Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Πέντε τραγούδια για διάσημες μάχες και στρατιώτες

Η Επέλαση της Ελαφριάς Ταξιαρχίας, Richard Caton Woodville, Jr. - πηγή

Εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχουν τραγούδια για μάχες και πολέμους. Ο κόσμος πάντα έλεγε τραγούδια για να υμνήσει τις πράξεις μεγάλων πολεμιστών. Και ενώ η μουσική μπορεί να έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των αιώνων, τα θέματα για τα οποία γράφουν τραγούδια έχουν παραμείνει σχεδόν τα ίδια. Έτσι, στον 20ο και 21ο αιώνα έχουν γραφτεί πολλά εμβληματικά τραγούδια για μάχες, στρατιώτες και πολέμους.



Τα πέντε τραγούδια που ακολουθούν αναφέρονται σε πολύ διαφορετικές μάχες και εμπειρίες πολέμου, με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Η πρόθεση τους όμως -σε αυτά και αμέτρητα άλλα τραγούδια εμπνευσμένα από τη γενναιότητα των στρατιωτών και την τραγωδία του πολέμου- είναι γενικά η ίδια.

The Trooper, Iron Maiden



Το "The Trooper" των Iron Maiden κυκλοφόρησε το 1983 στο album "Piece of Mind". Το heavy metal μουσικό συγκρότημα από την Αγγλία έχει γράψει τραγούδια εμπνευσμένα από την ιστορία (όπως το Alexander the Great) και ειδικότερα από την στρατιωτική ιστορία. Το "The Trooper" βασίζεται στην περίφημη Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας, η οποία έλαβε χώρα στον πόλεμο της Κριμαίας, στη μάχη της Μπαλακλάβα στις 25 Οκτωβρίου του 1854.
Ο Πόλεμος της Κριμαίας υπήρξε το αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πραγματοποιήθηκαν και μικρότερης έντασης εκστρατείες στη δυτική Ανατολία, τον Καύκασο, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ένοπλη σύγκρουση ήταν μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από τη μία πλευρά και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας από την άλλη.
Από τα πιο γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα και έχουν καταγραφεί ιστορικά στο χρονολόγιο των συρράξεων ήταν και η Μάχη της Μπαλακλάβα. Σε αυτήν πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη "επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας", η αυτοθυσία της οποίας ενέπνευσε τον Άλφρεντ Τένισον να γράψει το περίφημο ποίημα. Περίπου 660 Βρετανοί ιππείς κάλπασαν προς το θάνατο, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα διέθεταν άφθονη υποστήριξη από το πυροβολικό. O απολογισμός της παράτολμης επίθεσης ήταν τραγικός. Μόλις 195 από τους 660 κατόρθωσαν να επιστρέψουν σώοι. Τουλάχιστον 130 σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν, ενώ χάθηκαν σχεδόν 500 άλογα. H θαρραλέα έφοδος δεν είχε κάποια επίδραση στην έκβαση της μάχης. Όπως παρατήρησε ο Γάλλος στρατηγός Πιερ Mποσκ για την έφοδο, "ήταν εκπληκτική, αλλά αυτό δεν είναι πόλεμος".
Όπως το διάσημο ποίημα του Άλφρεντ Τένισον, το "The Trooper" αποτίει φόρο τιμής στο θάρρος όσων οδήγησαν τα άλογά τους στη μάχη εκείνης της μοιραίας ημέρας.


Buffalo Soldier, Bob Marley



Το "Buffalo Soldier" του Bob Marley είναι και αυτό το 1983 και έχει να κάνει και αυτό με ιππείς, αλλά αυτοί οι στρατιώτες πολέμησαν σε αμερικανικό έδαφος.
Το ψευδώνυμο "buffalo soldier" δόθηκε στους άνδρες του 9ου και 10ου συντάγματος ιππικού του στρατού των ΗΠΑ, μερικές από τις πρώτες μονάδες στις οποίες υπηρέτησαν Αφροαμερικανοί στρατιώτες τον 19ο αιώνα.

Buffalo Soldier, 9th Cavalry, 1890

Το όνομα "buffalo soldier" φέρεται να προήλθε από τους πολεμιστές της ινδιάνικης φυλής Τσεγιέν, εναντίον των οποίων οι Αφροαμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Λόγω των κατσαρών μαλλιών τους, της σκληρότητας και της αντοχής τους στην μάχη -καθώς και το γεγονός ότι οι άνδρες του 9ου και 10ου συντάγματος φορούσαν παλτά από βούβαλο το χειμώνα- οι Τσεγιέν τους αποκαλούσε "buffalo soldier".
Το παρατσούκλι έμεινε και στο διάσημο τραγούδι του, ο Bob Marley θέλει να τιμήσει τον ρόλο που έπαιξαν αυτοί οι άντρες στην αμερικανική ιστορία.


Rooster, Alice in Chains



Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι "Rooster", κυκλοφόρησε από την heavy metal μπάντα Alice in Chains στο άλμπουμ τους Dirt του 1992 και είναι πιο προσωπικό από τα προηγούμενα δύο.


Το "Rooster" ασχολείται με τις εμπειρίες πολέμου ενός συγκεκριμένου βετεράνου του Βιετνάμ: τον πατέρα του κιθαρίστα Jerry Cantrell, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το τραγούδι μιλάει για τις εμπειρίες του πατέρας του Cantrell -που είχε το παρατσούκλι Rooster- στις ζούγκλες του Βιετνάμ.
Στίχοι όπως "got my pills ‘gainst mosquito death, my buddy’s breathing his dying breath" απεικονίζουν την βαρβαρότητα της μάχης στην ζούγκλα, ενώ άλλα στίχοι όπως "they spit on me in my homeland", λένε για το μίσος και την περιφρόνηση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολλοί στρατιώτες όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον πόλεμο του Βιετνάμ, το τραγούδι βρήκε ανταπόκριση σε πολλούς στρατιώτες που υπηρετήσαν σε πιο πρόσφατους πολέμους, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ.

Impi, Johnny Clegg



Όπως και το "The Trooper" των Iron Maiden, το Impi ασχολείται με μια άλλη διάσημη βρετανική μάχη του 19ου αιώνα: τη Μάχη του Isandlwana. Ο Johnny Clegg, με το παρατσούκλι White Zulu, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της Νότιας Αφρικής του 20ου αιώνα. Αυτός και η σύζυγός του, Juluka, πέτυχαν διεθνή επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το τραγούδι τους "Impi" περιγράφει τη Μάχη του Isandlwana του 1879 από την οπτική των Ζουλού.

The Battle of Isandlwana, Charles Edwin Fripp - πηγή

Οι στίχοι, μερικοί εκ των οποίων είναι αγγλικοί και μερικοί είναι στα ζουλού, περιγράφουν την επέλαση του ανίκητου βρετανικού στρατού και υμνούν το θάρρος και τη δύναμη των πολεμιστών Ζουλού που νίκησαν τον βρετανικό στρατό στο όρος Isandlwana.


The Night They Drove Old Dixie Down, The Band



Το "The Night They Drove Old Dixie Down" των The Band γράφτηκε το 1969 και αφορά τις τελευταίες ημέρες του αμερικανικού εμφυλίου. Προβάλει τον πόλεμο από την οπτική γωνία ενός φτωχού γεωργού του Νότου ο οποίος έχασε τον αδελφό του στον πόλεμο. Είναι ίσως το πιο εμβληματικό τραγούδι του 20ού αιώνα για τον εμφύλιο πόλεμο.

Η μάχη του Antietam, η πιο θανατηφόρα μάχη μιας ημέρας του εμφυλίου - πηγή

Στίχοι, όπως "in the winter of ’65, we were hungry, just barely alive" και "like my brother above me, who took a rebel stand, he was just eighteen, proud and brave, but a Yankee laid him in his grave", παρουσιάζουν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές του πολέμου και τα όσα τράβηξαν οι Νότιοι στις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου.

από: war history online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου