Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ένας μηχανικός δράκος 25 μέτρων, που τον χειρίζονταν 17 άνθρωποι, στους δρόμους του Καλαί


Οι δράκοι συνεχίζουν να είναι αγαπημένα μυθικά πλάσματα πολλών.



Δείτε ακόμη:
Εκεί που δημιουργούνται οι μηχανές από τα όνειρα του Ιουλίου Βερν

Πρόσφατα, η ομάδα Compagnie La Machine δημιούργησε έναν γιγαντιαίο, πλήρως λειτουργικό μηχανικό δράκο, που ξερνάει φωτιές από το στόμα του.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, στον ουρανό της γαλλικής πόλης Καλαί εμφανίστηκε ένας τρομερός δράκος. Το ύψους όσο ένα τριώροφο κτήριο πλάσμα περιπλανιόταν στην πόλη για τρεις μέρες, πετώντας φωτιές παντού.


Ο "Le Dragon de Calais", ή Δράκος του Καλαί, εμφανίστηκε την 1η Νοεμβρίου. Σε μια ομάδα 17 ανθρώπων ανατέθηκε να ελέγξει το γιγάντιο θηρίο καθώς παρέλαυνε μέσω του Καλαί. Συγκεκριμένα, τα Sea Front, Calais-Nord και Saint-Pierre έγιναν οι χώροι όπου η La Machine έκανε τις επιδείξεις της.

"Η ιδέα για κάθε μηχανικό πλάσμα έρχεται πρώτα με τη μορφή ενός σκίτσου που σχεδιάζει ο François Delarozière", εξηγεί ο Pauline David, Διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας της La Machine. "Για το Καλαί -μια πόλη κοντά στη θάλασσα- ο Delarozière ήθελε ένα μυθολογικό πλάσμα που είναι ένα μείγμα όλων των στοιχείων: φωτιά, νερό, αέρας και γη".

Το γιγάντιο θηρίο ζυγίζει 72 τόνους, φτάνει τα 10 μέτρα σε ύψος και έχει μήκος 25 μέτρα. "Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο μεγάλος είναι ότι ο Delaroziere ήθελε να είναι ορατός από τα πορθμεία που έρχονται από την Αγγλία".


Η La Machine είναι μια θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε το 1999, με αρχηγό τον François Delarozière. Ο θίασος αποτελείται από πολλούς καλλιτέχνες, τεχνικούς και σχεδιαστές που δημιουργούν ασυνήθιστα θεατρικά αντικείμενα για τις παραστάσεις τους. Η ομάδα είναι υπεύθυνη για μια σειρά από άλλους αξιοσημείωτους κινητικούς γίγαντες, όπως ο Μινώταυρος Le Gardien du Temple (Φύλακας του Ναού) και η Αράχνη "La Princesse" (η Πριγκίπισσα).

Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τα σχέδιά τους είναι η φύση. "Κάθε μηχανή που κατασκευάστηκε από την La Machine εμπνέεται από τη φύση. Ο Δράκος αντλεί την αισθητική του από τα ιγκουάνα και τον Δράκο του Κόμοντο", εξηγεί η Pauline David. "Είναι στο χρώμα της θάλασσας -μια μετάβαση από το πράσινο στο μπλε, που αλλάζει ανάλογα με τον καιρό, τον ήλιο και τη βροχή".


Η ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιων έργων για την επέκταση του λιμένα του Καλαί, οι εργάτες έσπασαν κατά λάθος την ιερή πέτρα που σφράγιζε την πύλη προς τα βόρεια. Η πέτρα ήταν η προστασία των κατοίκων της περιοχής από τα δεινά του κάτω κόσμου. Έτσι, ένας δράκος κατάφερε να βγει από αυτήν και να μπει στον κόσμο των ανθρώπων. Χωρίς τα υπόγεια δεσμά του, κατευθύνεται προς την πόλη του Καλαί.

Το μυθικό πλάσμα διέσχισε το Καλάι επί 3 ημέρες πριν γίνει μόνιμος κάτοικος της πόλης.


Η παράσταση χωρίστηκε σε τρεις πράξεις, μία για κάθε μέρα. Η "Αντιπαράθεση", όταν ο δράκος έφτασε στην πόλη, αλλά κοιμήθηκε στο χιόνι, ο "Αιφνιδιασμός", όπου ο δράκος μπήκε στην πόλη, εκπλήσσοντας τους κατοίκους με την συμπεριφορά του, και η "Συμφιλίωση", που ο δράκος ανακάλυψε τη μουσική, δημιουργώντας έτσι μια σχέση με τους ντόπιους και έγινε πολίτης του Καλαί.

Όπως εξηγεί η Pauline David, "Η ομάδα που χειρίζεται τον δράκο, επικοινωνεί με walkie-talkie κατά τη διάρκεια της παραστάσεις. Υπάρχει επίσης ένας 'κουκλοπαίκτης', ένας συντονιστής των κινήσεων, ο οποίος διαχειρίζεται την ομάδα δίνοντάς της εντολές από το πάτωμα, δηλαδή τις προθέσεις και τα συναισθήματα του Δράκου".


Αν και διαθέτει φτερά που κινούνται, είναι καθαρά για αισθητική. Όμως, ο λαιμός και το ράμφος του είναι πλήρως λειτουργικά καθώς μπορούν να ξεράσουν φωτιές. Το θηρίο έχει πράσινα-μπλε λέπια, απειλητικά κέρατα και πλατιά κόκκινα φτερά. Σχεδόν όλα τα μέρη του κινούνται: το στόμα, τα φτερά, τα πόδια, ο λαιμός, ακόμη και η ουρά, η οποία, παρεμπιπτόντως, επίσης ξερνάει φωτιά.

"Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε ένα έργο για τη Ναντ -το Δέντρο Ερωδιός. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο γλυπτό ύψους 35 μέτρων, το οποίο ζυγίζει 1.700 τόνους", λέει η David, και θα είναι μια διαδραστική εμπειρία. "Το φυτό έχει ρίζες σε μια μεταλλική δομή και έχει τη μορφή κρεμαστού κήπου. Από πάνω του είναι δύο γιγάντιοι ερωδιοί, καθένας από τους οποίους μπορεί να μεταφέρει μέχρι δώδεκα επιβάτες για μια κυκλική πτήση. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τους κήπους περνώντας από κλαδί σε κλαδί και να δει έναν τεράστιο μηχανικό κτηνοτρόφο με γιγαντιαία κολομπρί, λιοντάρια, μυρμήγκια, κάμπιες και πολλά άλλα".


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που απελευθερώθηκε ένας μηχανικός δράκος για να περιπλανηθεί σε μια πόλη. Το 2017, η La Machine έκανε βόλτα ένα μηχανικό κίτρινο δράκο -τον Long Ma- στην Οτάβα του Καναδά, για να γιορτάσει την 150ή επέτειο του Καναδά. Επίσης, η γιορτή "Drachenstich" ή "ο Θάνατος του Δράκου" πραγματοποιήθηκε με ένα γιγαντιαίο, μηχανικό δράκο -τον Fanny- που κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Zollner Elektronik AG.


από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου