Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Οι πινακίδες της Lombard Street στο Λονδίνο


Οι τελευταίες τέσσερις πολυτελείς πινακίδες του ιστορικού τραπεζικού δρόμου του Λονδίνου.



Η λονδρέζικη έκδοση της Wall Street έχει ένα μακρύ ιστορικό παρελθόν. Εκεί γεννήθηκε ο ποιητής του 18ου αιώνα Αλεξάντερ Πόουπ (Alexander Pope). Το όνομα της οδού αναφέρεται στο Κεφάλαιο του Καρλ Μαξ. Υπάρχει μάλιστα μια παλιά έκφραση με το όνομα της οδού, που αναφέρεται για πολύ παράξενα πράγματα. Όμως, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της είναι οι ξεχωριστές πινακίδες του δρόμου, οι οποίες επηρέασαν τα λογότυπα των σύγχρονων εταιρειών.


Στα πρώτα της χρόνια, η Lombard Street είχε περίπου 138 πινακίδες. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων τις κατασκεύαζαν όλο και μεγαλύτερες και πιο έξω στο δρόμο, προσπαθώντας να τραβήξουν όλο και περισσότερη προσοχή. Οι εντυπωσιακές πινακίδες είχαν εικόνες -και όχι λέξεις-, επειδή εκέινη την εποχή οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι. Με το πέρασμα του χρόνου, οι εταιρείες που είχαν την έδρα τους στην οδό ενσωμάτωσαν τις εικόνες στα λογότυπά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο αετός της Barclays, της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


Οι πινακίδες αποτελούσαν πραγματική απειλή για τους περαστικούς. Πολλές από αυτές ήταν τόσο βαριές που έλκυαν την πρόσοψη του κτηρίου πάνω στο οποίο ήταν κρεμασμένες προς το στο δρόμο. Το 1666, μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά που κατέστρεψε το δρόμο, οι επιχειρηματίες επέλεξαν να κάνουν πινακίδες από πέτρα, οι οποίες έθεταν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με το βάρος.

Μέχρι τη δεκαετία του 1800, οι υπερβολικές πινακίδες είχαν εξαφανιστεί από την Lombard. Το 1902, ο Frederick George Hilton Price, ένας τραπεζίτης στην Lombard και συγγραφέας του The Signs of Old Lombard Street, βοήθησε να αναστηλωθούν 23 από τις πινακίδες που συμφωνούσαν με τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδος Ζ' του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανάμεσά τους ήταν μια ακρίδα, μια άγκυρα, μια γάτα που παίζει βιολί και μια κορώνα πάνω από ένα κεφάλι. Είναι οι μόνες που παραμένουν και σήμερα.


Στο πέρασμα των χρόνων, οι πινακίδες έχουν μετακινηθεί για διαφόρους λόγους από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη. Παρ' όλες τις αλλαγές όμως, βοήθησαν να διαμορφωθούν οι επιχειρήσεις σε αυτό που θεωρείται η Wall Street του Λονδίνου. Οι τέσσερις εναπομείναντες πινακίδες βρίσκονται όλες κοντά στον αριθμό 68 της Lombard Street.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου