Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Vol. 196




Η άγρια ομορφιά της Ηπείρου σε 4Κ




Αχαΐα ή Ελβετία; Το απόλυτο Αλπικό τοπίο στη σκιά του Ερυμάνθου Λίμνη Βελιμαχίου



Απολαύστε μια πτήση πάνω από ένα τοπίο άγνωστο στο ευρύ κοινό, που όσο κι αν μοιάζει με Ελβετία, βρίσκεται στην Αχαϊα, στην σκιά του επιβλητικού βουνού Ερύμανθος, όπου ο Ηρακλής σύμφωνα με την μυθολογία κυνήγησε και έπιασε τον Ερυμάνθιο Κάπρο.
Η λίμνη που φαίνεται στο βίντεο είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 2014 στην τοποθεσία Ντασκά του χωριού Βελιμάχι στο Δήμο Ερυμάνθου Αχαΐας.
Το φράγμα που δημιούργησε τη λίμνη είναι χωμάτινο. Η λίμνη έχει χωρητικότητα 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και διαθέτει αρδευτικό δίκτυο μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρδευση καλλιεργειών σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων. Στον αρχικό χώρο όπου προβλεπόταν η κατασκευή του εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα και έτσι άλλαξε η θέση κατασκευής του έργου.
Πέρα από την άρδευση των τοπικών αγρών τους θερινούς μήνες, το φράγμα αποτελεί έναν βιότοπο πλέον καθώς έχει ψάρια, πολύ όμορφο περιβάλλον, σπάνια είδη πουλιών, αλλά και εκδρομείς από όλη την Ελλάδα καθώς αποτελεί αξιοθέατο. Ο συνδυασμός της λίμνης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με τον δεσπόζοντα Ερύμανθο και το πράσινο, δημιουργούν το απόλυτο Αλπικό τοπίο στην Αχαΐα που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την Ελβετία.


Διαλύοντας έναν διώροφο πύργο από ντόμινο




Η μηχανική τέχνη της ξυλογλυπτικής




Οι κάτοικοι του Πορτομπέλο στον Παναμά χορεύουν με αντίπαλο τον διάβολο



Ένας παραδοσιακός χορός που αφηγείται την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό - στο: lifo.gr


Ένα πολύ σπάνιο άσπρο κοράκι στον Καναδά


από: bored panda


Ένα έργο ζωής, που όμως δεν γνωρίζουμε!


"Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1949 και είναι το αποκορύφωμα μιας δια βίου μελέτης κάθε πτυχής της πατάτας. Ο Δρ. Salaman ενδιαφέρθηκε πρώτα απ' όλα για την ιστορία της πατάτας ως μέλους του βοτανικού γένους Solanum, την προσαρμογή του από τον άνθρωπο ως καλλιεργήσιμο φυτό και την καταγραφή της εξάπλωσής της σε όλο τον κόσμο. Έπειτα, αναφέρει την επιρροή που έχει ασκήσει η πατάτα στην κοινωνική δομή και την οικονομία διαφόρων λαών σε διαφορετικούς χρόνους. Τα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία για την πρώιμη σημασία της πατάτας μεταξύ των λαών της Λατινικής Αμερικής συζητούνται λεπτομερώς με πολυάριθμες εικονογραφήσεις. Το κεντρικό τμήμα όμως του βιβλίου ασχολείται με τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα τα ιρλανδικά στοιχεία".


Απίστευτα καρέ σαν από ταινία θρίλερ στην Πάρνηθα





Η ομίχλη κάλυψε σήμερα την Πάρνηθα και οι φωτογραφίες του Μάρκου Χουζούρη για την Eurokinissi αποτυπώνουν ένα τοπίο χειμωνιάτικο, κάπως απόκοσμο, απόλυτα μυστηριακό. Τα ελάφια, το σανατόριο, τα μονοπάτια και τα καταφύγια πρωταγωνιστούν στα εκπληκτικά καρέ που κάνουν από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου. - στο: in2life.gr


Λίμνη Μαραθώνα: Ιστορικές και ανέκδοτες φωτογραφίες από τα 90 χρόνια της



Ενενήντα χρόνια κλείνει φέτος το φράγμα του Μαραθώνα, ένα τεράστιο έργο υποδομής της εποχής του, το οποίο κατάφερε να «ξεδιψάσει» την Αθήνα στα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή όταν οι ανάγκες της σε νερό είχαν πολλαπλασιαστεί καθώς είχε υποδεχτεί περίπου 1,3 εκατομμύριο πρόσφυγες. Για πρώτη φορά η ΕΥΔΑΠ ανοίγει στο κοινό το ιστορικό και φωτογραφικό της αρχείο διοργανώνοντας έκθεση για την επέτειο των 90 ετών του φράγματος με τίτλο "Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα", στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος).
Η κατασκευή της τεχνητής λίμνης και του φράγματος του Μαραθώνα εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1929. - στο: ethnos.gr


Τρεις θαυμάσιες εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας




Στη διάσημη Καπνικαρέα, στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων και στη μικρή Μητρόπολη - στο: lifo.gr


Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου


Μουσείο Αλή Πασά: Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Πρωεπαναστατικής Περιόδου χάρη στην πρωτοβουλία φωτισμένων Γιαννιωτών. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται από τον Μάιο του 2012 το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση. - στο: maxmag.gr


Το μεγαλύτερο ασανσέρ του κόσμου βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού της Κίνας



Με ύψος 326 μέτρα, το Bailong κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου ασανσέρ σε εξωτερικό χώρο στον κόσμο
Συγκεκριμένα, το ασανσέρ Bailong βρίσκεται στο εθνικό δασικό πάρκο Zhangjiajie και μέχρι σήμερα διατηρεί το ρεκόρ του υψηλότερου ασανσέρ σε εξωτερικό χώρο στον κόσμο.


Τα συνθήματα που έριξαν τη χούντα: Κάποιος τα έγραψε στον τοίχο με μπογιά...


Το Πολυτεχνείο σε αριθμούς:
1.103 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.
56 ώρες διήρκεσε η κατάληψη του Πολυτεχνείου που τερματίστηκε με τη φονική εισβολή του τανκ.
100.000 πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Πάνω από 50 ώρες εξέπεμψε το ελεύθερο ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου.
95 υπολογίζονται τα συνθήματα που βρέθηκαν γραμμένα στους χώρους του Πολυτεχνείου. - στο: ethnos.gr


Το τραγούδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές ρόκερς και παραλίγο να μείνει εκτός δίσκου


Smoke on The Water: Η φλεγόμενη ιστορία που ενέπνευσε έναν ύμνο της ροκ μυθοπλασίας και γράφτηκε σε μια χαρτοπετσέτα - στο: newsbeast.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου