Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Η παράξενη περίπτωση της Mary Reeser και της ανθρώπινης αυτανάφλεξης


Όταν το 1951 η αστυνομία βρήκε την Reeser, ήταν σχεδόν ολόκληρη στάχτες. Όμως, μυστηριωδώς, το υπόλοιπο διαμέρισμά της είχε μείνει ανέπαφο.



Η ιστορία της Mary Reeser από το Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα είναι η περίπτωση της "γυναίκας αποκαΐδι", όπως την αποκάλεσαν. Στις 2 Ιουλίου του 1951, η σπιτονοικοκυρά της Reeser, Pesy Carpenter, πέρασε από το διαμέρισμά της για να της δώσει ένα τηλεγράφημα. Εκεί, δεν της απάντησε κανείς. Έβαλε το χέρι της στο πόμολο και το βρήκε ασυνήθιστα ζεστό. Κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Η αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμα της Cherry Street 1200 και βρήκε την 67χρονη Mary Reeser νεκρή από μια μυστηριώδη φωτιά. Οι αναφορές έλεγαν ότι το σώμα της διαλύθηκε από μια φλόγα με "άσπρη, ζεστή ένταση". Δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα από την Reeser. Μόνο ένα πόδι με την παντόφλα ακόμα φορεμένη, το οποίο παραδόξως δεν είχε σημάδια καύσης, ένα μέρος της σπονδυλικής στήλης της, και τέλος ένα κομμάτι του κρανίου της που το περιέγραψαν ως συρρικνωμένο.

Αν και το διαμέρισμα ήταν πολύ ζεστό όταν έφτασε η αστυνομία, παρέμενε ως επί το πλείστον ανέπαφο. Τα πλαστικά οικιακά αντικείμενα κοντά στο κάθισμα της Reeser είχαν μαλακώσει και είχαν χάσει τη μορφή τους. Όμως, το υπόλοιπο δωμάτιο ήταν φαινομενικά ανεπηρέαστο από τις φλόγες που κάλυψαν την Reeser. Το χαλί είχε ένα σημάδι καψίματος πάνω του. Μια καρέκλα και ένα τραπεζάκι στη μέση του σημαδιού του καψίματος ήταν όρθια.

Πυροσβέστες εξετάζουν τα αποκαΐδια της Mary

Δεδομένου ότι απαιτούνται τρεις ή τέσσερις ώρες θερμοκρασίας περίπου 1.649οC για να αποτεφρωθεί ένα σώμα, η υπόθεση μπέρδεψε τις αρχές.

Λόγω των μυστηριωδών συνθηκών της υπόθεσης, υπέθεσαν ότι η Reeser ήταν θύμα ανθρώπινης αυτανάφλεξης (Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη, SHC). Αυτό συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος τυλίγεται στις φλόγες από μια χημική αντίδραση μέσα στο σώμα του, χωρίς καμία προφανή ανάφλεξη κάποιας εξωτερικής πηγής θερμότητας. Παρόλο που υπάρχουν ιστορίες υποτιθέμενης ανθρώπινης αυτανάφλεξης από το 1663, δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες.

Επικεφαλής στην υπόθεση ήταν ο Cass Burgess, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι, "Αυτή η φωτιά είναι περίεργη".

Ο Burgess και η ομάδα του έστειλε κουτιά υλικού από το διαμέρισμα στο εργαστήριο του FBI στην Ουάσινγκτον για χημική ανάλυση. Ανάμεσα στα υλικά υπήρχαν ένα τμήμα του χαλιού, κομμάτια από τους τοίχους και τμήματα της καρέκλας όπου καθόταν η Reeser τη στιγμή του θανάτου της.

Όμως, και το κοινό τρελάθηκε με την υπόθεση. Ο ιατροδικαστής Ed Silk ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 ερασιτέχνες αστυνομικοί του τηλεφώνησαν να του πουν τις θεωρίες τους.

Η ομάδα της αστυνομίας δήλωσε ότι ήταν ένας "τυχαίος θάνατος από φωτιά άγνωστης προέλευσης". Ο Burgess είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα, απλώς, το έκαναν έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η ταφή της άτυχης γυναίκας.

Το FBI διαπίστωσε ότι ο θάνατος της Reeser δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης αυτανάφλεξης. Ωστόσο, η πραγματική αιτία παραμένει ένα μυστήριο.

Το FBI πίστευε ότι το λίπος του σώματος της Reeser παρείχε το καύσιμο για την φωτιά που την έκαψε όταν πιθανώς άναψε ένα τσιγάρο και αποκοιμήθηκε. Πήρε φωτιά και "όταν το σώμα άρχισε να αναφλέγεται, έγινε η σχεδόν πλήρης καταστροφή λόγω του λίπους της".

Είναι αλήθεια ότι το ανθρώπινο λίπος είναι εξαιρετικά εύφλεκτο, ακόμα δε περισσότερο στους εύσωμους, όπως ήταν η Reeser (ζύγιζε 78 κιλά).

Ενώ η εξήγηση του FBI είχε κάποια λογική, παρείχε μόνο μια μερική εξήγηση, καθώς παρέμεναν ορισμένες ανωμαλίες. Για παράδειγμα, ένας σωρός από εφημερίδες που ήταν δίπλα στην καρέκλα της Reeser παρέμεινε εντελώς άθικτος.

Ο Δρ Wilton M. Krogman, καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας και έμπειρος ερευνητής πυρκαγιών, διαφώνησε με το συμπέρασμα του FBI. Ο Krogman έγραψε ότι απ' όλους τους θανάτους λόγω πυρκαγιάς που είχε διερευνήσει, "δεν μπορώ να σκεφτώ μια πλήρη καύση χωρίς να καεί το διαμέρισμα".

Εν κατακλείδι, οφειλόταν ο θάνατος της Mary Reeser στην ανθρώπινη αυτανάφλεξη; Δεδομένου ότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από το θάνατό της, φαίνεται απίθανο να καθοριστεί ποτέ η αληθινή αιτία.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου