Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ο Φρανκ "The Irishman" Σίραν ομολόγησε ότι σκότωσε τον Τζίμι Χόφα, αλλά χωρίς αποδείξεις


Το μέλος του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών των ΗΠΑ και γκάγκστερ Φρανκ Σίραν, που τον υποδύεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον "Ιρλανδό" του Μάρτιν Σκορσέζε, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Τζίμι Χόφα, ηγέτη του συνδικάτου, τον οποίο υποδύεται Αλ Πατσίνο. Μήπως όμως όλα αυτά τα χρόνια ψευδόταν;



Όταν οι Σκορσέζε, Ντε Νίρο και Πατσίνο συνεργάζονται σε μια ταινία, είναι λογικό ότι θα τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Ιδιαίτερα όταν η ταινία προορίζεται να γίνει ο σύγχρονος Νονός και βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Φρανκ "Ιρλανδός" Σίραν (Frank "The Irishman" Sheeran). Όμως, η ταινία βασίζεται κυρίως στο βιβλίο του Τσαρλς Μπραντ "I Heard You Paint Houses" (Άκουσα ότι βάφει σπίτια), που περιγράφει λεπτομερώς τις ομολογίες του θρυλικού γκάγκστερ της Φιλαδέλφειας Φρανκ Σίραν και, πιο συγκεκριμένα, τον ρόλο του στη δολοφονία του φίλου του Τζίμι Χόφα, ο οποίος εξαφανίστηκε περιέργως.

Αν και ο Σίραν αναμφίβολα ετοίμαζε κάτι άσχημο όσο ήταν δίπλα σε ηγέτες της μαφίας όπως ο Ράσελ Μπουφαλίνο (Russell Bufalino) και ο Άντζελο Μπρούνο (Angelo Bruno), η περίφημη ομολογία του, καθώς και πολλές από τις άλλες εξομολογήσεις του στο βιβλίο, δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Ο Ντε Νίρο θα υποδυθεί τον Ιρλανδό εκτελεστή. Όμως, πόσο κοντά είναι ο χαρακτήρας του στον πραγματικό γκάγκστερ; Δεδομένου ότι η αλήθεια είναι συχνά πιο παράξενη από την φαντασία, αυτά είναι όλα όσα είναι γνωστά για τον Ιρλανδό.

Η εμπλοκή του Σίραν με τη μαφία της Φιλαδέλφειας

Φρανκ Σίραν

Κατά τη διάρκεια των ημερών του στη μαφία της Φιλαδέλφειας, ο Σίραν έγινε γνωστός με το παρατσούκλι ο Ιρλανδός, αν και γεννήθηκε στο Κάμντεν του Νιού Τζέρσι το 1920. Μεγάλωσε μέσα σε μια ιρλανδική, καθολική οικογένεια της εργατικής τάξης και έζησε μια μάλλον φυσιολογική παιδική ηλικία χωρίς εγκλήματα.

Όπως ανέφερε αργότερα στο βιβλίο του Μπραντ:

"Δεν γεννήθηκα μέσα στη μαφία, όπως οι νέοι Ιταλοί, που προέρχονται από μέρη όπως το Μπρούκλιν, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ. Ήμουν Ιρλανδός Καθολικός από τη Φιλαδέλφεια και, προτού γυρίσω στην πατρίδα από τον πόλεμο, δεν έκανα ποτέ τίποτα πραγματικά λάθος. Γεννήθηκα σε δύσκολες εποχές. Λένε ότι η Παγκόσμια οικονομική ύφεση (The Great Depression) άρχισε όταν ήμουν εννέα ετών το 1929, αλλά η οικογένειά μου δεν είχε ποτέ χρήματα".

To 1941, ο Σίραν κατετάγη στο στρατό και τον έστειλαν στην Ιταλία για να πολεμήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί, συμπλήρωσε συνολικά 411 ημέρες ενεργής μάχης -ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός για Αμερικανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετείχε σε πολλά εγκλήματα πολέμου και, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ήταν απαθής στην ιδέα του θανάτου.

"Συνηθίζεις τον θάνατο. Συνηθίζεις να σκοτώνεις. Χάνεις το ήθος που είχες αναπτύξει στην πολιτική σου ζωή. Έχεις αναπτύξει μια σκληρή κάλυψη, σαν να είσαι εγκλωβισμένος στο μολύβι".

Αυτό το συναίσθημα θα αποδειχθεί χρήσιμο για τον Ιρλανδό με την επιστροφή του στη Φιλαδέλφεια. Ο ύψους 1,93 Σίραν, που πλέον δούλευε ως οδηγός φορτηγού, τράβηξε την προσοχή της Ιταλοαμερικάνικης εγκληματικής οικογένειας Μπουφαλίνο. Πιο συγκεκριμένα, του ίδιου του αρχιμαφιόζου Ράσελ Μπουφαλίνο -που στη ταινία τον υποδύεται ο Τζο Πέσι- ο οποίος ψάχνε για λίγους... μυς.

Ο Σίραν με την οικογένειά του μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο. Ο Ιρλανδός ισχυρίστηκε στον Μπραντ, τον δικηγόρο και βιογράφο του, ότι διέπραξε πράξεις βίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που, στα πλαίσια της Σύμβασης της Γενεύης, θα θεωρούνταν εγκλήματα πολέμου.

Ο Σίραν άρχισε να κάνει περίεργες δουλειές για τον Μπουφαλίνο και οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι. Όπως θα περιγράψει αργότερα ο Ιρλανδός τον μεγαλύτερό του ηλικιακά μαφιόζο, ήταν "ένας από τους δύο μεγαλύτερους άνδρες που γνώρισα ποτέ". Έτσι άρχισε η ζωή του Σίραν ως εκτελεστής της μαφίας. Γι' αυτόν, ήταν μια εύκολη μετάβαση μετά από την βία του πολέμου που είχε ζήσει. Όπως του είπε πριν από το πρώτο του χτύπημα ο Άντζελο Μπρούνο, ένας άλλος αρχιμαφιόζος της Φιλαδέλφειας, "Πρέπει να κάνεις ό, τι πρέπει να κάνεις".

Σύμφωνα με τις ομολογίες του στο I Heard You Paint Houses, ένα από τα πιο γνωστά χτυπήματα του Ιρλανδού ήταν εκείνο του Τζόι "Crazy Joe" Γκάλο (Joe Gallo), μέλος της μαφιόζικης οικογένειας του Κολόμπο που είχε ξεκινήσει μια διαμάχη με τον Μπουφαλίνο. Ο Σίραν τον σκότωσε στις 7 Απριλίου του 1972, στο πάρτι των 43ων γενεθλίων του, στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος είπε γι' αυτό το χτύπημα, "Δεν ήξερα ποιον είχε κατά νου, αλλά χρειαζόταν μια χάρη και αυτό ήταν". Ο ίδιος παραδέχθηκε το ότι δεν ήταν γνωστός έκανε το χτύπημα κάπως πιο εύκολο.

Αν και ο Ιρλανδός κρατούσε αποστάσεις για τον ίδιο από το έγκλημα, αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη. "Δεν κατηγορώ κανέναν άλλο παρά μόνο εμένα. Αν το κάνεις μόνος σου, μπορείς μόνο να αθετήσεις τον εαυτό σου", είπε κάποτε.

Αυτή η ομολογία επιβεβαιώθηκε και από μια μάρτυρα. Μια γυναίκα, που τελικά έγινε συντάκτης στους The New York Times, αναγνώρισε τον Ιρλανδό ως τον εκτελεστή που είχε δει εκείνη τη νύχτα. Όταν μετά τη δολοφονία της έδειξαν μια φωτογραφία του Σίραν, είπε, "Η φωτογραφία μου προκαλεί ρίγη".

Η σχέση του Ιρλανδού και του Τζίμι Χόφα

Χόφα και Σίραν

Ενώ η ομολογία της δολοφονίας είναι σημαντική, δεν είναι η πιο εκπληκτική του Σίραν. Το πιο εκπληκτικό χτύπημα προοριζόταν για τον Τζίμι Χόφα, τον ηγέτη της ένωσης οδηγών φορτηγών, που είχε γίνει συνεργάτης αλλά και στενός φίλος του Σίραν στη Φιλαδέλφεια.

Η σχέση του Χόφα με τη μαφία της Φιλαδέλφειας κρατούσε χρόνια. Εκτός από τον Μπουφαλίνο, ο Χόφα θεωρούσε φίλο του και τον Μπρούνο. Ως πρόεδρος της επαγγελματικής οργάνωσης International Brotherhood of Teamsters, οι διασυνδέσεις αυτές του ήταν συχνά χρήσιμες.

Το 1957, όταν ο Χόφα έψαχνε για έναν εκτελεστή για να απαλλαγεί από μερικούς αντιπάλους του στην Ένωση, ο Μπουφαλίνο του γνώρισε τον Ιρλανδό. Όπως λέει η ιστορία, τα πρώτα λόγια του Χόφα στον Σίραν ήταν, "Έμαθα ότι βάφεις σπίτια". Ήταν μια μαρτυρία για τη δολοφονική φήμη του Σίραν και την αιματοχυσία που άφηνε ο Ιρλανδός στους τοίχους των θυμάτων του. Λέγεται ότι ο Σίραν απάντησε, "Ναι, και κάνω μόνος μου τα ξυλουργικά", υπαινισσόμενος το γεγονός ότι ξεφορτωνόταν ο ίδιος τα πτώματα.

Οι δύο τους έγιναν γρήγορα φίλοι και έθεσαν τον Χόφα σε ηγετική θέση στο International Brotherhood of Teamsters. Για τον Σίραν, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να κάνει πολλές εκτελέσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του, που αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο, ο Ιρλανδός σκότωσε 25 με 30 άτομα για τον Χόφα -αν και ο ίδιος έχει πει ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τον ακριβή αριθμό.

Ο Χόφα ευχαρίστησε τον φίλο του, προσφέροντάς του την πολυπόθητη θέση του αφεντικού της ένωσης στο παράρτημα του Ντελαγουέρ. Οι δυο τους παρέμειναν φίλοι ακόμα και όταν ο Χόφα μπήκε στη φυλακή με κατηγορίες για εκβιασμούς.

Ο Τζίμι Χόφα

Στις μαρτυρίες του, ο Σίραν θυμήθηκε μια παραγγελία που είχε. Έπρεπε να πάει μια βαλίτσα, που περιείχε μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά, στο λόμπι ενός ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον. Εκεί, συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα John Mitchell. Οι δύο άντρες συνομίλησαν για λίγο και στη συνέχεια ο Mitchell αποχώρησε με τη βαλίτσα. Ήταν μια δωροδοκία για τον Πρόεδρο Νίξον ώστε να αλλάξει την ποινή φυλάκισης του Χόφα.

Όμως, η στενή σχέση των δύο δε θα διαρκούσε. Όταν ο Χόφα αποφυλακίστηκε το 1972, σκόπευε να αναλάβει ξανά την ηγεσία στην Ένωση. Η μαφία όμως δεν τον ήθελε.

Τότε, στις 30 Ιουλίου του 1975, το αφεντικό της Ένωσης εξαφανίστηκε. Τελευταία φορά που τον είδαν ήταν στο χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου στο Ντιτρόιτ, όπου θα συναντούσε τους αρχηγούς της μαφίας Άντονι Τζιακάλονε (Anthony Giacalone) και Άντονι Προβενζάνο (Anthony Provenzano).

Το σώμα του Χόφα δεν βρέθηκε ποτέ και κανείς δεν καταδικάστηκε για το έγκλημα. Επτά χρόνια μετά την εξαφάνισή του, στις 30 Ιουλίου του 1982, κηρύχθηκε νομικά νεκρός.

Σκότωσε όντως ο Σίραν τον Χόφα;

Το σπίτι όπου ο Σίραν ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Χόφα στο βορειοδυτικό Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν. Οι ερευνητές του Fox News ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ίχνη αίματος στο διάδρομο που οδηγεί στην κουζίνα και κάτω από το δάπεδο στο φουαγιέ

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ.

Πολλά χρόνια αργότερα, ένας μικρός εκδοτικός οίκος στο Νιού Χάμσαϊρ κυκλοφόρησε ένα βιβλίο -που δεν ήταν μυθιστοριογραφία- και το οποίο περιείχε τη λεπτομερή ιστορία για τη δολοφονία του Χόφα. Την είχε αφηγηθεί ο ίδιος ο Φρανκ "Ο Ιρλανδός" Σίραν.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον δικηγόρο και έμπιστο του Σίραν, τον Τσαρλς Μπραντ, ο οποίος τον βοήθησε να αποφυλακιστεί υπό όρους λόγω κακής υγείας. Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ο Σίραν επέτρεψε στον Μπραντ να καταγράψει μια σειρά ομολογιών για τα εγκλήματά του κατά τη διάρκεια της εποχής του στη μαφία της Φιλαδέλφειας.

Μία από αυτές τις ομολογίες ήταν η δολοφονία του Τζίμι Χόφα.

"Βασανίστηκε από τη συνείδησή του όσον αφορά τη δολοφονία Χόφα", είπε ο Μπραντ.

Όπως ομολογεί ο Σίραν, ήταν ο Μπουφαλίνο που διέταξε το χτύπημα στο Χόφα. Ο αρχηγός του εγκλήματος είχε οργανώσει μια ψεύτικη συνάντηση ειρήνης με το αφεντικό του συνδικάτου και κανόνισε ο Σίραν -και οι Charles O'Brien και Sal Bruguglio- να πάρουν τον Χόφα από ένα εστιατόριο. Αν και ο Σίραν θεωρούσε ακόμα τον Χόφα στενό του φίλο, η πίστη του στο Μπουφαλίνο ήταν υπεράνω όλων. Όταν πήραν τον Χόφα, οι γκάγκστερ σταμάτησαν μπροστά από ένα άδειο σπίτι και ο Σίραν τον έβαλε μέσα. Εκεί, έβγαλε το όπλο του.

"Αν έβλεπε το όπλο στο χέρι μου, θα σκεφτόταν ότι το είχα για να τον προστατεύσω", είπε ο Σίραν στον Μπραντ. "Έκανε ένα γρήγορο βήμα γύρω μου και έφτασε στην πόρτα. Έπιασε το πόμολο. Ο Χόφα πυροβολήθηκε δύο φορές από πολύ κοντά -όχι πολύ κοντά ώστε το αίμα να πιτσιλίσει πάνω σου- στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, πίσω από το δεξί του αυτί. Ο φίλος μου δεν υπέφερε".

Όταν ο Σίραν έφυγε από τη σκηνή, είπε ότι το σώμα του Χόφα μεταφέρθηκε σε ένα κρεματόριο.

Πριν ο Ιρλανδός πεθάνει από καρκίνο το 2003, μόλις ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, δήλωσε, "Εμμένω σε όσα έχουν γραφτεί".

Οι πολλές θεωρίες και αμφιβολίες για αυτήν την εξομολόγηση

Ο Φρανκ "Ιρλανδός" Σίραν (αριστερά, πίσω σειρά) με συναδέλφους οδηγούς

Ενώ ο Σίραν μπορεί να εμμένει σ' αυτή την ομολογία, πολλοί άλλοι δεν το έκαναν.

"Σας λέω, είναι όλα ψέμματα!", δήλωσε ο συνάδελφος του Ιρλανδού και μαφιόζος από τη Φιλαδέλφεια, John Carlyle Berkery. "Ο Σίραν δεν σκότωσε ποτέ ούτε μύγα. Τα μόνα πράγματα που σκότωσε ήταν κανάτες κόκκινου κρασιού". Ο πρώην πράκτορας του FBI, John Tamm, συμφωνεί. "Είναι ανοησία! Ο Φρανκ Σίραν ήταν εγκληματίας πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν ξέρω κανέναν που να έχει σκοτώσει προσωπικά, όχι".

Δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία που να συνδέουν τον Σίραν με τη δολοφονία του Χόφα, παρά την επισταμένη έρευνα των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.

Το σπίτι στο Ντιτρόιτ, στο οποίο ο Σίραν ισχυριζόταν ότι δολοφόνησε τον Χόφα, ερευνήθηκε και όντως βρέθηκε αίμα. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να συνδεθεί άμεσα με το DNA του αφεντικού του συνδικάτου.

Ο Ιρλανδός δεν ήταν ο μόνος που ομολόγησε αυτό το έγκλημα. Όπως δήλωσε ο Selwyn Raab, ένας δημοσιογράφος των New York Times, "ξέρω ότι ο Σίραν δεν σκότωσε τον Χόφα. Είμαι πολύ σίγουρος γι' αυτό. Υπάρχουν 14 άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει τον Χόφα".

Ένας από αυτούς που έχουν ομολογήσει ήταν ένας άλλος εγκληματίας, ο Tony Zerilli, ο οποίος δήλωσε ότι χτύπησαν τον Χόφα στο κεφάλι με ένα φτυάρι και τον έθαψε, αν και δεν βρέθηκε ποτέ κανένα στοιχείο. Επιπλέον, υπήρχαν αρκετοί άλλοι αξιόπιστοι ύποπτοι, όπως ο εκτελεστής Sal Brugiglio και ο Thomas Andretta, οι οποίοι κατονομάστηκαν από το FBI.

Γιατί όμως ο Σίραν ομολόγησε κάτι που ίσως δεν ήταν αλήθεια;

Οι θεωρίες δείχνουν ότι ίσως να είχε κάποιο οικονομικό κέρδος, αν και όχι για τον εαυτό του -καθώς ήταν ετοιμοθάνατος όταν ομολόγησε- αλλά για τις τρεις κόρες του, οι οποίες θα μοιραζόντουσαν τα κέρδη του βιβλίου και τυχόν δικαιώματα ταινίας. Άλλες θεωρίες υποδηλώνουν ότι ίσως ο Σίραν ήθελε μια διαρκή κακή φήμη ή ότι ήταν μάρτυρας της δολοφονίας και αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη.

Δεδομένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σήμερα έχουν πεθάνει, το μυστήριο δεν θα λυθεί ποτέ.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου