Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Τα Μάτια της Μαυριτανής που επιβλέπουν την ισπανική πόλη Κουένκα


Δύο μεγάλα μάτια, που τα ζωγράφισε κάποιος ανώνυμος κάποτε, σε ένα βουνό με θέα προς την πόλη, αποδίδουν φόρο τιμής σε έναν παλιό μύθο.



Βαμμένα σε μια ρωγμή στα βουνά που επιβλέπουν την μεσαιωνική πόλη Κουένκα, στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλλη-Λα Μάντσα στην κεντρική Ισπανία, υπάρχουν δύο μεγάλα μπλε μάτια που κοιτούν τα μικρά δρομάκια της πόλης. Τα ζωγράφισε κάποτε ένας ανώνυμος καλλιτέχνης και αποδίδουν φόρο τιμής σε έναν θρύλο μιας απαγορευμένης αγάπης ηλικίας σχεδόν 1.000 χρόνων.


Η ιστορία της πόλης, που απέχει σχεδόν μια ώρα από την Μαδρίτη, ξεκινάει την εποχή της κατάκτησης της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μουσουλμάνους το 714. Η πόλη, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου από ασβεστόλιθο, χτίστηκε από τους Μαυριτανούς ως ένα αδιαπέραστο φρούριο και η σχεδόν τέλεια κατάστασή της την έχει καταστήσει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο θρύλος πίσω από τα "Los Ojos de la Mora" τοποθετείται μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς τον 12ο αιώνα. Σε μια από τις γειτονιές που κατοικούσαν οι Μαυριτανοί, μια Μαυριτανή και ένας χριστιανός στρατιώτης ερωτεύτηκαν. Η αγάπη τους κρατήθηκε μυστική, καθώς η επαφή μεταξύ των δύο θρησκειών απαγορευόταν αυστηρά. Ο πατέρας της νεαρής σκόπευε να την παντρέψει με έναν νεαρό Μαυριτανό που είχε ζήτησε το χέρι της. Όταν εκείνη απέρριψε την πρόταση, ο νεαρός άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις της τη νύχτα.


Ο στρατιώτης και η νεαρή γυναίκα είχαν σκοπό να φύγουν κρυφά ώστε να είναι μαζί και να βρουν έναν ιερέα για βαφτιστεί εκείνη χριστιανή και να μπορούν να παντρευτούν. Τη νύχτα που είχαν προγραμματίσει να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, ο στρατιώτης δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα Μαυριτανών που έστειλε ο απορριφθείς εραστής της γυναίκας και σκοτώθηκε.


Απελπισμένη, η γυναίκα προσπάθησε να αυτοκτονήσει για να μπορέσει να ενωθεί με τον εραστή της στον ουρανό, αλλά ο ιερέας της υπενθύμισε ότι η αυτοκτονία απαγορεύεται στους χριστιανούς. Τότε, λέγεται ότι, η γυναίκα πέθανε με την καρδιά της χίλια κομμάτια και ότι μέχρι σήμερα τα μάτια της επιβλέπουν το παλιό τμήμα της πόλης, εκεί που προοριζόταν να συναντήσει τον εραστή της.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου