Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Το ημερολόγιο κοκαΐνης του 1979

Σας θυμίζει κάτι η γραμματοσειρά;...

Αν και η κοκαΐνη ήταν παράνομη, δε θεωρήθηκε επιβλαβής και ήταν... φυσιολογικό να διαφημίζεται σε περιοδικά.
 
 

Η φωτογραφία κάθε μήνα δείχνει τη μετάβαση του φυτού κόκα σε σκόνη κοκαΐνης, από την πηγή του στις Άνδεις, μέχρι και χριστουγεννιάτικο δώρο, και φυσικά τους χρήστες να το απολαμβάνουν. Οι μήνες του ημερολογίου συνοδεύονται από αποσπάσματα για την κοκαΐνη από διάφορες πηγές. Στην πρώτη πλευρά, διαθέτει μια σύντομη ιστορία της κοκαΐνης και ένα χρονολόγιο της ιστορίας της, από το 900 μ.Χ. μέχρι το 1979.
 

Το ημερολόγιο δημοσιεύτηκε στο Σαν Φρανσίσκο από την Red Dog Productions, λίγο πριν από την εποχή του Προέδρου Ρίγκαν και την έναρξη του Πολέμου κατά των Ναρκωτικών, όταν η κοκαΐνη περιγράφηκε στις εκθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως "μη σωματικά εθιστική και συνήθως χωρίς σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, όπως το έγκλημα, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία ή τον θάνατο".
 

 
Τη δεκαετία του 1970 με αποκορύφωση τη δεκαετία του '80, η χρήση κοκαΐνης γνώρισε μια έκρηξη δημοτικότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ναρκωτικό συνδέθηκε με διασημότητες, μεγάλους τζογαδόρους και φανταχτερά πάρτι. Το περιοδικό Rolling Stone χαρακτήρισε τη δεκαετία ως μια δεκαετία με "ακραία" σεξουαλική δραστηριότητα, χρήση ναρκωτικών και, φυσικά, ροκ μουσική. Μια έρευνα που διεξήχθη από το περιοδικό διαπίστωσε ότι το 20% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι δοκίμασε κοκαΐνη. Επιπλέον, καθώς το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων σημείωσε τη μια νίκη μετά τη άλλη για τους μαύρους Αμερικανούς, η αρνητική συσχέτιση μεταξύ φυλής και κοκαΐνης διαβρώθηκε. Η κοκαΐνη έγινε ένα ναρκωτικό που χρησιμοποιούσαν οι ροκ σταρ και οι διασημότητες για να ξενυχτούν, να διασκεδάζουν αχαλίνωτα και να συμμετέχουν σε μια σκηνή που ήταν ακαταμάχητα παρακμιακή και ελκυστική, καθιστώντας την το απόλυτο σύμβολο θέσης στην κοινωνία.
 

 
Όμως, η ποσότητα που παράγονταν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη λυσσαλέα ζήτηση που είχε στην κοινωνική ελίτ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, οι παραγωγοί του ναρκωτικού βρέθηκαν να μην έχουν αρκετό προϊόν για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. Έπρεπε να παρθούν μέτρα. Έτσι, οι προμηθευτές χρησιμοποίησαν απλή μαγειρική σόδα για να αραιώσουν την καθαρή κοκαΐνη, καθιστώντας φθηνότερη την παρασκευή και την αγορά της. Αυτή η νεότερη, πιο βρώμικη μορφή κοκαΐνης δεν ήταν πλέον κατάλληλη για τους πλούσιους και τους διάσημους. Τώρα, ακόμη και οι φτωχοί θα μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους το ναρκωτικό.
 


Η δημιουργία αυτής της μορφής κοκαΐνης συνεπάγεται τη θέρμανση της έως ότου ακουστεί ένας ήχος σπασίματος, δίνοντάς της το όνομά της: κρακ.
 


Όταν βγήκε στην αγορά, το κρακ έγινε ανάρπαστο. Το περιοδικό Primary Care έγραψε ότι οι νοσηλείες στα επείγοντα ως αποτέλεσμα της χρήσης κρακ αυξήθηκαν κατά πάνω από 100% από το 1985 έως το 1986, την ίδια χρονική περίοδο στην οποία, άρχισαν να το διανέμουν συμμορίες.
 


Σύμφωνα με την Gallup, η χρήση κοκαΐνης είχε μετατραπεί από ένα πρόβλημα διασημοτήτων σε ένα "πραγματικά τρομακτικό ζήτημα". Ο πόλεμος συμμοριών και η έννοια των "crack babies" -παιδιά που εκτέθηκαν στην κοκαΐνη ως έμβρυα- οδήγησαν στο 42% των Αμερικανών να ισχυρίζονται ότι το κρακ -και άλλες μορφές κοκαΐνης- ήταν "το πιο σοβαρό πρόβλημα για την (αμερικανική) κοινωνία".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου