Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Khutulun, η πιο τρομερή πολεμίστρια της Ασίας και δισέγγονη του Τζένγκις Χαν

Αφίσα για το Turandot, την όπερα που πιστεύεται ότι βασίζεται στη ζωή της Khutulun

Η Khutulun, η μοναδική κόρη του Kaidu -εγγονού του Ογκοντέι Χαν, τρίτου γιου του Τζένγκις Χαν-, ήταν μια Μογγόλα πριγκίπισσα και ατρόμητη πολεμίστρια.



Ο Kaidu κυβέρνησε το Χανάτο Τσαγκατάι -εκτεινόταν από τον ποταμό Αμού Ντάρια, νότια της λίμνης Αράλης, μέχρι τα όρη Αλτάι, στα σύνορα της σημερινής Μογγολίας και της Κίνας- και η Khutulun ήταν το αγαπημένο του παιδί. Η φυσική της δύναμη και η ικανότητές της στην τοξοβολία, την ιππασία και τον πόλεμο την έκαναν ιδανικό σύντροφο κατά τη διάρκεια της μάχης. Ίππευε δίπλα του, παίρνοντας αιχμαλώτους στο άλογό της.

Οι δύο τους πολέμησαν τους στρατούς της δυναστείας Γιουάν και κράτησαν υπό την κατοχή τους τη δυτική Μογγολία και την Κίνα. Εκτός από το να τον βοηθάει στις εκστρατείες του, ο Kaidu βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην Khutulun στο να του δίνει στρατιωτικές και πολιτικές συμβουλές.

Ήταν φημισμένη για την αθλητική της ανδρεία και αρνούνταν να παντρευτεί οποιονδήποτε αν πρώτα δεν είχε καταφέρει να την νικήσει στην πάλη. Μάζευε τα άλογα από οποιονδήποτε δεν μπορούσε να την νικήσει. Λέγεται ότι έχει μαζέψει 10.000 άλογα από τους αποτυχημένους μνηστήρες, συγκεντρώνοντας ένα κοπάδι τόσο μεγάλο όσο οι αυτοκράτορες.

Η Khutulun παλεύει με έναν υποψήφιο μνηστήρα, 1410–1412

Πολλά από όσα μας είναι γνωστά για την Khutulun προέρχονται από τις γραπτές ιστορικές αναφορές του Μάρκο Πόλο και του Πέρση ιστορικού Rashad al-Din. Όμως, πολλές από τις ιστορικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν τη ζωή της είναι ασαφείς. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λογαριασμοί του ενδεχομένου γάμου της.

Μια εκδοχή των γεγονότων αναφέρει ότι συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν φήμες πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Συνειδητοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν αυτές οι φήμες στη φήμη του πατέρα της, επέλεξε να παντρευτεί έναν άνδρα, χωρίς να παλέψει μαζί του. Ο Rashad al-Din αναφέρει είναι ότι τελικά ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν Μογγόλο ηγεμόνα στην Περσία, τον Ghazan.

Κατ' άλλους, παντρεύτηκε έναν φυλακισμένο που δεν κατάφερε να δολοφονήσει τον πατέρα της. Όλοι όμως αναφέρουν ότι τελικά συμφώνησε να παντρευτεί, αλλά παρέμεινε αήττητη ως παλαιστής και η αθλητική της κυριαρχία δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Ο Kaidu ήθελε να την ονομάσει την επόμενη Χαν μετά τον θάνατό του, αλλά κάτω από έντονη πίεση των 14 αδελφών της, υπέκυψε. Αντ' αυτού, ονόμασε τον αδελφό της Orus ως τον επόμενο Χαν. Η Khutulun συμφώνησε να στηρίξει τον Orus και ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε μια θέση ως διοικητής του στρατού. Οι δύο τους παρέμειναν σύμμαχοι μέχρι το θάνατό της, από άγνωστες αιτίες, το 1306.

Η ιστορία της αποτελεί έμπνευση για διάφορα έργα τέχνης σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μύθων του Γάλλου μελετητή François Pétis de la Croix, μιας ημιτελούς όπερας του Ιταλού συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι και πιο πρόσφατα, στη σειρά του Netflix "Marco Polo" (2014) όπου την υποδύεται η Κλόντια Κιμ. Αυτοί οι φανταστικοί λογαριασμοί έχουν ανακατέψει τα ιστορικά αρχεία και έχουν προσθέσει στον μύθο και το μυστήριο της ζωής της, αλλά όλοι μιλούν για τη σωματική της δύναμη και την στρατιωτική της ικανότητα. Στη Μογγολία, την μνημονεύουν ως μια μεγάλη αθλήτρια και άγρια πολεμιστή.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου