Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

10 βουνά που μοιάζουν με τραπέζι

Βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Βενεζουέλας βρίσκονται απομονωμένα βουνά των οποίων οι κορυφές είναι επίπεδες και ονομάζονται tepuis. Αυτού του είδους τα βουνά θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς στη Γη και χρονολογούνται περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Επειδή είναι εντελώς απομονωμένα από το έδαφος, αυτά τα «νησιά πάνω από το τροπικό δάσος» έχουν ένα μεγάλο αριθμό από μοναδικά φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Σε άλλα μέρη του κόσμου αυτού του είδους τα βουνά ονομάζονται mesa, tuya, butte, amba ή απλά Table Mountain.


10. Mount Conner, Αυστραλία
Το Όρος Conner είναι ένα βουνό με επίπεδη κορυφή και έχει σχήμα πετάλου. Οι Αβοριγίνες της περιοχής, το καλούν Artilla και πιστεύουν ότι είναι η κατοικία των θεών που δημιουργούν τον κρύο καιρό.


9. Brown Bluff, Ανταρτική
Στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, το Brown Bluff είναι ένα ηφαίστειο με παγωμένη, επίπεδη κορυφή ύψους 745 μέτρων. Οι ακτές μπροστά από το Brown Bluff είναι κατοικία για χιλιάδες πιγκουΐνους.


8. Mount Asgard, Καναδάς
Το Asgard είναι ένα βουνό με δυο επίπεδους κυλινδρικούς βράχους με επίπεδες κορυφές. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Auyuittuq στο Baffin Island και είναι ίσως το πιο γνωστό από τα βουνά Baffin. Η κορυφή πήρε το όνομα της από το Άσγκαρντ, το βασίλειο των θεών στη Νορβηγική μυθολογία. Το 1976, ο κασκαντέρ Rick Sylvester πραγματοποίησε ένα άλμα από το βουνό για μια σκηνή της ταινίας του James Bond «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε», αν και υποτίθεται πως ήταν στις Αυστριακές Άλπεις.


7. Kukenan, Βεναζουέλα
Το Kukenan είναι ένα tepui με ύψος 2.680 μέτρα και περίπου 3 χλμ μήκος. Βρίσκεται κοντά στο διάσημο tepui Roraima. Το Kukenan είναι δύσκολο να το ανεβεί κανείς. Οι καταρράκτες Cuquenan, οι δεύτεροι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου, βρίσκονται στο νότιο άκρο του.


6. Heroubreio, Ισλανδία
Στα Χάιλαντ της Ισλανδίας, το Herðubreið είναι ένα απότομο ηφαίστειο με επίπεδη κορυφή που σχηματίστηκε από τη λάβα που βγήκε από έναν παχύ παγετώνα. Αυτού του είδους τα βουνά ονομάζονται tuya. Λόγω των απότομων και ασταθών πλαγιών του, η πρώτη ανάβαση έγινε το 1908, παρά το ότι ήταν γνωστή για αιώνες η ύπαρξή του.


5. Debre Damo, Αιθιοπία
Το Debre Damo βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας και στην επίπεδη κορυφή του υπάρχει ένα μοναστήρι του 6ου αιώνα. Το μοναστήρι, προσβάσιμο μόνο με σχοινιά πάνω από έναν απόκρημνο βράχο, είναι γνωστό για τη συλλογή των χειρογράφων του και λόγω του ότι είναι η πρώτη εκκλησία στην Αιθιοπία που διατηρεί ακόμη την αρχική της μορφή. Η παράδοση θέλει το μοναστήρι να ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από ένα Σύριο μοναχό.


4. Canyonlands, ΗΠΑ
Τα Canyonlands στην ανατολική Γιούτα είναι ένα εθνικό πάρκο με ένα πολύχρωμο τοπίο που έχει διαβρωθεί σε αμέτρητα φαράγγια, mesas και buttes από τους ποταμούς Κολοράντο και Γκριν. Τα ποτάμια χωρίζουν το πάρκο σε πολλές περιοχή. Μία περιοχή, το The Island in the Sky, διαθέτει ένα ευρύ και επίπεδο mesa με εκπληκτική θέα στις γύρω περιοχές.


3. Auyantepui, Βενεζουέλα
Το Auyantepui, που σημαίνει το «βουνό του διαβόλου» στη γλώσσα των ιθαγενών Pemon, είναι το tepui με την περισσότερη επισκεψιμότητα στη Βενεζουέλα. Οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου, οι Angel Falls, πέφτουν από μια σχισμή κοντά στην κορυφή του Auyantepui. Πήραν το όνομα τους από τον πιλότο Jimmie Angel ο οποίος ανακάλυψε τυχαία τους καταρράκτες το 1933. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού επιστροφής το 1937, το μικρό αεροπλάνο του Angel συνετρίβει πάνω στο Auyantepui. 11 ημέρες χρειάστηκαν αυτός και το πλήρωμά του για να κατέβουν από το βουνό.


2. Mount Roraima, Βενεζουέλα
Το Roraima με ύψος 2.772 μέτρα είναι το ψηλότερο και πιο διάσημο tepui στη Βενεζουέλα. Επειδή είναι εντελώς απομονωμένο από το δάσος, σχεδόν το 1/3 των φυτών στο Roraima εξελίχθηκαν εκεί και είναι μοναδικά για το οροπέδιο. Το Roraima έγινε διάσημο το 1912 όταν ο Sir Arthur Conan Doyle έγραψε το φανταστικό μυθιστόρημα του με τίτλο «The Lost World». Περιγράφει την ανάβαση μιας αποστολής σε ένα βουνό σαν το Roraima που αναζητούσαν προϊστορικά φυτά και δεινόσαυρους που πίστευαν ότι ζούσαν απομονωμένοι και αμετάβλητοι για εκατομμύρια χρόνια.


1. Table Mountain, Νότια Αφρική
Με θέα το Κέιπ Τάουν, το Table Mountain είναι το πιο διάσημο από αυτού του είδους τα βουνά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα επίπεδο οροπέδιο με απόσταση περίπου 3 χλμ από την μία πλευρά στην άλλη, που περιβάλλεται από απόκρημνα βράχια. Το ψηλότερο σημείο είναι 1.086 μέτρα. Ο António de Saldanha ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε στο Table Bay. Ανέβηκε το βουνό το 1503 και το ονόμασε «Table Mountain».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου