Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός του κόσμου

Λεπτομέρεια του πρώτου τυπωμένου χάρτη της Ιερουσαλήμ στο Peregrinatio in Terram Sanctam

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του 15ου αιώνα Peregrinatio in Terram Sanctam παρουσιάζει τις πρώτες ακριβείς εκτυπώσεις της Ιερουσαλήμ και της Βενετίας, μεταξύ άλλων πόλεων.



Πώς ήταν η Ιερουσαλήμ ή η Βενετία στα τέλη του 15ου αιώνα; Οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου μπορούν πλέον να τις δουν σε μια νέα έκθεση που περιλαμβάνει τον πρώτο δημοσιευμένο ταξιδιωτικό οδηγό του κόσμου. Το Peregrinatio in Terram Sanctam (Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους), γραμμένο από τον Γερμανό πολιτικό και ταξιδιώτη Μπέρνχαρντ φον Μπράιντενμπαχ (Bernhard von Breydenbach) το 1486, παρουσιάζει τις πρώτες ακριβείς εκτυπώσεις αυτών των πόλεων και νησιών της Μεσογείου, όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Το σπάνιο βιβλίο εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο ως τμήμα του "Inspired by the east: how the Islamic world influenced western art", μια έκθεση που "παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης".

Γραμμένο στα Λατινικά, ο ταξιδιωτικός οδηγός του Μπράιντενμπαχ περιγράφει το προσκύνημά του στους Ιερούς Τόπους στην Παλαιστίνη από το 1483 έως το 1484. Οι εικονογραφήσεις του βιβλίου έγιναν από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Erhard Reuwich, ο οποίος συνόδευσε τον Μπράιντενμπαχ στα ταξίδια του. Το βιβλίο εκτυπώθηκε στο Μάιντζ της Γερμανίας, όπου νωρίτερα εκείνο τον αιώνα είχε εφευρεθεί η εκτυπωτική μηχανή.

Λεπτομέρεια των Αγίων Τόπων

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, το βιβλίο έκανε αμέσως αίσθηση στην Ευρώπη, καθώς ήταν το πρώτο που παρείχε ρεαλιστικές απεικονίσεις τόπων που ο μέσος Δυτικοευρωπαίος δεν μπορούσε να δει εκείνη την εποχή.

"Πριν από αυτό το βιβλίο, οι περισσότερες απεικονίσεις τόπων όπως η Ιερουσαλήμ ή η Βενετία ήταν απολύτως φανταστικές", δήλωσε ένας επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου. "Πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη είχαν επισκεφθεί ποτέ αυτά τα μέρη, οπότε δεν είχαν πραγματική εικόνα για το πώς ήταν, μέχρι που βρέθηκε αυτός ο θαυμάσια λεπτομερής οδηγός".

Λεπτομέρεια ενός χάρτη της Βενετίας

Το 500 χρόνων βιβλίο αποτελείται από αναδιπλούμενους χάρτες που βγαίνουν από το βιβλίο. Ένας λεπτομερής χάρτης της Ιερουσαλήμ πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος τυπωμένος χάρτης της πόλης. Ο χάρτης δείχνει τον Θόλο του Βράχου στο κέντρο -ένα μουσουλμανικό ιερό το οποίο βρίσκεται στο όρος του Ναού, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ- που απεικονίζεται από το Όρος των Ελαιών στα ανατολικά. Εκείνη την εποχή, η Ιερουσαλήμ ανήκε στο Μαμελουκικό Σουλτανάτο -ένα μεσαιωνικό σουλτανάτο που περιελάμβανε την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, και τη Χετζάζη- μέχρι την κατάκτησή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517.

Ο χάρτης της Ιερουσαλήμ έκανε το βιβλίο μεγάλη επιτυχία μεταξύ των προσκυνητών και επανατυπώθηκε σε νέες εκδόσεις για δεκαετίες. Γενικότερα όμως, τα μεγάλα πανοράματα των διάσημων πόλεων είναι αυτό που έκανε αυτό το βιβλίο τόσο αξιοσημείωτο και μπεστ σέλερ του 15ου αιώνα.

Η έκδοση που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο -και ανήκει στη συλλογή του Μουσείου- είναι ένα σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης. Όλους αυτούς τους αιώνες, μόνο μερικά αντίγραφα έχουν επιβιώσει. Τα πρώτα αντίγραφα σπάνια εκτίθενται λόγω της υψηλής ευαισθησίας του βιβλίου στο φως.

Η Κρήτη

Η δημοτικότητα του βιβλίου οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιών στους Αγίου Τόπους τον 15ο αιώνα. Οι ανατολιστές ταξιδιωτικοί οδηγοί της περιοχής συνέχισαν έχουν μεγάλη ζήτηση τους επόμενους αιώνες και έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

από: hyperallergic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου