Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ίσως, το ταχύτερο αντικείμενο που έχει φτιάξει ο άνθρωπος είναι ένα καπάκι φρεατίου


Το οποίο έπιασε την ταχύτητα των 201.168 χλμ/ώρα!



Και ποιος δεν το έχει κάνει σε οικογενειακά τραπέζια, ή σε φιλικές συναντήσεις. Εκεί που όλοι κάθονται χαλαρά και συζητάνε περί ανέμων και υδάτων, κάποιος θα πετάξει, όλο καμάρι (και με εξυπνακίστικο ύφος), κάποια ερώτηση του στυλ, "Ξέρετε ότι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα;", ή "Ξέρετε ότι το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο είναι η μπλε φάλαινα;". Ή, "Ξέρετε ότι το ταχύτερο αντικείμενο που έχει φτιάξει το ανθρώπινο χέρι είναι ένα καπάκι φρεατίου;".

Και όμως, το καπάκι ενός φρεατίου είναι το ταχύτερο αντικείμενο που έχει φτιάξει ανθρώπινο χέρι!


Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολλές δοκιμές πυρηνικών βομβών με την επωνυμία Operation Plumbbob. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 1957, στον χώρο δοκιμών της Νεβάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 29 δοκιμές. Στις 27 Αυγούστου του 1957, περίπου μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, πραγματοποιήθηκε μια από αυτές, με την κωδική ονομασία Pascal-B (αρχικά Galileo-B). Όπως και η Pascal-A, ήταν ένα κριτήριο ασφάλειας κρίσιμης σημασίας του ίδιου σχεδίου. Όμως, αυτό είχε μια διαφορά. Είχε ένα καπάκι από σκυρόδεμα, παρόμοιο με τον κατευθυντήρα -μια συσκευή που περιορίζει μια δέσμη σωματιδίων ή κυμάτων- που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή Pascal A, το οποίο τοποθετήθηκε ακριβώς πάνω από τη συσκευή στο πάνω μέρος του φρεατίου.

Ο κατευθυντήρας ήταν τόσο κοντά στην έκρηξη που -στην κυριολεξία- εξατμίστηκε. Το εξαιρετικά θερμαινόμενο αέριο επεκτάθηκε γρήγορα και ανατινάχτηκε προς την κορυφή του φρεατίου, όπου είχε τοποθετηθεί μια χαλύβδινη πλάκα. Περιττό να πούμε ότι, η πλάκα δε σταμάτησε την έκρηξη και εκτινάχτηκε στα ύψη με ταχύτητα 56 χλμ/δευτερόλεπτο, δηλαδή 201.600 χλμ/ώρα. Αυτή η τχαύτητα είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα διαφυγής της Γης ή περίπου 775 φορές μεγαλύτερη από το 2019 Ford Mustang GT 5.0.


Κάμερες υψηλής ταχύτητας κατέγραψαν το χαλύβδινο κάλυμμα καθώς αυτό εκτινάσσονταν στον ουρανό, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ. Είναι πολύ απίθανο να κατόρθωσε να εγκαταλείψει τη Γη, καθώς -απλά- δε θα μπορούσε να διατηρήσει την ταχύτητά του λόγω έλλειψης αεροδυναμικής και άλλων φυσικών δυνάμεων. Η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι δεν βρισκόταν κάπου κοντά σε οποιαδήποτε ομάδα που το έψαξε.

από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου