Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μεταφέροντας την αρχαία πόλη του Hasankeyf

Ο ποταμός Τίγρης ρέει έξω από την αρχαία πόλη του Χάσανκεϊφ, με τα ερείπια της κατεστραμμένης γέφυρας και του φρουρίου στο προσκήνιο και τον αρχαίο μιναρέ του El Rizk Mosque στο κέντρο, 5 Μαΐου 2011.

Παλαιότερα είχαμε δει ένα θέμα με την αρχαία πόλη του Χάσανκεϊφ στην Τουρκία, με ιστορία 12.000 χρόνων, η οποία σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει, καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα την πλημμυρίσει για να φτιάξει ένα φράγμα στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου ενεργειακού έργου.



Σε λίγους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης θα εγκαταλειφθεί πλημμυρισμένο από το φράγμα Ilisu, ένα από τα νεότερα και μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα της Τουρκίας. Το αμφιλεγόμενο έργο θα επηρεάσει 199 οικισμούς κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, καθώς η στάθμη του νερού θα ανέβει κατά 60 μέτρα. Παρά τις αντιρρήσεις από διεθνείς και τοπικές ομάδες για τον εκτοπισμό χιλιάδων ατόμων, την απώλεια αρχαιολογικών χώρων, την ανάμειξη σε νομαδικές ομάδες, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ζητήματα κατανομής των υδάτων με το Ιράκ, οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη την πλήρωση του φράγματος.

Οι κάτοικοι του Χάσανκεϊφ έχουν πλέον μια "νέα" πόλη -με 700 νέα σπίτια και υποστηρικτικά κτίρια τρία χιλιόμετρα από την παλιά πόλη, πιο ψηλά στο λόφο- για να μετακομίσουν. Επίσης, μερικά από τα αιώνια μνημεία και τα τζαμιά από την παλιά πόλη μεταφέρθηκαν στη νέα πόλη.

Ντόπιοι φωτογραφίζουν τον τάφο του Zeynel Bey καθώς μετακινείται, 12 Μαΐου 2017. Οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν τη φιλόδοξη και αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να μετακινήσουν τον 545 χρόνων τάφο σε νέο μέρος πριν από τις αναμενόμενες πλημμύρες στο φράγμα Ilisu.

Το φράγμα Ilisu, κοντά στο Mardin της Τουρκίας, 2 Οκτωβρίου 2019.

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Koctepe φαίνεται να πλημμυρίζεται αργά από την αύξηση του νερού στο φράγμα Ilisu, 2 Οκτωβρίου 2019.

Τα νεόκτιστα σπίτια στο Νέο New Χάσανκεϊφ, περίπου τρία χιλιόμετρα από την παλιά πόλη (αριστερά στο βάθος), 3 Οκτωβρίου 2019.

Το Artuklu Hamam, ένα παλαιό λουτρό που ζυγίζει 1.600 τόνους, μετακινείται σε έναν ειδικά κατασκευασμένο δρόμο από το Χάσανκεϊφ σε μια νέα θέση, 6 Αυγούστου 2018.

Μια εναέρια άποψη των 600 χρόνων τζαμιού Eyyubi που μεταφέρεται στην περιοχή του Νέου Πολιτιστικού Πάρκου πάνω από μια γέφυρα στον ποταμό Τίγρη, 21 Δεκεμβρίου 2018.

Κόσμος φωτογραφίζεται μπροστά από τον μετεγκατεστημένο τάφο του Zeynel Bey, του 15ου αιώνα, στο Νέο Χάσανκεϊφ, 3 Οκτωβρίου 2019.

Μπροστά, το παλιό νεκροταφείο στο Χάσανκεϊφ, και πίσω το Νέο Χάσανκεϊφ, 3 Οκτωβρίου 2019.

Ο Cetin Cile βλέπει να ξεθάβουν το σώμα της μητέρας του για να μεταφερθεί από το παλιό νεκροταφείο στο νέο του, 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Το σώμα της μητέρας του Cetin Cile στο νέο νεκροταφείο, 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Χάσανκεϊφ, 1η Οκτωβρίου 2019.

Κόσμος απολαμβάνει το ρηχό νερό στις όχθες του Τίγρη στο Χάσανκεϊφ, 2 Οκτωβρίου 2019.

Ένα παλιό χωριό κοντά στο αρχαίο φρούριο του Χάσανκεϊφ, 3 Οκτωβρίου 2019.

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Celikkoy, περίπου 12 μίλια πάνω από το φράγμα Ilisu, στα αρχικά στάδια της βύθισης, 4 Οκτωβρίου 2019.

από: the atlantic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου