid Dick στο Κόβεντρυ

Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Για τη Λαίδη Γκοντάιβα γράφτηκαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια, όπως το «Lady Godiva's Operation» (1968) των Velvet Underground και το «Lady Godiva» (1967) των «Peter and Gordon», ενώ αναφορά σ' αυτήν υπάρχει και στο τραγούδι «Don't Stop Me Now» (1978) των Queen. Περισσότερες αναφορές της Λαίδης Γκοντάιβα στις τέχνες εδώ.

πηγές: wikipedia.org, el.wikipedia.org, sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου