Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ο Νεπαλέζος ορειβάτης Νίρμαλ Πούρτζα που ανέβηκε και στις 14 κορυφές των Ιμαλαΐων μέσα σε 6 μήνες και 6 ημέρες


Μέσα σε μόλις 6 μήνες και 6 ημέρες, ο Νεπαλέζος Γκούρκα ορειβάτης Νίρμαλ "Νιμς" Πούρτζα (Nirmal "Nims" Purja) κατάφερε να ανέβει στις 14 κορυφές των Ιμαλαΐων άνω των 8.000 μέτρων, των "Eight-Thousanders" όπως αποκαλούνται, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν σχεδόν 8 χρόνια.



Τα 14 ψηλότερα βουνά της Γης, όλα ψηλότερα από 8.000 μέτρα, αποκαλούνται "ζώνη του θανάτου" και αυτό γιατί επειδή δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή εκεί. Αυτό δεν αποθάρρυνε τον Νιμς, ο οποίος ανήκει πλέον σε μια λίστα που περιλαμβάνει μόλις 40 ορειβάτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ο απώτερος σκοπός της ορειβασίας.


Ο Νιμς ξεκίνησε το Bremont Project Possible όταν έφτασε στην κορυφή Αναπούρνα, στο βόρειο κεντρικό Νεπάλ, στις 23 Απριλίου φέτος. Κατάφερε να ολοκληρώσει το εγχείρημά του χάρη σε μια ομάδα υποστήριξης που εναλλασσόταν και αποτελούνταν αποκλειστικά από Νεπαλέζους ορειβάτες.


Τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ της αναρρίχησης στις 14 κορυφές ήταν από το 1987, διήρκεσε 7 χρόνια, 11 μήνες και 14 μέρες και ανήκε στον Πολωνό Γιέρζι Κουκούτσκα (Jerzy Kukuczka), ενώ το 2013, ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τσάνγκ-χο (Kim Chang-ho) κατέρριψε το ρεκόρ του Κουκούτσκα για μόλις 1 μήνα και 8 ημέρες.

Το ρολόι σταμάτησε στην προσπάθεια του Νιμς στις 08:58 τοπική ώρα (00:58 GMT), όταν, στις 29 Οκτωβρίου έφτασε στη κορυφή Σισαπάνγκμα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 7 χρόνια, 5 μήνες και 8 ημέρες. Το απίστευτο επίτευγμα του Νιμς ολοκληρώθηκε μέσα σε 189 ημέρες (δίπλα σε κάθε κορυφή, η ημερομηνία που ολοκληρώθηκε η ανάβαση σε κάθε μια):

Αναπούρνα, 23 Απριλίου
Νταουλαγκίρι, 12 Μαΐου
Κανγκτσενγιούνγκα, 15 Μαΐου
Έβερεστ, 22 Μαΐου
Λότσε, 22 Μαΐου
Μακαλού, 24 Μαΐου
Νάνγκα Παρμπάτ, 3 Ιουλίου
Gasherbrum I, 15 Ιουλίου
Gasherbrum II, 18 Ιουλίου
K2, 24 Ιουλίου
Μπρόουντ Πικ (Κ3), 26 Ιουλίου
Τσο Ογιού, 23 Σεπτεμβρίου
Μανασλού, 27 Σεπτεμβρίου
Σισαπάνγκμα, 29 Οκτωβρίου




Στις 22 Μαΐου, ο Νιμς έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ μαζί με 320 άλλους ορειβάτες. Μια φωτογραφία του (κάτω) σε αυτή την αναρρίχηση, έδειξε στον κόσμο την "κυκλοφοριακή συμφόρηση" στην κορυφή, φέρνοντας παγκόσμια ανησυχία για τον επικίνδυνο συνωστισμό στο βουνό.


Παράλληλα με τη συντριβή του ρεκόρ, ο Νιμς πέτυχε ακόμη έξι παγκόσμια ρεκόρ:

1. Τα περισσότερα βουνά ύψους 8.000 μέτρων που κατακτήθηκαν άνοιξη (6: Annapurna, Dhaulagiri, Kanchenjunga, Everest, Lhotse και Makalu)
2. Τα περισσότερα βουνά ύψους 8.000 μέτρων που κατακτήθηκαν καλοκαίρι (5: K2, Nanga Parbat, Gasherbrum 1, Gasherbrum 2, Broad Peak – ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε σε όλες τις κορυφές του Πακιστάν των 8000 μ. σε μία εποχή και σε μόλις 23 ημέρες)
3. Η ταχύτερη αναρρίχηση των τριών υψηλότερων βουνών στον κόσμο
4. Η ταχύτερη αναρρίχηση των πέντε υψηλότερων βουνών στον κόσμο
5. Η ταχύτερη αναρρίχηση των χαμηλότερων κορυφών των 8.000 μέτρων (Gasherbrum 1, Gasherbrum 2 και Broad Peak)
6. Η ταχύτερη αναρρίχηση των υψηλότερων κορυφών των 8.000 μέτρων, με διαδοχικές κορυφές τα Everest, Lhotse και Makalu σε 48 ώρες (κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του των 5 ημερών).

Η ομάδα του Bremont Project Possible αποτελούνταν από τους Νεπαλέζους σέρπα Mingma David, σέρπα Geljen, σέρπα Lakpa Dendi, Gesman Tamang και σέρπα Halung Dorchi, μαζί με τον σέρπα Dawa που ήταν ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης βάσης.


Επίσης, το Bremont Project Possible έδωσε στην ομάδα των σέρπα οδηγών του Νιμς την ευκαιρία να κατακτήσουν και οι ίδιοι ρεκόρ. Ο Mingma David έγινε ο νεότερος άνθρωπος που ανέβηκε και στις 14 ψηλότερες κορυφές, ολοκληρώνοντας 9 από αυτές κατά τη διάρκεια του project.

Στις 23 Απριλίου, λίγες μέρες αφότου είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, και κατεβαίνοντας από την κορυφή Αναπούρνα, ο Νιμς ηγήθηκε μιας επιτυχημένης αποστολής διάσωσης για να βρει τον ορειβάτη Dr Chin Wui Kin, ο οποίος είχε χωριστεί από μια άλλη αποστολή και έμεινε χωρίς φαγητό, νερό και φιάλη οξυγόνου για 40 ώρες. Στις 15 Μαΐου, έχοντας φτάσει στην κορυφή Κανγκτσενγιούνγκα σε μόλις 21 ώρες, ο Νιμς και η ομάδα του διέσωσαν δύο ακόμη ορειβάτες από ύψος 8.400 μέτρων, δίνοντάς τους το δικό τους συμπληρωματικό οξυγόνο που το είχαν ανάγκη. Αυτές δεν ήταν οι πρώτες -τολμηρές- αποστολές διάσωσης του Νιμς κατά τη διάρκεια αποστολών του. Το 2016, έσωσε τη ζωή μιας Ινδής ορειβάτισσας στη "ζώνη του θανάτου" του Έβερεστ και την κατέβασε 500 μέτρα από υψόμετρο 8450 μέτρων μόνος του.


Ο Νιμς γεννήθηκε στην περιοχή Νταουλαγκίρι του Νεπάλ, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, και μεγάλωσε στο Chitwan. Το 2003, κατατάχτηκε στη θρυλική Ταξιαρχία των Γκούρκα. Στη σύγχρονη εκδοχή του όρου, οι Γκούρκα είναι Νεπαλέζοι στρατιώτες που στρατολογούνται στον βρετανικό και τον ινδικό στρατό, το Βοηθητικό Σώμα Γκούρκα της Σιγκαπούρης, την Μονάδα Εφέδρων Γκούρκα του Μπρουνέι, την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και σε ζώνες πολέμου σε όλο τον κόσμο. Το 2009, πέρασε από επιλογή των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSF) και έγινε ο πρώτος Γκούρκα στην SBS (Special Boat Service), μια μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου του Βασιλικού Ναυτικού.

Παρά το γεγονός ότι ζούσε πάντα στην ύπαιθρο και στα βουνά, η αναρριχητική του καριέρα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, όταν έκανε ένα ταξίδι στο Everest Base Camp. Μόλις έφτασε, αντί να μείνει στο πρόγραμμα και να επιστρέψει στο Κατμαντού, επέλεξε -τολμηρά- να ανέβει στην κορυφή Λομπουτσέ (Lobuche East) σε ύψος 6.100 μέτρων και αυτό χωρίς να έχει κάνει πριν καμία αναρρίχηση. Στο χωριό Λομπουτσέ, είχε την τύχη να διδαχθεί από τον τελευταίο θρυλικό σέρπα Dorje Khatri.


Το 2018, ο Νιμς ανακηρύχθηκε Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) από την βασίλισσα για την εξαιρετική δουλειά του στην ορειβασία υψηλού υψομέτρου.

instagram , facebook

από: twisted sifter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου