Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Αλπινισμός: Το πιο επικίνδυνο άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Μέλη της αποστολής του 1922 στην βάση
 
Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι η αγωνιστική αναρρίχηση, η οποία φέτος κάνει το ντεμπούτο της. Οι συμμετέχοντες θα αγωνιστούν σε διαγωνισμούς ταχύτητας, το bouldering (αναρρίχηση όσο το δυνατόν περισσότερων διαδρομών σε 4 λεπτά) και το lead climbing (αναρρίχηση όσο το δυνατόν ψηλότερα σε 6 λεπτά).
 

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Άρπυια, ο θηρευτής του Αμαζονίου που πήρε το όνομά του από έναν ελληνικό μύθο

 
Με άνοιγμα φτερών περίπου τα 2 μέτρα και νύχια μεγαλύτερα και από αρκούδας, η άρπυια είναι θηρευτής επικών διαστάσεων. Δυστυχώς όμως, κινδυνεύει με εξαφάνιση.
 

Το πιο όμορφο εργοστάσιο... λυμάτων

 
Στις όχθες του ποταμού Τάμεση, περίπου 9 χλμ ανατολικά του Γκρίνουιτς, βρίσκεται ένα διώροφο τούβλινο κτήριο που στεγάζει έναν από τους πιο όμορφους, σε βικτοριανό ρυθμό, σταθμός άντλησης λυμάτων.
 

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

12+1 ολυμπιακές ιστορίες αξίες για χρυσό μετάλλιο

Ο Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία απαθανατισμένος από τον Γερμανό Άλμπερτ Μάγιερ, τον φωτογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 - πηγή
 
 
Χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα κατορθώματα ενός αθλητή σε κάποιο άθλημα για να γίνει ένας πραγματικός Ολυμπιονίκης.
 

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Το πανίσχυρο σκωτσέζικο κάστρο Caerlaverock με τα 800 χρόνια ιστορίας

 
Το κάστρο Caerlaverock, χτισμένο τον 13ο αιώνα από την πατριά Maxwell, είναι ένα εντυπωσιακό τριγωνικό φρούριο στη νότια ακτή της Σκωτίας.
 

Micrarium: Το μουσείο των μικροσκοπικών ζώων


Λέγεται ότι περισσότερο από το 95% των ειδών των ζώων είναι μικρότερα από τον αντίχειρά μας, αλλά τα μεγάλα ζώα είναι εντυπωσιακά στην όψη και η ανατομία τους είναι εύκολο να συσχετιστεί με την δική μας -σκελετός, μάτια και άκρα.
 

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Πώς η γυμναστική έγινε αγαπημένο Ολυμπιακό άθλημα

Δανή γυμνάστρια εκτελεί έξοδο από ίππο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 1908
 
 
Οι ρίζες της γυμναστικής εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα. Όμως η άνοδος της σύγχρονης γυμναστικής τροφοδοτήθηκε από τον εθνικισμό -από τους Ναπολεόντειους πολέμους έως τη σοβιετική εποχή.
 

Γιατί οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν διαφορετικά σχήματα;


Οι οδικές πινακίδες αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αλλά και της ασφάλειας των επιβατών τους. Οι πινακίδες έχουν διαφορετικά σχήματα -από τρίγωνες μέχρι και οκτάγωνες- και χρώματα για να υποδηλώσουν διαφορετικές έννοιες.
 

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Wenlock που ενέπνευσαν τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς

 
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, όμως, η Ολυμπιακή φλόγα αναζωπυρώθηκε πρώτα στην μικρή βρετανική πόλη Much Wenlock στο Shropshire.

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 5ο: Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Grover Cleveland υπηρέτησε ως εκτελεστής

Άγαλμα του Γκρόβερ Κλίβελαντ έξω από το Δημαρχείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης - πηγή
 
Η ιστορία των προέδρων των ΗΠΑ είναι γεμάτη με... ανωμαλίες.

Αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, γνωστοί ως Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, τη πρώτη διεθνή αθλητική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή, που διοργανώθηκαν στην Αθήνα από 6 έως 15 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου - 3 Απριλίου, με το τότε Ιουλιανό ημερολόγιο) - πηγή
 
Το θέμα θα ενημερώνεται κάθε φορά που θα προστίθεται κάποιο νέο σχετικό με τους Ολυμπιακούς Άγωνες.
 

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 4ο: Albert Pierrepoint, ο δήμιος με τις πάνω από 400 εκτελέσεις


Καθ' όλη τη δεκαετία του 1940 και του '50, ο Βρετανός δήμιος Άλμπερτ Πιερπόιντ (Albert Pierrepoint) εκτέλεσε από διάσημους δολοφόνους μέχρι Ναζί εγκληματίες πολέμου.
 

Από πού προήλθε το σύμβολο "&";


Στις ΗΠΑ το λένε "ampersand" και γιορτάζεται κάθε 8 Σεπτεμβρίου.

"Κάθε λεπτό, γεννιέται και ένα κορόιδο"

 
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτήν τη ρήση την είπε ο διάσημος σόουμαν και θρύλος του τσίρκου P.T. Barnum, πάντα είναι στενά συνδεδεμένη με αυτόν.
 

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 3ο: Η παράξενη ιστορία του "ανθρώπου που δεν μπορούσαν να κρεμάσουν"

Πορτρέτο του John "Babbacombe" Lee αφού γλύτωσε από την αγχόνη 
 
Η ζωή και ο σχεδόν θάνατος του John "Babbacombe" Lee είναι θέματα εικασιών.
 

Γιατί το κόψιμο από χαρτί πονάει τόσο πολύ;

 
Τα περισσότερα κοψίματα από χαρτί συμβαίνουν στα δάχτυλα και τα χέρια γενικά. Γιατί όμως πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί ειδικά στο χέρι;
 

Το βαθύτερο πηγάδι που ανοίχτηκε με τα χέρια

 
Έξω από το νοσοκομείο Nuffield στο Woodingdean στο Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας, είναι ένα μικρό, διακριτικά καλυμμένο πηγάδι. Παρά την εμφάνισή του, το Woodingdean Water Well είναι το βαθύτερο φρεάτιο που ανοίχτηκε με τα χέρια στον κόσμο. Τα 390 μέτρα βάθους του είναι όσο και το ύψος του Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 2ο: Halifax Gibbet, ο διαβόητος πρόδρομος της γκιλοτίνας

 
Στη μέση ενός άδειου οικοπέδου, πίσω από μερικά δέντρα, στη μικρή αγγλική πόλη Χάλιφαξ, στο Δυτικό Γιορκσάιρ στέκεται ένα από τα φοβερότερα μέσα βασανιστηρίων του Μεσαίωνα. Ονομάζεται gibbet (ικρίωμα, αγχόνη) και για περισσότερα από 350 χρόνια αποκεφάλιζε ανθρώπους για εγκλήματα τόσο μικρά όσο η κλοπή.
 

Το παράξενο κράνος με κέρατα του Ερρίκου Η'


Το περίεργο προστατευτικό κάλυμμα κεφαλής μοιάζει σαν να φτιάχτηκε για κάποιον ανόητο, και όχι για έναν βασιλιά.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 1ο: Charles-Henri Sanson, ο βασιλικός δήμιος της Γαλλίας του 18ου αιώνα

Ο Σαρλ Ανρί Σανσόν και η εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ' - πηγή
 
Από τις μέρες του σπαθιού μέχρι την έλευση της γκιλοτίνας, ο Σαρλ Ανρί Σανσόν εκτέλεσε περίπου 3.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της αιματηρής καριέρας του.
 

Ένα μνημείο στην Ραβέννα της Ιταλία και ο θρύλος του

 
Ο θρύλος για το νεκρικό μνημείο του Guidarello Guidarelli λέει ότι οποιαδήποτε γυναίκα το φιλήσει θα παντρευτεί σύντομα.
 

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Η ζωή John Harvey Kellogg, του εκκεντρικού γκουρού της ευεξίας που εφηύρε τα Corn Flakes

 
Ο Δρ John Harvey Kellogg χρησιμοποίησε μια σειρά παράξενων μεθόδων για την πρόληψη του αυνανισμού και τον καθαρισμό του άνω και κάτω παχέος εντέρου του ασθενούς στο Battle Creek Sanitarium στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900.
 

46 π.Χ .: Ο χρόνος με τις 445 ημέρες

Το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο
 
Τα τελευταία τετρακόσια χρόνια, μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό το ημερολόγιο έχει 12 μήνες, 365 ημέρες σε ένα χρόνο και μια επιπλέον ημέρα κάθε δίσεκτο έτος. Τα δίσεκτα έτη συμβαίνουν κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός από τα έτη που μπορούν να διαιρεθούν ακριβώς με το 100, εκτός αν διαιρούνται επίσης ακριβώς με το 400. Το ημερολόγιο, που παρουσιάστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ' το 1582 ως μεταρρύθμιση του Ιουλιανού ημερολογίου, είναι παγκοσμίως αποδεκτό επειδή είναι κανονικό και εύκολα κατανοητό.
 
Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι.
 

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Edwin Herbert Land, ο άνθρωπος πίσω από τις Polaroid


Ο άνθρωπος που εφηύρε τις στιγμιαίες εκτυπώσεις φωτογραφιών και επινόησε μια επαναστατική τεχνολογία φιλμ.
 

Το ιαπωνικό κάστρο Ki και ο μύθος του δαίμονα που κατοικούσε εκεί

 
Ένα σπάνιο παράδειγμα αρχαίου ιαπωνικού κάστρου σε λόφο που πιστεύεται ότι ήταν το φρούριο ενός θρυλικού δαίμονα.
 

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η Τιάρα του Σαϊταφέρνη

 
Για περίπου μια δεκαετία, το διάσημο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι παρουσίαζε με υπερηφάνεια μια υποτιθέμενη αρχαία, χρυσή τιάρα.
 

Μια παραλία νεκροταφείο πλοίων στην Αγκόλα


Τα εγκαταλελειμμένα πλοία κατά μήκος μιας ερημικής παραλίας μοιάζουν σαν σκηνικό ενός μεταποκαλυπτικού θρίλερ.
 

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Τα βίαια και αιματηρά "venationes", τα κυνήγια ζώων της Αρχαίας Ρώμης

Μωσαϊκό που απεικονίζει δημοφιλείς μορφές ψυχαγωγίας στην αρχαία Ρώμη, συμπεριλαμβανομένων των venationes

Αιμοδιψή πλήθη απολάμβαναν τα venationes και παρακολουθούσαν τη μαζική σφαγή ζώων όπως λιοντάρια, ελέφαντες και αρκούδες.
 

Γιατί το διάβασμα φέρνει υπνηλία;


Κατάφερες να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και άνοιξες το μυθιστόρημα που περίμενες όλη μέρα να συνεχίσεις το διάβασμα. Τρεις σελίδες αργότερα, παλεύεις με μια χαμένη μάχη, το κάλεσμα του Μορφέα.
 

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

10 τρομακτικοί αστικοί μύθοι που αποδείχτηκαν αληθινοί


Οι αστικοί μύθοι -οι ανεπιβεβαίωτες ιστορίες τρόμου που μας δίνουν τη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας για να προσθέτουμε συνεχώς όλο και πιο τρομακτικές λεπτομέρειες- υπάρχουν από πάντα.
 

Το σπίτι της Πίπης Φακιδομύτης και εκείνο της συγγραφέας της, Άστριντ Λίντγκρεν


Κάπου στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, το Γκότλαντ, είναι το πολύχρωμο σπίτι ενός αγαπημένου φανταστικού χαρακτήρα, της Πίπης Φακιδομύτης.
 

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

PEPSI Navy: Όταν η PEPSI είχε στην κατοχή της το 6ο "ισχυρότερο" ναυτικό του πλανήτη

 
Λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το κομμουνιστικό κράτος ήταν τόσο απελπισμένο για την Pepsi που αντάλλαξαν με την αμερικανική εταιρεία περίπου 20 πολεμικά πλοία για το γνωστό αναψυκτικό, κάνοντας το Pepsi Navy το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο εκείνη την εποχή.
 

Πώς παίρνουν τα πυροτεχνήματα τα χρώματά τους;

 
Κάτι μικρά σφαιρίδια, που ονομάζονται "αστέρια", είναι το κλειδί για τα χρώματα των πυροτεχνημάτων. Αυτά τα αστέρια είναι γεμάτα με διάφορους συνδυασμούς μεταλλικών αλάτων που το καθένα προσθέτει ένα φωτεινό χρώμα στο πυροτέχνημα όταν εκραγεί.
 

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

12 πράγματα για τον πίνακα "Η Σχεδία της Μέδουσας" του Γάλλου Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ

 
Μια οδυνηρή σκηνή ναυαγών που είναι αβοήθητοι στον ωκεανό, το "Le Radeau de la Méduse" του Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα του γαλλικού ρομαντισμού. Όμως, η ιστορία πίσω από τον πίνακα του 1819 είναι πολύ πιο πλούσια και πιο τραγική απ' ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.
 

Η μακρά, παράξενη ιστορία του ιατρικού... νέφτι


Κάποτε, πίστευαν ότι η κατάποσή του θεραπεύει σχεδόν τα πάντα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!
 

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Ο κολπίσκος που ένας καρχαρίας προκάλεσε τρόμο στο Νιου Τζέρσεϋ και αποτέλεσε έμπνευση για το "Jaws"


Το Matawan του Νιου Τζέρσεϊ και οι επιθέσεις καρχαρία του 1916.
 

Ένα δημοφιλές φωτογραφικό τουριστικό σημείο που όμως είναι εντελώς ψεύτικο

 
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν από καιρό γεμίσει με ψεύτικες φωτογραφίες lifestyle, αλλά τι γίνεται με μια ολόκληρη πόλη που έχει κατασκευαστεί για να είναι ένα από τα καλύτερα hot spot στον κόσμο;
 
Δείτε την κομητεία Xiapu, μια περιοχή στην επαρχία Fujian της νότιας Κίνας.
 

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Το Μέγα Σινικό Τείχος από διαφορετική προοπτική

 
Το Μέγα Σινικό Τείχος δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την κινεζική αυτοκρατορία από τις εισβολές.
 

Η ιστορία των... κοτομπουκιών

 
Ίσως πολλοί να πιστεύουν ότι οι κοτομπουκιές είναι ακόμη μια ανακάλυψη γνωστής αλυσίδας fast food, όμως οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι όλα ξεκίνησαν από τον Robert C. Baker, καθηγητή ορνιθοτροφίας και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.