Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Το Μουσείο των Μικροσκοπικών Βιβλίων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν


Μια τεράστια συλλογή από μικροσκοπικά βιβλία.



Στην παλιά πόλη του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε μικροσκοπικών εκδόσεων βιβλίων.


Η μικροσκοπική βιβλιοθήκη του μουσείου είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικής συλλογής της Zarifa Salahova την οποία συγκέντρωνε για περισσότερο από 30 χρόνια. Το 2002, όταν άνοιξε το μουσείο, μοιράστηκε τη συλλογή της με το κοινό. Μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται είναι δωρεά ενός Ουκρανού συλλέκτη, ο οποίος δώρισε τα βιβλία του στη Salahova το 2001.


Το μουσείο έχει αρκετές χιλιάδες βιβλία μικρού μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων μικρογραφικών εκδόσεων έργων των Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Γκόγκολ και Τσουκόφσκι. Προέρχονται από όλο τον κόσμο και είναι γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως Αζέρικα, Ρωσικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Το παλαιότερο βιβλίο του μουσείου είναι ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του Κορανίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ ο μικρότερος τόμος (6χιλιοστά x 9χιλιοστά) είναι ένα ρωσικό βιβλίο το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει μόνο με μεγεθυντικό φακό.


Η Salahova, η οποία είναι φανατική βιβλιοφάγος, άνοιξε το μουσείο για να παρακινήσει την επόμενη γενιά αναγνωστών να ασχοληθεί με την ανάγνωση και τη λογοτεχνία. Έχει επίσης δημοσιεύσει μερικά μικροσκοπικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επίσης εκτίθεται στο μουσείο.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου